Cel mai sadic criminal al Sălajului se întoarce după gratii

La doar doi ani de la eliberarea din închisoare, Vasile Ardelean, sălăjeanul care şi-a tranşat, în 2003, prietenul, şi apoi a aruncat părţi din cadavru în Valea Zalăului, a fost condamnat într-un nou dosar. Tribunalul Sălaj l-a găsit vinovat de comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat, după ce în 25 ianuarie 2018, l-a atacat cu ciocanul pe proprietarul aparatamentului în care stătea în chirie, lovindu-l de mai multe ori în zona capului. Pentru această faptă, judecătorii i-au aplicat o pedeapsă de 7 ani şi 8 luni de închisoare, la…

Mai mult...

La Șimleu Silvaniei: Ziua SilvanÍEI

Motto: „Tradiția adevărată e singura merinde sufletească”. Liviu REBREANU (1885-1944), prozator și dramaturg român În portul popular românesc, ÍA este o bluză femeiască, ornamentată pe mâneci, piept și la gât, fiind confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Ea reprezintă piesa principală a costumului, fiind un simbol, o atestare istorică a existenței și continuității portului nostru popular, din vremuri îndepărtate și până astăzi. În urmă cu peste cinci ani (17 mai 2013), Institutul Cultural Român din New York a declarat ziua de 24 iunie, „Ziua Universală a Íei”.…

Mai mult...

Tel Verde pentru sesizarea neregulilor la Bacalaureat

Elevii, părinţii şi profesorii care vor să semnaleze eventuale nereguli apărute în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat din această sesiune pot suna la Tel Verde 0800-801.100 zilnic, între orele 8 şi 16, de luni până vineri, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Linia telefonică gratuită va fi deschisă de luni, 25 iunie, când are loc prima probă scrisă a Bacalaureatului, şi va sta la dispoziţia celor interesaţi pe toată perioada examenului. La numărul amintit pot fi sesizate eventualele fapte care vizează riscuri de vulnerabilitate la corupţie sau denunţuri…

Mai mult...

Wieliczka – palatul de cleştar

Sunt lucruri în viața noastra cu care suntem atât de obișnuiți încât nu ne întrebăm niciodată de unde vin, care a fost istoria lor sau prețul lor de-a lungul vremurilor. Despre unul dintre acestea – banala noastră SARE de toate zilele – am avut o revelație vizitând mina de sare Wieliczka, de lângă Cracovia. Pentru că vreme de secole sarea era o sursă atât de importantă de bogăție, era numită ”aurul alb”. Exploatarea sării la Wieliczka a început în secolul al XII-lea. În prima fază sarea era obținută din apele…

Mai mult...