Eroii martiri de la Treznea au fost comemorați

Alexandru Moldovan

Oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de locanici au participat vineri la festivităţile organizate la împlinirea a 76 de ani de la ceea ce a rămas în istorie drept „masacrul de la Treznea”, din 9 septembrie 1940, când 86 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste, un eveniment similar urmând a fi organizat marţi, la Ip, unde au fost ucişi 157 de localnici.
Evenimentul de Comemorare a debutat la cimitirul din Treznea, unde la monumentul dedicat martirilor decedaţi în 1940 s-a ţinut un moment de reculegere, urmat de o slujbă de pomenire şi depuneri de jerbe şi coroane de flori, de către oficialităţi, instituţii publice şi partide politice, pentru ca manifestările să fie continuate la monumentul din centrul localităţii, cu un ceremonial militar şi depuneri de jerbe şi coroane de flori. „Pentru ca asemenea fapte, care înjosesc condiţia umană, să nu se mai repete, ele nu pot şi nu trebuie să fie uitate niciodată. În ţinuturile Sălajului, ca şi în alte zone ale ţării, trăiesc şi convieţuiesc români, maghiari, slovaci, romi şi alte etnii. A venit timpul ca destinul fiecăruia să se împlinească în spiritul democraţiei autentice, al armoniei depline, pentru a fi în consonanţă cu civilizaţia modernă europeană spre care tindem cu toţii. Prezenţa noastră aici demonstrează că nu am uitat şi că nu vom putea uita niciodată ce s-a întâmplat aici. Suntem prezenţi aici în semn de adâncă recunoştinţă şi profund omagiu pentru martirii neamului”, a declarat, la comemorarea de vineri, prefectul Sălajului, Marin Niţu.
În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localităţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, şi Ip, cu 157 de morţi.

4 Thoughts to “Eroii martiri de la Treznea au fost comemorați”

  1. Au fost prezenti si Seres Denes, Vegh Allexandru, Csako T., Pop Emeric, ca functionari ai statului . S-au au stat deoparte si au ras pe sub mustata.

  2. Anonim

    IL SOMEZ PE S. O. A. M. SA SCIE UN ARTICOL DESPRE SECURISTII SIN SALAJ!

  3. Tăunu

    Culmea obrăzniciei este cerinţa scroafei de la cultură, una, Kocsis, de a restaura castelul criminalului de război Bay, cel care a adus hortyştii să-i căsăpească pe românii din Treznea. Se vede că leprele de la PSD au dat mâna cu cei de la UDMR !

  4. Anonim

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti martirii neamului romanesc.Sa nu uitam ca o parte a ,,localnicilor,, din IP si TRAZNEA au contribuit la aceste masacre.

Leave a Comment