Schimbări în legislația rutieră: categoria de persoane care pierde temporar sau definitiv dreptul de a conduce

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că o persoană declarată inaptă din punct de vedere medical trebuie să informeze poliţia rutieră asupra constatării realizate de unitatea de asistenţă medicală autorizată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/.2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul instituirii unor condiţii privind circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul situat pe partea dreaptă. O prevedere arată că: „Examinarea medicală (…) a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se reazlizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ, care au obligaţia luării în evidenţă a acestora”.

De altfel, proiectul de lege prevede că persoana care posedă permis de conducere şi este declarată inaptă medical de către unitatea de asistenţă medicală autorizată, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării să comunice rezultatul examinării către poliţia rutieră.

„În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabileşte că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tamvai, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării să comunice rezultatul examinării către poliţia rutieră în a cărei rază teritorială unitatea îşi desfăşoară activitatea, către medicul trimităţor, precum şi persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată inaptă medical, unitatea de asistenţă medicală autorizată comunică, în temen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimiţător”, conform proiectului de lege.

Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligată să se prezinte în maximum trei zile de la data la care a fost declarată inaptă, la sediul poliţiei rutiere, pentru a preda permisul de conducere în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

Un altă prevede arată că „permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se retrage de către poliţia rutieră şi poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Proiectul de lege a fost adoptat pe 28 noiembrie de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

One Thought to “Schimbări în legislația rutieră: categoria de persoane care pierde temporar sau definitiv dreptul de a conduce”

  1. Anonim

    Perfect.Dar acest examen medical sa fie obligatoriu si pentru toti parlamentarii si guvernantii tarii.E posibil sa fie si printre ei cativa inapti pentru a conduce un tractor agricol ,darami-te o tara.

Leave a Comment