FC Zalău începe sezonul la fel de modest cum l-a încheiat pe cel anterior

După ce a cedat în prima etapă cu 0 – 1 pe terenul sibienilor de la FC Hermannstadt, FC Zalău a pierdut vineri cu acelaşi scor duelul de pe teren propriu cu Gaz Metan II Mediaş. FC Zalău nu a obţinut niciun punct din primele două etape ale noului sezon, pierzând cu scorul de 0 – 1 duelul disputat vineri, pe teren propriu, împotriva celor de la Gaz Metan II Mediaş. În faţa a circa 400 de spectatori s-au prezentat două formaţii tinere, cu dorinţă de joc, însă echipa mai…

Mai mult...

Sună clopoţelul! Peste 37.000 de elevi sălăjeni trăiesc emoţia începerii noului an şcolar

Peste 37.000 de elevi din judeţ încep, luni, 12 septembrie, anul şcolar 2016-2017, aproximativ 2.100 dintre aceştia fiind în clasa pregătitoare. Noul an şcolar numără 35 de săptămâni şi este structurat în două semestre: 12 septembrie 2016-3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017-16 iunie 2017. Elevii se vor putea bucura de vacanţa de iarnă între 24 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017, de cea intersemestrială, din 4 în 12 februarie 2017, de vacanţa de primăvară între 19 şi 30 aprilie 2017, anul şcolar urmând să se încheie în 17 iunie…

Mai mult...

FC Zalău se va duela cu Avântul Reghin în faza a III-a a Cupei României

„Sperăm să ajungem până în faza în care vom putea aduce la Zalău cel puţin o echipă de Liga a II-a”, a afirmat preşedintele Ioan Morar FC Zalău şi-a aflat adversara din faza a III-a a Cupei României, aceasta fiind Avântul Reghin, formaţie colegă de serie cu FC Zalău, cu care „alb-albaştrii” s-au duelat şi în sezoanele anterioare. Pe lângă formaţia zălăuană, în turul trei al Cupei României s-au mai calificat din faza a II-a 32 de echipe, pe lângă acestea urmând să mai evolueze trei echipe ce au activat…

Mai mult...

Eroii martiri de la Treznea au fost comemorați

Alexandru Moldovan Oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de locanici au participat vineri la festivităţile organizate la împlinirea a 76 de ani de la ceea ce a rămas în istorie drept „masacrul de la Treznea”, din 9 septembrie 1940, când 86 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste, un eveniment similar urmând a fi organizat marţi, la Ip, unde au fost ucişi 157 de localnici. Evenimentul de Comemorare a debutat la cimitirul din Treznea, unde la monumentul dedicat…

Mai mult...

Poliţiştii sălăjeni au împărţit amenzi de peste o jumătate de milion de lei

Pentru ca sezonul estival să fie petrecut în siguranță, în perioada 26 august-8 septembrie a.c., poliţiştii sălăjeni au acționat cu efective mărite pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Potrivit oficialilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj, în intervalul amintit, polițiștii au intervenit la 240 sesizări primite de la cetățeni, 174 fiind apeluri prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. La acțiunile organizate au participat poliţişti de ordine publică, de la rutieră,…

Mai mult...

Expoziţie cu temă controversată la Galeriile „Ioan Sima”

Expoziţia itinerantă „Evoluţia speciei umane ilustrată prin portrete şi fosile” a ajuns şi la Zalău şi poate fi vizitată până în 15 octombrie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 17, la Galeria de Artă „Ioan Sima” din municipiu. Expoziţia conţine 69 de lucrări grafice ilustrând diferite tipuri de hominizi şi mediul în care au trăit, creaţii ale artistului plastic ieşean Eduard Constantin Olaru. „Ilustratele vor crea controverse. Vizitatorului cu inclinații religioase i-ar putea fi stârnite sensibilități lăuntrice, iar celor cu încredere deplină în verdictele științei le-ar putea fi…

Mai mult...

Fermierii sălăjeni cer peste 4 milioane de euro pentru a face investiţii în mediul rural

Cele 85 de milioane de euro puse la bătaie prin PNDR pentru activităţi neagricole în mediul rural au fost epuizate. Potrivit  unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, instituţie responsabilă cu gestionarea fondurilor europene destinate dezvoltării rurale, de la deschiderea sesiunii, în 28 iulie, fermierii români au depus 1.241 de proiecte de investiţii, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 231 de milioane de euro. La nivel de judeţ, au fost depuse 27 de solicitări de finanţare, agricultorii sălăjeni sperând să primească 4,4 milioane…

Mai mult...

