Campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân, în Sălaj

Sub sloganul „Învingem împreună cancerul!”, în județul Sălaj se desfășoară o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân.

Inițiativa acestei campanii în județul Sălaj aparține reputatului medic Florian Neaga, deputat în Parlamentul României, care a găsit receptivitate la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca pentru a organiza și desfășura în Sălaj o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Astfel, într-o primă etapă, personal medical de specialitate va fi prezent cu aparatură și materiale la Sâg, în zilele de 14 și 15 noiembrie și apoi la Jibou, în perioada 16-18 noiembrie. „Identificarea cât mai devreme a simptomelor sau modificărilor analizelor care suspicionează apariția unei afecțiuni neoplazice este cheia tratamentelor de succes, pentru vindecare. Orice efort – atât din partea personalului medical, cât și din partea pacienților – pentru organizarea și participarea la programe de screening este mai mult decât binevenit, dacă ne gândim câtă suferință fizică și sufletească aduce boala netratată la timp”, a precizat deputatul Florian Neaga. Acesta a ținut să sublinieze reușita legislativă prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Această lege, la a cărei realizare a avut un rol deosebit prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, susținută de toți colegii parlamentari și care a fost promulgată recent, prevede că toţi cetăţenii au dreptul garantat de stat la servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, la proceduri de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative. Totodată, presupune și alte forme de ajutor de ameliorare a situației celor afectați de cancer, cum sunt servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană. Implementarea Planului national de prevenire şi combatere a cancerului va fi asigurată cu finanțare prin Ministerul Sănătății, prevăzută în lege.

Sursa foto: facebook Florian Neaga

One Thought to “Campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân, în Sălaj”

  1. […] Sub sloganul „Învingem împreună cancerul!”, în județul Sălaj se desfășoară o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin Citeste mai mult […]

Leave a Comment