Baronii vechi și noi ai Jiboului

Că ne place sau că nu ne place să recunoaștem, dar adevărul istoric rămâne faptul că în Ardeal, vreme de aproape 1.000 (!) de ani, istoria locurilor a fost scrisă și înfăptuită de către baronii și grofii unguri!
Jiboul nu a făcut nicio excepție. Aici, din secolul al XVIII-lea, reședința a avut-o familia baronilor Wesselenyi. În anul 1779, baronul Wesselenyi Miklos și soția acestuia, Cserei Ilona, au început construcția impunătorului castel din dâmb. Cu o întrerupere de șase ani a construcțiilor (datorată faptului că baronul a fost condamnat și întemnițat în urma unei divergențe și agresiuni contra grofului Haller din Gârbou), castelul a fost terminat în 1796, împreună cu minunatul ”parc englezesc” din jur. Baronul a murit în anul 1809. În tot acest lung răstimp al vieții sale, sigur, târgușorul Jiboului de altădată a cunoscut animația și evoluția lui specifică. Amprenta adevărată asupra Jiboului a avut-o însă fiul lui, care a purtat tot numele tatălui, fiind cunoscut sub denumirea de ”luntrașul de pe Dunăre” (fiindcă în 1838, la inundațiile din Budapesta, s-a implicat în salvarea de la înec a multor sinistrați). Baronul Wesselenyi Miklos a fost și un important om politic și pașoptist maghiar de la 1848. Pe plan cultural, acasă, în Jibou, a susținut constant școala și învățământul. A organizat prima școală agricolă, prima grădiniță!… A intrat în istorie însă, pe ”ușa din față”(!), datorită faptului că în 1948 și-a eliberat iobagii de pe moșie și i-a împroprietărit cu câte o ”limbă de pământ” deși, nu exista încă nicio lege care să-l oblige să facă acest lucru. După moartea lui, în orașul Zalău, autoritățile vremurilor au comandat o statuie în memoria acestuia. Dezvelirea statuii, făcută de sculptorul Fadrusz Janos, a avut loc în anul 1902. De atunci și până în prezent, tronează în centrul orașului Zalău. Pe scurt, asta a fost și rămâne ”istoria locurilor”…
O întrebare retorică acum, adresată jibouanilor dar mai exact, puterii locale (sau ”baronilor locali de azi”): Voi, voi de ce nu vă mândriți cu acest OM al locurilor voastre? De ce nu-i cinstiți memoria așa cum se cuvine? Practic, el, baronul Wesselenyi Miklos este întemeietorul spiritual al orașului vostru!
Atunci, de ce centrul orașului vostru nu se numește ”Piața Wesselenyi”? De ce nu aveți și voi o statuie cu el în plin centru? Nu aveți bani pentru asemenea ”investiții”. Da, da, cunoaștem placa… Adevărul este că nici nu vă trebuie bani ci numai și numai ”puțină” bunăvoință! De ce zic asta? Iată: vizavi cu clădirea Primăriei (ocupată de către mulți ”baroni locali”) se află o biserică reformată. În grădina ei strâmtă, este postată o minunată statuie din bronz, reprezentându-l pe baronul Wesselenyi (unica din oraș!). Este însă pitită bine și ascunsă privirilor. Și a jibouanilor, și a străinilor ori a turiștilor… De ce nu faceți niște demersuri legale și mutați respectiva statuie, bunăoară în parcul din centrul orașului, acolo unde se află un kitch de fântână arteziană?… Acolo, de bună seamă, ați scoate statuia și istoria din întuneric la lumină. Ar putea-o cunoaște și să o admire o lume întreagă. Și jibouanii, și străinii, și turiștii. De ce nu faceți aceste lucruri? Vă este cumva rușine? Nu, nu vă este rușine. Păcat, fiindcă ar trebui să vă fie rușine!…
P.S. Adevărul a fost spus dar, vorba latinilor: ”Veritas odium paret!” fiindcă, adevărul nu a fost spus când trebuia și mai ales, de către ”cine” ar fi trebuit spus! ”Adevărul meu” nu poate fi decât unul ”subiectiv”, fiindcă eu sunt un umil descendent al respectivului baron. Mai exact, bunica mea a fost baronesa Wesselenyi Palma, fiica baronului W. Bela, fiul lui W. Miklos. Dar, poate, tocmai datorită acestui fapt, eu știu cel mai bine ceea ce susțin și am scris! Da, mi-am scris durerile… Vă rog frumos să mă scuzați!