Cea mai mare expoziție națională de ovine și caprine, organizată de fermierii din Sălaj

Alexandru Moldovan Peste 700 de oi din diverse rase, alături de capre și câini ciobănești, au fost prezentate publicului interesat joi, lângă Șimleu Silvaniei, în cadrul celei mai mari expoziții naționale de profil din acest an, organizată de OVIS, o asociație a crescătorilor de ovine din Sălaj. În apropierea orașului Șimleu Silvaniei, circa 50 de crescători de oi și capre și-au adus cele mai frumoase exemplare la târgul ce și-a dorit, potrivit organizatorilor, să arate că oieritul încă mai există și că fermierii pot pune pe piață produse ecologice. „Asociația…

Mai mult...

Un sălăjean a câştigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice de la Rio

Alexandru Florin Bologa este originar din localitatea Derşida, fiind primul sportiv judoka în totalitate nevăzător, care a reprezentat România la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Delegaţia României prezentă în aceste zile la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro a obţinut prima medalie la competiţia din Brazilia. Aceasta a fost câştigată chiar de un sălăjean, Alexandru Florin Bologa, născut în localitatea Derşida (comuna Bobota), care este complet nevăzător. Bologa a evoluat la Rio în concursul de judo pentru persoane fără vedere, fiind singurul participant complet nevăzător. Sportivul sălăjean a concurat…

Mai mult...

Zvonoteca

# Ca să nu fie niciun dubiu că domnii de la locală îşi merită salariile şi că ei chiar muncesc când merg la serviciu, mai marii instituţiei au transmis presei din judeţ un raport despre cât de harnici au fost şi cum s-au mai spetit ei pentru binele şi siguranţa cetăţeanului. Aşa am aflat că nu le-a scăpat niciun nesimţit care stătea cu mâna întinsă, deşi avea putere de muncă, şi niciun scotocitor de prin gunoaie. Şi ca să îi înveţe minte pe tupeişti, le-au tras şi nişte amenzi. No,…

Mai mult...

Marii anonimi – dascălii

Prof. Irina Goanţă Cuvântul “dascăl” provine din grecescul „didaskalos”, având semnificaţia „cel care învaţă pe altul” şi are chemare pentru aceasta, cel care luminează conştiinţe. Marii dascăli români (Gheorghe Lazăr, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Andrei Şaguna, Mihail Kogălniceanu, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu, Vasile Pârvan, Nicolae Densusianu, Nicolae Păulescu, Nae şi Tache Ionescu, Grigore Moisil, Gheorghe Ţiţeica şi mulţi alţii) au trasat drumul istoric al devenirii naţiunii noastre, şi-au adus contribuţia la formarea unui popor cu o cultură bogată, cu tradiţii şi datini care ne atestă identitatea, situând cultura românească…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Povestea vieţii mele (Autobiografia)

Autor: Benjamin Franklin Prin Povestea vieţii mele, magistralul Benjamin Franklin ne introduce în lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care omul de ştiinţă dezvăluie detaliile vieţii sale este cuceritoare şi memorabilă, iar lecţiile de viaţă pe care ni le împărtăşeşte sunt la fel de preţioase şi acum. De origini umile (fiu al unui lumânărar), Franklin a reuşit să se distingă încă din adolescenţă prin sârguinţă, cumpătarea şi firea să întreprinzătoare. În vremea sa, Franklin era extrem de cunoscut şi de influent în Europa. A organizat prima biblioteca publică…

Mai mult...

Doi tineri întreprinzători vor să cucerească piaţa cidrului din România cu băutura produsă la Zimbor

Doi vechi prieteni au demarat, anul trecut, în localitatea sălăjeană Zimbor, o afacere inedită pentru România: o fabrică de cidru. Investiţia, în valoare 140.000 de euro, a fost acoperită integral din resursele proprii. După mai mulţi ani petrecuţi în Anglia şi Franţa, sălăjeanul Sergiu Mureşan (35 de ani) şi clujeanul Daniel Crişan (36 de ani) au revenit în ţară, unde au decis să îşi înceapă propria afacere. Au optat pentru producţia de cidru, o băutură cu veche tradiţie în alte ţări şi pe care o apreciau pentru gustul şi aroma…

Mai mult...