Alertă veterinară: focare de pestă porcină descoperite la doar câțiva kilometri de granița Sălajului

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat primul focar de pestă porcină africană din România, într-o gospodărie din județul Satu Mare. Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj ne-au transmis că, în acest moment, în județul nostru nu sunt suspiciuni privind existența unor cazuri, însă riscul ca și aici să apară focare sunt mari.

„În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar”, se arată într-un comunicat al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA. De asemenea, s-a efectuat și dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare. „Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României”, se arată în documentul citat.

DSVSA Sălaj intensifică măsurile în această perioadă

DSVSA Sălaj a transmis într-un comunicat de presă faptul că, în această perioadă, măsurile de instruire dar și controalele la fermele din județ vor fi intensificate. Crescătorii de porcine vor fi informați cu privire la riscurile acestei boli în rândul efectivelor de porcine, dar și asupra faptului că boala nu se transmite la om, precum și asupra necesității anunțării urgente a medicului veterinar atunci când se constată mortalități sau semne ale acestei boli la animale. DSVSA a interzis cu desăvârșire comercializarea cărnii în târgurile neautorizate sanitar-veterinar și atrage atenția asupra amenzilor uriașe ce pot fi încasate de cei care încalcă legea. Au fost luate, totodată, măsuri de intensificare a supravegherii traficului rutier în privința transportului de animale, în special porcine. Sunt monitorizate și populațiile de porci mistreți din pădurile județului.Pesta porcină este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Reprezentanții DSVSA Sălaj, spun că nu trebuie să intrăm în panică, însă măsurile pe care trebuie să le luăm se impun cu tărie, mai ales în această perioadă. Nu există tratament sau vaccin în momentul de faţă, pentru animalele afectate. Un pericol deosebit pentru raspândirea bolii este reprezentat de carnea şi produsele din carne provenite de la animalele bolnave precum şi deşeurile menajere.

Leave a Comment