Paul Beldi Ladislau

19 Thoughts to “Baronii vechi și noi ai Jiboului”

    1. Mihai

      Ei bine ne mai era de eram si noi „bozgori” sau „austrieci” sau „austroungari” la noi transilvanenii ma refer.Asa suntem romani.Rusinea Europei.Bravo

    2. Un om

      Eu raspund pentru cine a scris porcaria aia din sus primadata sa gandeste putin ce scrie va rog frumost ce ai scris sa stergi de aici. Merci

  1. Mihai

    prietene, dacă ești nepotul proprietarei, înainte să critici ai putea să te uiți în ograda ta și să dai cu o găleată cu var în clădire, dacă tot a fost restituită. Așa onorezi numele străbunicului tău, ce zici de asta.

  2. Zălăuan

    Adevărata dezvoltare a meleagurilor jiboane a fost în Epoca de aur a lui Ceauşescu, când Jiboul a trecut la civilizaţia robinetului, s-a construit o platformă industrială, locuinţe, şcoli şi altele.
    Comparativ, ce a făcut groful Micloş pentru jiboani, este fix-pix !

  3. Anonim

    bai jibouanilor (sau jiboulenilor), VA MERITATI SOARTA. comunisti, nimic mai mult. criticati pe wesselenyi, in loc sa va mandriti cu el. Eu, ca roman zalauan ma mandresc cu el!

  4. Jibou

    Imi place cum ati inceput articolul ,,Că ne place sau că nu ne place să recunoaștem…”. Noua jibouanilor ne place sa recunoastem doar ceea ce ne este de folos pentru a urca pe scara sociala, sau pentru a reusi in viata politica, in rest nu ne intereseaza nimic. Multi oameni merg si vin prin frumuselul nostru oras, dar prea putin stim sa le spunem despre el. Monumente, statui sau orice altceva nu prea avem care sa ne arate ca suntem interesati de istoria locurilor. Avem fantani arteziene fara apa, nu aveem un WC public (mare rusine) , multe nu avem . … Uneori turistii orasului ne intreaba de unde pot sa isi ia putina apa?? Raspunsul : De la magazin!! Nu avem o cismea in oras . Setea de apa, setea de cunoastere a unor oameni care vor sa pretuiasca ceea ce au !! Toti primarii nostri sunt foarte buni gospodari, felicitari lor, dar sunt buni gospodari in ograzile proprii, nu in bunul si blandul nostru JIBOU . Sa auzim de bine oameni buni, jibouani !!!

  5. baronul a facut numai pentru el ce a facut ,nu pentru saraci ,cum a facut regimul trecut !!!!ca sa i se aprobe sa duca un car cu lemne din padurile satelor de pe langa acest domeniu , taranul se zice ca trebuia sa aduca la castel un plocon- o gasca , un miel, un cocos ,,,si primea voie sa intre in padure , apoi vara trebuia sa vina si la lucru pe domeniul lui !!!au fost vremuri grele !!!

  6. Antoniu

    W.Palma s-a casatorit cu Beldi Koloman si au avut doi fii. 1.Pall casatorit cu fata farmacistului din Cehu Silvaniei, peste voia parintilor, din care cauza a fost desmostenit- pe cale de consecinta urmasii lui nu au drept asupra proprietatilor din partea lui W.Palma! 2.Denes-care nu a fost casatorit niciodata,nu are urmasi! Si ca sa fim corecti,cine a revendicat proprietatile lui W.Palma si cu ce drept? Si castelul din padure, a lui Beldi, a fost donat statului roman, dupa ce acesta a fost ales in parlament,tocmai pt.ca stia ca nu are cine sa-l mosteneasca.Mai mult,Beldi a fost ministru in guvernul fascist a lui H.Miklos,executat de rusi ca si criminal de razboi.In baza Conventiei de armistitiu,Moscova 1944,avereile criminalilor de razboi au fost nationalizate si de aceea dupa reforma agrara din martie 1945, proprietatile funciare, detinute de Beldi, au fost in intregime impartite taranilor, fostilor iobagi.Ce proprietati mai revendicati si cu ce drept? Poate cu dreptul cu care inaintasii d-stra au furat si exploatat iobagii 1000 de ani. Va scuzam dar sa nu mai faceti.Pe Dumnezeu nu-l puteti minti, romanii au o vorba: ,,ce-i de haram de haram se duce”.

