Placă omagială în memoria lui Kincs Gyula

Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 11, Asociația Muzeul Ardelean (Erdélyi Múzeum Egyesület) a organizat, în Sala Festivă a CNS, un eveniment de comemorare a 110 ani de la moartea lui Kincs Gyula (Zalău, 16.08.1859 – Zalău, 31.12.1915). În holul Colegiului Național Silvania a fost dezvelită o placă omagială în memoria lui Kincs Gyula.

Evenimentul a fost închinat memoriei ilustrului profesor, care a fost directorul Colegiului Reformat din Zalău, redactor al ziarului Szilágy, istoric local, mentorul lui Ady Endre, dirigintele lui Iuliu Maniu. El a fost cel care contribuit în mod decisiv la construcția actualei clădiri principale a CNS, construcție finalizată în anul 1902.

Printre invitați s-a aflat și dr. Péntek János, născut la 7 iulie 1941 (Izvorul Crișului), lingvist și etnograf recunoscut pentru studiile sale efectuate în zona Ardealului.


Toți cei care au luat cuvântul au fost de acord că am avut ocazia să evocăm nu doare un profesor, ci și un vizionar, care a clădit nu doar clădirea școlii, ci și caractere. Din mâinile sale au ieșit personalități ca Ady Endre sau Iuliu Maniu, ca să evoc doar două dintre cele mai cunoscute personalități care au făcut cinste acestei școli.
De remarcat deschiderea acestui mare dascăl către susținerea valorii autentice. A militat pentru a asigura suport material pentru cei fără posibilități financiare, a asigurat masă și cazare pentru cei care au fost nevoiți să locuiască la internatul școlii. Chiar dacă școala era de confesiune reformată, el a facilitat accesul la învățământ oricui dorea să învețe, fără discriminări confesionale sau de sex. La Colegiul Reformat învățau elevi de diferite confesiuni religioase, reformați, catolici, israeliți, fără discriminare.
Kincs Gyula a fost cel care a permis accesul la colegiul pe care îl conducea al fetelor, care până atunci frecventau doar școala de fete. El și alți dascăli dedicați au pus Colegiul Reformat din Zalău pe harta școlilor importante ale vremii, au creat școală și tradiție, fără a fi inflexibili la curentele moderne ale epocii. A a inițiat cursuri practice de grădinărit, de pomicultură, a introdus printre primii cinematografia în scop didactic, a condus cenaclul literar unde Ady Endre a prins aripi, a redactat și condus ziarele Szilágy și Szilágyság, unde a publicat primele versuri ale viitorului mare poet Ady. A contribuit la dezvoltarea bibliotecii, care a ajuns la 25000 de volume la vremea aceea. L-a sprijinit pe Petri Mór la studiile și documentările lucrării monumentale ,,Monografia comitatului Sălaj”. A ajutat la finanțarea călătoriei lui Ady Endre la Paris, unde, prin grija sa i-a obținut un post de corespondent al unui ziar din Budapesta, „Budapesti Napló”, dar a trimis corespondențe și articole ziarului Szilágy.

Așadar, vorbim despre o personalitate complexă, un vizionar inovator cu spirit liberal, păstrător al tradițiilor, dar cu deschidere la nou, la modern. Bun organizator, cu spirit antreprenorial, reușește prin demersurile sale să faciliteze construcția clădirii principale a școlii, în locul celei vechi, care a devenit improprie funcționării la standardele unor cerințe tot mai crescute. A fost implicat în viața culturală a orașului, a purtat corespondență cu personalități importante ale vremii, printre care cu Fadrusz János, cel care avea să amplaseze în orașul Zalău grupul statuar Wesselényi și monumentul Tuhutum, numit și Altarul păgân.
A editat ziarul Szilágy, mai apoi, din 1910, Szilágyság, a scris studii, cărți și articole despre istoria locului. A fost Consilier Regal, o demnitate pe care doar oameni cu reale calități o dobândeau în acele vremuri.

Cu 110 ani în urmă, în data de 31 decembrie 1915 a căzut secerat pe stradă, decedând în mod fulgerător, la vârsta de 56 de ani, în plină putere creatoare, lăsând în urmă o moștenire pe care o evocăm și azi.

La 100 de ani de la moartea sa, grupul facebook „Amintiri despre Zalău”, condus de Daniel Mureșan, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, niște entuziaști care au crezut că o asemenea personalitate poate da exemplu de bună conviețuire unor oameni de diferite naționalități și confesiuni, l-au comemorat pe marele dascăl, om de cultură, mentor și patriot local.
Ei s-au numit Mureșan Daniel, Matyas Mirel, Săuca Daniel, László László, Kovács Judit, Kürti Barna, Lakatos Sandor, Gáspár Attila, Fazakas Miklós.

Kürti Barna

2 Thoughts to “Placă omagială în memoria lui Kincs Gyula”

  1. Anonim

    Pentru români nimic? Asta este politica actuala?

    1. Maria

      Daca nu comentai asa nu erai sanatos.Cata prostie.

Leave a Comment