Când este necesară înlocuirea cristalinului și care sunt opțiunile în această situație?

Sursa foto:

https://drive.google.com/drive/folders/15EzpCnne8rQkMAAT6DTgfhO5Pt3M8Ll4

Înlocuirea cristalinului natural al ochiului cu un cristalin artificial este o opțiune pentru persoanele care suferă de cataractă, dar și pentru cele care se confruntă cu diverse vicii de refracție și au dioptrii mari. Rolul cristalinelor artificiale monofocale sau multifocale este acela de a înlocui lentila interioară a ochiului, iar imaginea să poată fi focalizată pe retină clar. 

Cristalinul natural al ochiului este o lentilă situată în spatele irisului, ce transmite lumina către retină. Odată cu îmbătrânirea, dar și în momentul apariției viciilor de refracție, cristalinul natural al ochiului nu mai are capacitatea de a transmite imagini clare, ceea ce înseamnă că vederea devine încețoșată. 

Când este necesară înlocuirea cristalinului natural?

În cataractă, cristalinul devine opac, iar imaginea transmisă retinei este neclară. În situațiile apariției și dezvoltării unor vicii de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie, pacienții suferă și sunt nevoiți să poarte ochelari pentru a-și corecta vederea. 

Înlocuirea cristalinului natural al ochiului poate fi necesară când opacifierea cristalinului are drept cauză medii toxice, traumatisme, boli, raze ultraviolete, medicamente sau expunerea la temperaturi extreme. 

Operația de implantare a cristalinelor artificiale duce la recăpătarea vederii clare în toate situațiile descrise anterior. Alegerea unui cristalin artificial ține de afecțiunea fiecărui pacient, de dorința acestuia și de recomandarea primită de la doctor.  

Ce sunt cristalinele artificiale?

Cristalinele artificiale sunt utilizate de chirurgii oftalmologi pentru a înlocui cristalinul natural al ochiului, opacifiat. Avantajul cristalinelor artificiale este acela că au caracteristici optice și funcții identifice cu cel natural. 

De câte tipuri sunt cristalinele artificiale?

Cristalinele artificiale sunt monofocale și multifocale. 

Cristalinele artificiale monofocale 

Acest tip poate corecta vederea de departe sau de aproape, ceea ce înseamnă că un pacient care a optat pentru cristaline monofocale va avea nevoie în continuare de ochelari. Dacă pacientul va corecta cu cristalinul monofocal vederea de aproape, va avea nevoie de ochelari pentru a vedea la depărtare, în timp ce un pacient care beneficiază de un cristalin monofocal pentru distanță, va necesita ochelari pentru vederea de aproape.  

Cristalinele artificiale monofocale sunt de mai multe tipuri: asferice, torice și cu filtre suplimentare de protecție. 

Cristaline artificiale multifocale

Acest tip de cristalin artificial oferă independență beneficiarului, fără a mai fi nevoie de ochelarii de vedere. Practic, cristalinele multifocale pun accentul pe focalizarea imaginii pe distanțe diferite: scurte, medii și lungi. Acesta este motivul pentru care persoanele care optează pentru cristaline multifocale au posibilitatea de a vedea bine la toate distanțele, fără a mai purta ochelari. 

Lentilele multifocale au suprafața împărțită în mai multe zone, circular și puteri de focalizare diferite, de la centru spre margine. Și aceste cristaline multifocale sunt de mai multe feluri: bifocale, trifocale și cu adâncime extinsă de focalizare. 

Ce presupune înlocuirea cristalinului natural al ochiului?

Procedura chirurgicală, cu anestezie locală, vizează înlăturarea cristalinului natural al ochiului și amplasarea în locul acestuia a cristalinului artificial ales. Fiind o intervenție rapidă, fără suturi, recuperarea se realizează în scurt timp, iar vederea este redobândită treptat. 

Chiar dacă în primele zile totul poate fi încă tulbure, pe măsură ce ochiul învață să proceseze corect imaginile pe retină, lucrurile vor reveni la normal. 

Controalele oftalmologice periodice, respectarea indicațiilor și recomandărilor chirurgului oftalmolog contribuie decisiv la redobândirea vederii și la un confort sporit pentru pacienți. 

Când problemele de vedere apar nu trebuie lăsate netratate pentru a nu se ajunge la pierderea vederii sau la orbire. Cu cât mergeți la medic mai devreme pentru un diagnostic corect, cu atât mai repede puteți să vă redobândiți vederea. Cu ajutorul cristalinelor artificiale monofocale sau multifocale și al procedurilor moderne de implantare, cataracta sau viciile de refracție pot fi vindecate, recuperarea este rapidă și aveți chiar posibilitatea de a scăpa de ochelari definitiv, dacă alegeți cristaline multifocale. 

 

2 Thoughts to “Când este necesară înlocuirea cristalinului și care sunt opțiunile în această situație?”

  1. […] Sursa foto: https://drive.google.com/drive/folders/15EzpCnne8rQkMAAT6DTgfhO5Pt3M8Ll4 Înlocuirea cristalinului natural al ochiului cu un cristalin artificial este o opțiune pentru persoanele care suferă de cataractă, dar și pentru cele care se confruntă cu diverse vicii de refracție și au dioptrii mari. Rolul cristalinelor artificiale monofocale sau multifocale este acela de a înlocui lentila interioară a ochiului, iar imaginea să poată fi focalizată pe retină clar.  Cristalinul natural al ochiului este o lentilă situată în spatele irisului, ce transmite lumina către retină. Odată cu îmbătrânirea, dar și în momentul apariției viciilor de refracție,  » Mai multe detalii […]

  2. […] Sursa foto: https://drive.google.com/drive/folders/15EzpCnne8rQkMAAT6DTgfhO5Pt3M8Ll4 Înlocuirea cristalinului natural al ochiului cu un cristalin artificial este o opțiune pentru persoanele care suferă de cataractă, dar și pentru cele care se confruntă cu diverse vicii de refracție și au dioptrii mari. Rolul cristalinelor artificiale monofocale sau multifocale este acela de a înlocui lentila interioară a ochiului, iar imaginea să poată fi focalizată pe retină clar.  Cristalinul natural al ochiului este o lentilă situată în spatele irisului, ce transmite lumina către retină. Odată cu îmbătrânirea, dar și în momentul apariției viciilor de refracție, cristalinul natural… Citeste mai mult […]

Comments are closed.