Vița de vie – câteva secrete pentru o plantare reușită și viabilitatea butașului

Plantarea viței de vie este o lucrare agricolă pe care o puteți efectua atât primăvara, cât și toamna. O mare importanță la înființarea podgoriei o au butașii tratați cu parafină, după cum susțin specialiștii Agrointel. De ce bine să cumpărați butași de viță de vie tratați cu parafină? Parafinarea viței de vie este un proces care poate fi realizat în trei faze. Prima parafinare se face la altorire.

”Butașii de viță-de-vie se parafinează prima dată la noi, la altoire. Deci când se altoiește se face prima parafinare, pentru a proteja altoiul, adică ochiul, pentru a se face calusarea foarte bine cu port-altoiul, să se sudeze acolo punctul de altoire. Asta e prima parafinare”, a explicat ing. Maria Benchea pentru Agrointel.

A doua parafinare se face când butașii se scot în câmp, iar a treia parafinare a viței de vie se poate face la plantat și este opțională. ”Parafinarea este necesară pentru menținerea umidității și pentru a se face sudura foarte bine între portaltoi și altoi. A doua parafinare se face pentru protejarea lăstărușului care a pornit, fiind foarte fragil și tânăr, pentru protejarea lui de condițiile atmosferice. Și ultima parafinare la plantat în câmp se face pentru protejarea ochilor, e ca o plapumă, ca un acoperiș pentru lăstărașul tânăr”, a explicat Maria Benchea pentru agrointel.ro. Parafina nu este o simplă ceară.

Parafina, deși e confundată deseori cu ceara, este de fapt un amestec special realizat pentru vița-de-vie. Parafina conține într-adevăr ceară, însă aceasta este tratată cu diferite substanțe și hormoni pentru calusare. Parafina specială pentru viticultură nu poate fi folosită și în pomicultură.

„Există mai multe tipuri de parafină. Există parafină pentru altoit, care conține hormoni, parafină pentru scos în câmp și parafină de livrare. Ceară i se spune în popor, dar e diferită și nici nu merge parafina noastră la pomi, pentru că aceasta conține hormoni pentru calusarea viței de vie. E parafină specială. Înainte se făcea cu sacâz, cu ceară, cu dezinfectant și altele. Acum ne-am modernizat și o luăm gata făcută. Conține normal ceara aceea, dar e tratată, plus substanțele care conțin hormoni de calusare și cam atât”, a mai spus inginerul-șef.

Importanța parafinei pentru vița de vie

Îndepărtarea parafinei de pe butași nu este recomandată. Aceasta explică faptul că parafina este foarte importantă pentru protecția plantei împotriva bolilor. Vița-de-vie va trece de parafină, aceasta urmând să dispară în timp, fiind topită de soare, potrivit specialistei de la Blaj.

„Când se plantează butașul, bineînțeles că vița tânără pornește prin stratul de parafină, pentru că are putere o străpunge și parafina se topește și de la soare și în timp dispare. Se duce, deja în anul 2-3 nu se mai cunoaște că a fost făcută parafinare. Este total interzis să se îndepărteze parafina prin mijloace proprii, pentru că noi o facem cu parafină pentru protecție. Nu intră microbi, nu intră să se facă o grămadă de ciuperci, micoze și alte chestii de la sol, de la apă. Sunt o mulțime de boli care se instalează acolo și omoară plăntuța”, a adăugat Maria Benchea. Plantarea viței de vie se face până la 25 de grade Celsius. Plantarea viței-de vie poate fi realizată fie toamna, fie primăvara. Important este ca butașii să fie în anul 1, iar temperatura din sol să nu fie sub 10. Desigur, există și o limită pentru temperatura cea mai ridicată la care vița-de-vie poate fi plantată și anume 25 de grade Celsius.

”În perioada aceasta se pot planta vițele la ghiveci, doar de câteva zile a început căldura. Important e să nu fie temperaturi negative când se face plantatul, pentru că riscul ca ochiul să înghețe este foarte mare. Dacă se plantează mai devreme, în februarie, martie, dacă sunt zile bune, trebuie făcut mușuroi, neapărat trebuie protejat. În martie au fost temperaturi de -2 sau -3 grade Celsius, nu se putea planta. Pentru plantarea viței de vie este important să fie temperaturi pozitive, să nu fie cu temperaturi cu minus”, a subliniat specialistul. O persoană care vrea să cumpere butași de viță-de-vie trebuie în primul rând să cunoască soiul de struguri, ce își dorește, unde e amplasat. Trebuie să fie pregătit terenul din vară sau din toamnă. Dacă vrea să planteze, trebuie să fie terenul pregătit, afânat, făcute gropile, pus îngrășământ cât se poate de natural dacă există, dacă nu, și chimic, că asta este, apă și trebuie să aibă grijă. Butașii vin și ei pe categorii când sunt scoși din pepinieră: categoria 1 și categoria 2.Prețul butașilor de viță-de-vie a cunoscut o ușoară creștere comparativ cu anii trecuți, lucru cauzat de mărirea costurilor de producție pentru aceștia.

 

 

 

Leave a Comment