În atenţia apicultorilor sălăjeni: ajutoarele de la Guvern vor fi mai mici decât cheltuielile pentru întreţinerea familiilor de albine

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) va acorda un sprijin financiar  de  patru milioane de euro pentru apicultorii care s-au confruntat în acest an cu consecinţele vremii nefavorabile şi au înregistrat pierderi.

“Încercãm sã-i ajutãm pe apicultori în acest an şi, în principiu, vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încã analizãm, dar cred cã vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de conditiile meteo nefavorabile între 1,2 si 1,4 milioane de familii de albine”, a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Nici judeţul Sălaj nu a scăpat de consecinţele fenomenelor meteo nefavorabile astfel încât, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, 50.000 de familii de albine au fost distruse în totalitate din aceste cauze, pagubele fiind de sută la sută. Cheltuielile efectuate de apicultorii sălăjeni pentru menţinerea stupinelor au fost de 55 până la 60 de lei pentru fiecare familie de albine.

Sprijinul pentru apicultori va veni însă dupã rectificarea bugetarã, anunţatã pentru sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul cãrnii de porc şi cel pentru achiziţia de material genetic pentru reproducţia la ovine şi caprine. Asta, în conditiile în care apicultorii sălăjeni sperau la un sprijin mai mare, si anume la 50 de lei pe familia de albine. Asociatia Crescãtorilor de Albine din România (ACA) a depus în nenumãrate rânduri cereri pentru acordarea unui sprijin financiar la Ministerul Agriculturii, fiind solicitate 60 de milioane lei, adicã în jur de 50 de lei pe familia de albine, pentru biostimulatori. Cererile se pot depune în continuare, până în 30 septembrie 2016. Dupã ce va apãrea Hotãrârea de Guvern, apicultorii din judeţul Sălaj trebuie sã meargã la primãriile unde au înregistrati stupii şi sã depunã o cerere pentru eliberarea unei adeverinţe. În plus, trebuie sã facã dovada cã au stupii identificaţi, autorizaţi sanitar-veterinar şi sã depunã o copie de pe factura cu care s-au aprovizionat în perioada 1 martie – 30 septembrie 2016. Din 2014, apicultorii nu au mai primit ajutoare de minimis, atunci majoritatea stupinelor fiind afectate de ploi şi grindină.

Leave a Comment