MARCEL CIOLACU: ”Iohannis trebuia să facă un singur lucru de bun simţ – să ceară demisia urgentă a lui Bode”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, este de părere că şeful statului trebuia să ceară „demisia urgentă” a ministrului Transporturilor, Lucian Bode, având în vedere imaginile apărute în spaţiul public despre accidentul rutier în care a fost implicat, conform Agerpres. „Cum adică e greu să faci comparaţii între cazul „Gigină” şi ce a făcut Bode?! Trebuiau să moară oameni, domnule Iohannis?! Ce înţeleg cetăţenii de rând? (…) Că dacă eşti ministru în guvernul său poţi să calci legea în picioare? Că dacă eşti reprezentant al partidului său poţi să…

Mai mult...

Grupul farmaceutic Roche va lansa la sfârşitul lunii septembrie un test rapid pentru coronavirus

Grupul farmaceutic elveţian Roche a anunţat marţi lansarea, la sfârşitul lunii septembrie, a unui test de depistare a noului coronavirus, care va da rezultatele în 15 minute, relatează AFP şi Agerpres. Acest test pentru antigenele SARS-CoV-2, virus la originea pandemiei de COVID -19 care a ucis peste 851.000 de oameni în întreaga lume de la sfârşitul lunii decembrie, va fi disponibil mai întâi în ţările care recunosc ”marcajul CE”, o etichetă obligatorie pentru produsele care urmează să fie comercializate în Uniunea Europeană. Dar grupul intenţionează, de asemenea, să depună ”o…

Mai mult...

A scăzut preţul castelului Wesselényi din Jibou

În urmă cu câţiva ani, castelul Wesselényi din Jibou era scos la vânzare de către moştenitoarea Éva Teleki pentru suma de 1,5 milioane de euro. Se pare că nu prea s-au înghesuit cumpărătorii, drept urmare preţul a scăzut la 900.000 de euro. Dintre construcțiile ce compun ansamblul, prima și cea mai veche este „curia” (reședință nobiliară modestă), despre care József Bíró în anii ’40 notează că i se spune „bucătăria veche”. Așa cum arată o inscripție cu ornamente baroce de deasupra intrării de vest, clădirea a fost refăcută din temelii…

Mai mult...

DE ANUL VIITOR: Turiştii de pe litoral vor putea beneficia de asigurare împotriva Covid-19

Turiştii care achiziţionează sejururi pe litoral pot avea asigurate riscurile împotriva Covid-19 atât în cazul îmbolnăvirilor, cât şi în cazul în care un membru al familiei este suspect de coronavirus şi este obligat să intre în carantină, potrivit unui nou tip de asigurare introdus în pachetele de vacanţă de litoralulromanesc.ro., scrie Agerpres. De asemenea, dacă turistul se îmbolnăveşte de Covid-19 în timpul călătoriei, atunci va beneficia de protecţie medicală completă. „Am constatat în acest an că unii români au renunţat să rezerve sejururi la mare de teamă că, în cazul…

Mai mult...

SCM Zalău şi Sportul Şimleu şi-au aflat adversarele din noul sezon

Federaţia Română de Fotbal a făcut public miercuri componenţa celor 10 serii din Liga a III-a, eşalon în care Sălajul are două echipe începând din acest sezon. SCM Zalău şi Sportul Şimleu fac parte din Seria a X-a, urmând a fi adversare şi în campionat, nu doar în Cupa României, unde se vor întâlni săptămâna viitoare. Bihor, Satu Mare, Maramureş şi Cluj sunt celelalte patru judeţe care au reprezentante în Seria a X-a, iar cu o parte dintre echipe, SCM Zalău a susţinut amicale în această vară. CSM Satu Mare,…

Mai mult...

Șantier în zona Spitalului Județean de Urgență. Se amenajează o parcare și un spațiu de agrement

La 45 de zile de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, șantierul deschis pentru amenajarea parcării și spațiului de agrement în zona Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău a depășit ușor graficul propus de execuție a lucrărilor, acestea aflându-se la 20 la sută din valoarea contractului.

Mai mult...

PNL propune o echipă de profesioniști pentru Consiliul Local al orașului Șimleu Silvaniei

PNL Șimleu vine în fața electoratului cu o echipă dedicată, oameni cu expertiză în domeniile lor de activitate, o echipă capabilă să ia decizii strategice pe care să le expună în practică spre beneficiul întregii comunități. Succesul planificării implică entuziasmul tinereții precum și o continuitate în Consiliul local, ceea ce dă echilibru și stabilitate. Un plus de valoare adăugat echipei de consilieri locali PNL este dat de faptul că o parte își vor continua activitatea și în mandatul 2020-2024, constituindu-se într-un adevărat liant. Misiunea nu este una ușoară, dar forța…

Mai mult...

5 motive pentru care limba franceză este predată încă din clasa a V-a

In Romania, sunt mai multe scoli in care limba franceza este inceputa mai devreme, insa de cele mai multe ori elevul ia pentru prima data contact cu franceza in mod optional in clasa a 4-a sau din clasa a 5-a, in special in mediul rural unde problema lipsei de profesori isi spune cuvantul. Chiar daca sunt atat elevi cat si parinti care se intreaba de ce este bine ca elevul sa invete franceza, sunt mai multe motive solide pentru care este facuta aceasta recomandare. Limba franceza este vorbita in numeroase…

Mai mult...

NELU TĂTARU, LA SJU PLOIEŞTI: ”Asimptomaticii vor fi testaţi acasă de SAJ”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi, după o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, că persoanele asimptomatice vor fi testate acasă de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), iar spitalul suport, dar şi celelalte unităţi implicate în gestionarea cazurilor COVID-19 trebuie să îşi amenajeze izolatoare, conform Agerpres. Tătaru a efectuat o vizită în judeţul Prahova, mergând la SAJ şi la SJU, în condiţiile în care, în ultima perioadă, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au atras în repetate rânduri atenţia asupra faptului că unitatea…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 3 septembrie

1925: Gheorghe Pop este ales primul preşedinte al Camerei Agricole din Sălaj S-a întâmplat în 3 septembrie 546 – A murit Petru Rareş, domn al Moldovei, fiul natural al lui Ştefan cel Mare (1527-1538, 1541-1546). 1596 – S-a născut Nicolo Amati, constructor italian de viori, profesor al renumitului meşter de viori Antonio Stradivarius (m.12.08.1684). 1658 – A murit Oliver Crowell, om politic britanic, adversar al regalităţii; în 1649, la 19 mai, a instaurat republica (Commonwealth), iar în 1654 a instaurat un regim dictatorial (“protectoratul”), devenind “Lord Protector” (al Angliei, al Scoţiei şi Irlandei) (n.25.04.1599). 1730 – A murit…

Mai mult...

Schimbările climatice și efectele creșterii populației asupra Pământului în următorii 25 de ani

Terra traversează o perioadă de schimbări majore, atât la nivelul suprafeței sale, cât și în atmosferă, dar și la nivelul global al populației. Cele 7 miliarde de oameni care suprapopulează planeta în acest moment se vor transforma în 9, 5 miliarde în 2045. În contextul crizei sanitare și al celei financiare, în care oamenii se gândesc la soluții de finanțare a zilei de mâine (lære om minilån – află mai multe despre mini-credite), modificările climatice au căzut pe planul secund. Cu toate acestea, de la incendiile masive de la începutul…

Mai mult...