Prima Casă în lei sau în euro, ce variantă de credit alegem?

La finalul anului trecut, cea mai mare bancă din România a renunţat la creditele în valută, singura variantă disponibilă fiind cea a împrumutului în lei, modificare valabilă şi pentru creditele Prima Casă.
Tot la finalul anului trecut, ING Bank a anunţat că renunţă să mai ofere românilor posibilitatea de a accesa credite în valută, oferta fiind direcţionată către împrumuturi în moneda naţională.
Confruntate cu lipsa finanţărilor ieftine în valută din partea băncilor mamă, care au permis dezvoltarea creditării într-un ritm accelerat până în 2008, bancherii încearcă să orienteze clienţii către creditele în moneda naţională.

Marjă mai mică la credite Prima Casă în lei

În cazul creditului Prima Casă, cel mai accesat tip de împrumut pentru achiziţia unei locuinţe, diferenţele dintre varianta în lei şi cea în euro sunt date de dobânda plătită de clienţi. Dacă în cazul marjei fixe de dobândă aplicată de bancă, avantajul este de partea împrumutului în lei, 2.5% faţă de 4% la euro, dobânda totală care cuprinde şi indicele Robor sau Euribor la 3 luni, este mult mai mică la euro.
Dobânda mult mai mică pentru euro este dată de valoarea indicelui Euribor la 3 luni, care în cursul anului trecut a coborât la cele mai mici valori istorice, sub pragul de 0.20%, în timp ce Robor la 3 luni a trecut de 6 procente. Astfel, diferenţa de 1.5% dintre cele două marje este depăşită de cele 6 procente diferenţă dintre indici.
Dobânda DAE la lei, dublă faţă de varianta în euro

Pentru un credit Prima Casă în euro cu o valoare de 57.000 euro accesat pe o perioadă de 30 de ani, dobânda este de 4.19%, iar dobânda DAE pleacăde la 4.50%. Cu o rată lunară de 276 euro pe lună, pe parcursul celor 30 de ani vom plăti băncii 101.975 euro, aproape dublu faţă de suma împrumutată.
În cazul în care locuinţa are valoarea de 60.000 euro, cu avans de 5%, avem nevoie de un împrumut în valoare de 247.000 lei cu o dobândă DAE de la 8.5%. Rata lunară este de 1.800 lei, iar suma de rambursat băncii ajunge la 660.800 lei. Dacă alegem un credit în lei, scăpăm de grija cursului de schimb valutar, în schimb costurile împrumutului sunt mult mai ridicate. În plus, şi veniturile necesare pentru accesarea unui credit în lei sunt mai mari.

Venit mai mare pentru creditul în lei

Venitul net pentru a accesa creditul în euro este de minim 2500 lei, pentru un grad de îndatorare de 50%, în timp ce pentru a accesa împrumutul în lei, venitul net ar trebui să fie de cel puţin 3800 lei. În aceste condiţii, pentru a obţine un credit cu o valoare mai mare, euro bate în continuare moneda naţională.
Chiar dacă băncile încearcă să ne convingă să apelăm la credite în lei, diferenţa de costuri dintre ele explică tendinţa românilor de a se împrumuta în continuare în euro. Cei care aleg un credit în euro plătesc mai puţin cu peste 50.000 euro, pe toată durata împrumutului, faţă de cei care au ales varianta în lei.
Nu trebuie să uităm, însă, că valoarea Euribor, care acum se află la valori minime de unde nu prea mai are unde să scadă, ar putea să crească în viitor, şi astfel diferenţa de dobândă dintre cele două variante să fie mult mai mică.
© www.moneycenter.ro

Leave a Comment