    1. beldi paul ladislau

      ești un DOBITOC dezinformator… Beldi Pal Joisif (Tata meu!!)NU a fost desmoștenit, Niciodată, prostule, fiindcă s-a căsătorit cu fata farmacistei dinCehu Silvaniei… , Tata a primit de la tatăl lui, castelul din Balda, jud. Mureș și conacul din Cehu, al fostului baron Bornemissza, tatăl lui de botez. Din castelul de pe dîmb, prostule… în 1949 au fost expropriați Beldi Palma cu fiul ei, Beldi Deneș, ca moștenitori!! Bătrânul Kalman a decedat în 1946, imbecilule!! și… NU a făcut parte NICIODATĂ din guvernul lui Horty Miklos, lucru ușor de verificat, tâmpitule, care răspândești minciuni și calomnii!… Apoi, în urma reformei agrare din 1945, bunicul, tata…care au avut sute de hectare! au fost nașionalizate , rămânând la cîte 50 ha, care apoi, în 1949, început de martie, le-au fost confiscate. Conacele la fel și scoși în stradă, cu cîte două(!!) valiza în mâini… Așa că, mai citește, mai studiază fosta Istorie și postează mai apoi, IDIOTULE!!!

  7. Vasile dintre bile

    …lasa urmasule caci dat fiind ca rumanii astia imputiti de amu tat nu i-au facut „boului din Jibau” statuie de bronz in parc, o sa avem grija noi,urmasii iobagilor eliberati de strabunicul tau,sa ne revansam si sa-ti facem tie o mareata statuie din cel mai fin…cacat!…

  8. Anonim

    Nu se justifica ceea ce doriti Dvs.Daca era o emblema pentru Jibou,mostenitorii ar fi lasat bietii copii de la Clubul Copiilor sa isi desfasoare activitatile in castel. Daca ar fi fost binevoitori nu ar fi facut acest act de caritate fata de copii? Nu toti copiii isi permit sa mearga la cursuri platite pentru asi demonstra abilitatile. Tatusi cred ca ar trebui sa va mai ganditi. pe langa statui ar trebui facute si alte lucruri, care cu siguranta administratia stie de ce au nevoie jibouanii!!!

  9. Anonim

    Nu se poate muta pe Wesselenyi deoarece Gelu Romanul nu ar avea cu cine sa stea la taclale!

  10. Anonim

    De ce nu se spune ca acest baron a sustinut in1848 unirea Transilvaniei cu Regatul Ungariei impotriva vointei romanilor
    Poate Avram Iancu ar merita o statuie si nu acest ungur sovin .

  11. Anonim

    mai jiboulenilor, habar nu aveti de istorie, va meritati soarta de oras neinsemnat, plin de tigani si manelisti

  12. Anonim

    „Articol” slab, pueril, cel mult adolescentin. De mirare este insa de ce un ziar cu oarecari pretentii face public asa ceva. E plina Transilvania de astfel de „initiative” maghiare, in realite iredentiste.

  13. Oameni de nimic; ceausisti sunteti si ramaneti ; nu meritati mai mult.
    Dupa 25 de ani mai aspirati dupa comunism !!!

  14. Daiana

    Popor de oameni cretini ! Ridicati statui in loc sa dati bani pentru spitale si alte chestii ! Mancatori de galeti si pui dati de parlamentari ….. Mi scarba de unii dintre voi !

  15. Beldi Paul Ladislau

    Domnule ”Antoniu” de la Anonimmus!… Dacă ști lucruri ”concrete” despre familia mea, de ce nu ai curajul bărbătesc să te prezinți? Îl faci pe bunicul Beldi Kalman ”criminal de război”?… Prin anii 1930 a fost consilier Județean și Vicepreședinte din partea Pardidului Maghiar, adică al minorităților. Caută în documentele vremurilor, domnule ”istoric” (Securisto-comunist)… Cu venirea rușilor,bineînțeles, s-a refugiat cu familia din carea armatelor roșii. După război, W.Palma s-a întors cu fii, adică cu Denes și cu Pall Jozsef, tatăl meu. El, Kalman, cu fetele Zsuzana și Erzsebet au rămas în Ungaria, așteptând evenimentele ce se derulau. Da, a murit în Ungaria, în 1948. Pot dovedi prin Certificatul de Deces că a murit fiind bolnav și NU executat de ruși ca și criminal de război, imbecilule… De unde sărăcia ai scos aceste priostii?? Apoi, tata cum a fost dezmoștenit fiindcă, da, s-a căsătorit cu fata farmacistului Trager din Cehu Silvaniei? Ea, o fată pură și educată, crescută și educată la Zarda din Simleul Silvaniei. S-a căsătorit cu un conte și a ajuns contesă! Au primit de la W. Palma castelul de la Balda, lângă Sărmaș, plus conacul de la Cehu Silvaniei, sus pe dâmb, zis la ”cetate”… Denes cu Palma s-au gospodărit la castelul din Jibou ș.a.m.d. Din aceste locuri au fost ridicați în noaptea de 3 pe 4 martie 1949, cu câte o valiză în mână… Dacă nu ști, de ce faci pe ”filosoful” și îți dai cu părerea??? Ce câștigi din calomniile murdare pe care le-ai scris? Nimic!…

Leave a Comment