Veterinarii sălăjeni au sacrificat mii de animale bolnave

În fermele din judeţ, inspectorii sanitar veterinari au găsit bovine cu TBC, oi şi capre cu scrapie, cai cu SIDA şi păsări cu salmoneloză.

Mii de animale din fermele sălăjene au fost diagnosticate, în cursul anului trecut, cu diverse boli, a anunţat vineri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, Nicolae Lapoş, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj.
Potrivit raportului prezentat, în 2015, veterinarii instituţiei la categoria bovine au diagnosticat un focar de leucoză enzootică, la Jac, opt focare de tuberculoză (cinci la Deja şi câte unul la Doba, Buciumi şi Crasna). Zece focare de anemie infecţioasă ecvină au fost identificate în Crasna, Bălan, Dobrin, Gîrbou, Gîlgău, Creaca, Cehu Silvaniei şi Plopiş.
În urma controalelor care au vizat ovinele şi caprinele, inspectorii sanitar veterinar au dispus sacrificarea a aproape 5.600 de animale infectate cu scrapie din Crasna, Chieşd şi Sînmihaiu Almaşului, a precizat Lapoş. Potrivit spuselor sale, „pentru salmonela zoonotică s-au efectuat teste în toate fermele de păsări, fiind diagnosticată boala într-o fermă de găini pentru ouă de consum din Perii Vadului. Efectivul de 2.300 de păsări, precum şi cele 28.860 de ouă aflate pe stoc au fost lichidate prin ucidere şi neutralizare conform legislaţiei în vigoare”.
Pentru trichineloză, au fost examinate 645 de probe, fiind declarate pozitive trei probe recoltate de la mistreţii din Fondul de Vânătoare Gîlgău şi din Fondul de Vânătoare Carastelec. La albine, au fost efectuate examene pentru bolile specifice pe 410 probe, fiind diagnosticată Loca Americana într-un singur caz, a precizat oficialul DSV Sălaj. De asemenea, au fost evidenţiate infestaţii parazitare pe mai multe probe. Conform sursei citate, din cele 151 de vulpi împuşcate şi testate pentru turbare, doar una a fost descoperită cu rabie.
„În cazul diagnosticării şi declarării oficiale a bolilor s-au aplicat măsuri specifice de combatere şi asanare, iar în cazul uciderii sau sacrificării animalelor, ca măsură dispusă de autoritatea veterinară, s-au acordat despăgubiri conform HG 1214/2009, proprietarilor care au înregistrat pierderi economice în valoare totală de peste 480.000 de lei”, a mai spus Nicolae Lapoş.

Leave a Comment