Noutăți filatelice: Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului

În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Națională) dedicată unui important eveniment pentru creștinii ortodocși. Pe timbrul emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcașului de cult. Colița dantelată a emisiunii de mărci poștale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei și macheta Catedralei. Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălțarea Domnului, de asemenea de…

Mai mult...

ISU SMURD Sălaj îi așteaptă pe cei ce doresc să devină salvatori de vieți

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sălaj (ISU SMURD) îi așteaptă pe toți sălăjenii care doresc să devină voluntari în cadrul instituției, la o nouă serie de înscrieri pentru a putea desfășura această activitate nobilă. Până în data de 31 ianuarie 2019, toți doritorii sunt așteptați la sediul unității situate în municipiul Zalău, Bulevardul Mihai Viteazul nr. 57, între orele 09.00 – 15.00, pentru a se înscrie într-o nouă serie a Programului ”Voluntar din Pasiune”. Detalii despre condițiile de recrutare și alte informații utile găsiți aici Documentele necesare înscrierii sunt cerere de…

Mai mult...

Istoria Anului Nou: de când este considerată ziua de 1 ianuarie, prima din an

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic. Doar că nu a fost întotdeauna așa. Până acum mai puțin de 500 de ani, Crăciunul era prima zi din an, din punct de vedere religios. Stabilirea datei de 1 ianuarie ca prima zi din an a fost realizată de către Papa Inocențiu al XII-lea, pentru prima dată în 1691.  Până atunci, nu exista, așadat o standardizare a datei începutului de an, dar Papa a luat decizia de a stabili acest lucru din punct de vedere oficial și religios, pentru…

Mai mult...

Vești proaste: motorina și benzina se scumpesc din ianuarie

Din 1 ianuarie 2019, prețul la benzină și motorină va crește din nou, după o perioadă în care a scăzut, odată cu prețul petrolului. Scumpirea vine ca urmare a faptului că Guvernul ajustează accizele cu inflaţia şi pentru că va creşte conţinutul de biocombustibil din carburanţi. Potrivit listei cu accizele din 2019, publicate de Ministerul de Finanţe, accizele se vor majora de la 1 ianuarie astfel: acciza pentru benzina fără plumb creşte de la 1.976 lei la 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, iar acciza pentru motorină creşte de la…

Mai mult...

Peste 70 la sută dintre bugetari vor primi salarii mai mari din ianuarie 2019

Peste 70% dintre bugetari vor beneficia de o nouă creștere salarială începând din ianuarie 2019, potrivit Legii salarizării. Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii şi asistentele, care au primit de la 1 martie 2018 o creştere până la nivelul din 2022. „De la 1 ianuarie 2019, salariile ar trebui să crească, potrivit Legii salarizării, cu 25% din diferenţa din ceea ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022 şi valoarea din decembrie 2018. Pe de altă parte, conform Ordonanţei de Urgenţă din luna…

Mai mult...

Uleiul de ricin – aliat al sănătății și tinereții

Cine nu a auzit de uleiul de ricin? Cine nu l-a încercat măcar o dată? Ei bine, acest ulei vegetal utilizat pentru o gamă largă de scopuri cosmetice şi medicale este atestat de oamenii de ştiinţă ca având beneficii reale pentru sănătate. Folosit intern şi ca laxativ, uleiul de ricin este mai cunoscut datorită beneficiilor pentru piele şi păr. Află care îi sunt atuurile, dar şi cum să-l utilizezi, plus eventualele efecte secundare pe care le poate cauza în unele cazuri. Uleiul de ricin este un ingredient activ într-o mare…

Mai mult...

Salarii mai mici cu aproape zece la sută în Sălaj, față de media pe țară

Efectivul de salariați din județul Sălaj era, la finalul lunii octombrie, de 51.561 de persoane, în creștere cu peste 2.570 de persoane comparativ cu aceeași lună a anului trecut (5,3 la sută). Potrivit Direcției Județene de Statistică Sălaj, din totalul de salariați, peste 55 la sută, respectiv 28.461 de persoane lucrează în servicii, 21.433 de salariați – 41,6 la sută în industrie și construcții și 1.667 de salariați (3,2 la sută) – în agricultură, silvicultură și pescuit. Câștigul salarial mediu nominal brut, la nivel de județ, a fost de 4.130 de…

Mai mult...

Schimbări în legislația rutieră: categoria de persoane care pierde temporar sau definitiv dreptul de a conduce

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că o persoană declarată inaptă din punct de vedere medical trebuie să informeze poliţia rutieră asupra constatării realizate de unitatea de asistenţă medicală autorizată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/.2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul instituirii unor condiţii privind circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul situat pe partea dreaptă. O prevedere arată că: „Examinarea…

Mai mult...