Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente la cais şi piersic

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: MONILINIA SPP. (monilioze), STIGMINA CARPOPHILA (ciuruirea frunzelor), TAPHRINA DEFORMANS (băşicarea frunzelor) și dăunători: ANARSIA LINEATELLA (molia vărgată a piersicului).
MONILINIA SP. (monilioze) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin conidii și miceliu de rezistența în scoarță ramurilor și în fructele mumifiate. În anii cu primăveri ploioase și răcoroase monilioză poate provoca uscarea florilor, lastarilor și ulcerații pe ramuri. Pe buchetele florale și flori boală se manifestă prin ofilire bruscă. Florile atacate se usucă, capătă nuanțe brun – roșcate și rămân pe ramuri. Lăstarii atacăți se usucă de la vârf spre baza cu tot cu frunze.
STIGMINA CARPOPHILA (ciuruirea frunzelor) – ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul din scoarța ramurilor bolnave și prin conidiile aflate în gomele de pe ramuri. Pe lăstari și ramuri de constată pete adâncite de culoare purpurie. Cu timpul zonele atacate se necrozeaza, scoarță crapă și apar scurgeri de clei. La atacuri intense lăstarii se usucă. Pe frunze atacul se manifestă sub formă unor pete circulare de 2-3 mm, la început violacee, iar mai târziu cafenii-roșcate, limitate de o margine roșcată.
Cu timpul petele conflueaza se usucă și cad. Pe cais din momentul când fructele au 2 cm și până la maturitate, se formează pete mici, circulare, de 1-3 mm de culoare roșie-închis. Cu timpul țesutul din dreptul petelor se necrozează și capătă un aspect zgrunțuros.
TAPHRINA DEFORMANS (băşicarea frunzelor de piersic) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, sub forma de miceliu, care trăiește pe scoarța ramurilor sau între solzii mugurilor. Frunzele, în special din treimea superioară a lăstarilor, sunt deformate și băşicate. Porțiunile atacate au la început o coloraţie roșiatică, apoi se îngălbenesc, se brunifică și cad. Pe partea inferioară a acestor umflături se formează o pulbere albicioasă. Ramurile sunt golașe, sunt mai scurte și uneori curbate.
ANARSIA LINEATELLA (molia vărgată a piersicului) – iernează în stadiul de larvă de vârsta a II-a sau a III-a, într-un cocon, în crăpăturile scoarței, sub solzii mugurilor. Primăvara când temperatura aerului ajunge la 8-9ºC, larvele părăsesc adăposturile hibernante și atacă mugurii și lăstarii abia formați. În lăstari rod galerii scurte de 3-4 cm de la vârf spre bază. Lăstarii stagnează, se ofilesc au vârfurile înnegrite și cu secreții sub form de goma. Fructele prezintă galerii în jurul sâmburelui. Ele se colorează prematur și cad.
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de CAIS și PIERSIC cu:
1. BADGE WG (COPRANTOL DUO – a două denumire comercială) – cais – 3,9 kg/ha; – piersic – 3,5 kg/ha sau
2. CUPROXAT FLOWABLE (KUPFEROL a două denumire comercială) – 0,35%
sau
3. FLOWBRIX – 3,3 l/ha sau
4. CUPROFIX ULTRA – 1,25-1,5 kg/ha sau
5. BOUILLIE BORDELAISE WDG – 5 kg/ha sau
6. AIRONE SC – cais – 4,0 l/ha; piersic – 3,5 l/ha sau
7. VITRA 50WP (CUPRIDIN) – 1,5 -2,0 kg/ha.
Pentru combaterea dăunătorului se recomandă efectuarea tratamentului cu: CORAGEN – 175 ml/ha sau DELEGATE – 0,3 kg/ha, sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Măsuri alternative de combatere: Tăierea și distrugerea lăstarilor și a ramurilor afectate.
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.
Perioada optimă de tratament: FAZA FENOLOGICA – BUTON ROZ
Alte recomandări:
Verificați, cu mare atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de produse de protecție a plantelor!
Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!
Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, normele de protecție și securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor în conformitate cu: Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificările și completările ulterioare și ordinul nr. 127/1991 al ACA din România, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii și Alimentației, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administrație locală și 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum și cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, încheiat cu ROMAPIS (privind implementarea legislației, în vederea protecției familiilor de albine, împotriva intoxicațiilor cu produse pentru protecția plantelor) ; ordinul nr. 185/10.05.2023 privind aprobarea Codului de conduită al utilizatorului profesionist de produse de protecție a plantelor și al apicultorului.
Respectați prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor.
Respectați obligațiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.

Responsabil Prognoza şi Avertizare,
Stana Marius

2 Thoughts to “Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente la cais şi piersic”

  1. […] capătă nuanțe brun – roșcate și rămân… Articolul Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente la cais şi piersic apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Înghețul cum se rezolvă !

Leave a Comment