OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: BULETIN DE AVERTIZARE

Condițiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și dezvoltarea puricilor de pământ ai cruciferelor (Phyllotreta spp.).
Pagubele cele mai importante sunt provocate de adulți, care rod epiderma superioară a frunzelor de varză, conopidă, gulii, ridichi, hrean, muștar, etc. sub formă unor mici orificii dispuse în special pe marginea limbului foliar, frunză având un aspect ciuruit. În cazul unui atac puternic frunzele se usucă. Daune semnificative sunt înregistrate la răsadurile de varză și conopidă, sau după plantarea acestora, când suprafață frunzelor este redusă.
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: la semnalarea apariției în masă a adulților.
Pragul economic de dăunare ( P.E.D. ) la răsaduri este de 3-4 adulți/plantă, iar după înființarea culturilor, la plantele tinere, de 8-9 adulți/plantă.
Pentru combaterea acestora recomandăm să se efectueze tratament folosind unul din produse :
FASTER 10 CE – 0,03% sau
SHERPA 100 EW– 0,25 l/ha (0,025 % ) sau
KARATE ZEON – 0,015%.
În vederea asigurării protecției familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu ppp, se vor lua măsurile ce se impun conform legislației în vigoare: Ordinul Comun nr. 45/1991 al MAA, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide, a legii nr. 383/2013 a apiculturii și nr. 127/1991 al ACA din România; 68/05.02.1992 Min. Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locală și 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor, precum și a Protocolului de colaborare nr. 328432/31.05.2015, încheiat între Agenția Națională Fitosanitară și Asociației Crescătorilor de Albine din România, privind implementarea legislației, în vederea protecției familiilor de albine, împotriva intoxicațiilor cu ppp.
Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător.
Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecte a albinelor și a animalelor.
Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor.
Respectați normele cuprinse în Ghidul pentru utilizarea în siguranță a ppp în exploatațiile agricole care poate fi accesat la adresa http://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate – în – domeniulfitosanitar.html) Pentru agenții de dăunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesată la adresa: http://www.madr.ro, la secțiunea Fitosanitar – adresa web:https://aloe.anfdf.ro, utilizator – quest; parolă – guest.
Şef birou,
Stana Marius

Leave a Comment