Un nou scenariu al Guvernului Ponta, Autostrada Transilvania ar putea fi construită din birul pe carburanți

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a prezentat la începutul acestei săptămâni planul Guvernului cu privire la construcția de autostrăzi până în 2020. După ce în luna decembrie a anului trecut același ministru susținea că cei 101 kilometri, între Suplacu de Barcău și Gilău, care traversează Sălajul, vor fi construiți în baza unui parteneriat public-privat sau a unei concesiuni, acum declară că sursa de finanțare o reprezintă noua acciză de 7 eurocenți la carburanți, introdusă la 1 aprilie. Toate astea în condițiile în care ministrul Finanțelor recunoștea că, de fapt, banii colectați…

Mai mult...

Duster de 20.000 de euro pentru a supraveghea implementarea sistemului de management al deșeurilor

În timp ce taxele și impozitele împovărează românii sub pretextul că nu sunt bani suficienți la bugetul de stat sau că e nevoie de noi accize pentru plata pensiilor, unele instituții publice își permit în vremuri de criză să achiziționeze mașini de zeci de mii de euro. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Ecodes” Sălaj, responsabilă cu monitorizarea și implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor în județ, are în 2014 un buget de 247.500 de lei. Din această asociație fac parte toate cele 61 de primării din Sălaj și Consiliul Județean.…

Mai mult...

La Liceul „Mihai Viteazul” se poartă ţinuta eco

  Sub sloganul „E sănătos să fii verde”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău a găzduit miercuri, 9 aprilie, o nouă ediţie a proiectului „EcoFizica”, realizat în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj. Coordonaţi de profesoara Mariana Driha, elevii unităţii de învăţământ au realizat manual, din materiale reciclabile, diverse obiecte, de la brăţări, pandative, veioze sau roboţi până la articole vestimentare. ” Prin intermediul acestui proiect, realizat de altfel şi pentru a marca Ziua Pământului, celebrată anual în 22 aprilie, am dorit să atragem atenţia şi totodată să-i conştientizăm pe…

Mai mult...

Marş ecologic iniţiat de ecoambasadorii Şcolii „Mihai Eminescu”

Defilări, dans şi muzică. Aşa au bifat elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău încă o activitate în cadrul proiectului „EcoProvocarea”. Sute de elevi ai unităţii de învăţământ, însoţiţi de cadrele didactice, au defilat miercuri, 9 aprilie, pe bulevardul Mihai Viteazul, pentru a conştientiza importanţa reciclării pentru păstrarea unui mediu curat. Îmbrăcaţi în verde şi înarmaţi cu pancarte, pe care erau scrise diverse mesaje privind protejarea mediului, participanţii la marş au pornit din faţa unităţii şcolare, au continuat pe bulevard, oprindu-se pe platoul de marmură din faţa Prefecturii Sălaj. Aici, activităţile…

Mai mult...

A apărut un nou supliment al revistei „Caiete Silvane”

  Revista „Caiete Silvane”, editată de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Judeţean Sălaj, a Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Zalău a realizat un nou supliment: „Fadrusz Janos şi Zalăul”. Realizată cu sprijinul blogului Foto-Travel (Mirel Matyas) şi al grupului „Amintiri despre Zalău” (Daniel Mureşan), publicaţia, dedicată sculptorului Fadrusz Janos, va fi prezentată vineri, 11 aprilie, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului „Primăvara Poeziei”, ce se va desfăşura la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj. Noul supliment reuneşte articole…

Mai mult...

Concurs judeţean de recitări, la Vîrşolţ

Pe lângă diversitatea de activităţi desfăşurate în această perioadă, la Căminul Cultural din Vîrşolţ a avut loc ieri, 9 aprilie, a XVI-a ediţie a Concursului de recitări în limba maghiară, Kanyadi Sandor,concurs devenit deja o tradiţie în rândul comunităţii maghiare din judeţ. Ca în fiecare an, concursul a adunat un număr de 47 de copii din 12 localităţi ale judeţului, împărţiţi în trei categorii: clasa pregatitoare – cls. I, cls. II-III şi clasa a IV-a. Au fost prezenţi copii din Aghireş, Ip, Şimleu Silvaniei, Panic, Cehu Silvaniei, Şamşud, Guruslău, Jibou,…

Mai mult...

Clădirea Transilvania din Zalău redivivus!

Clădirea Transilvania, cunoscută sub acest nume datorită fostului restaurant care a funcționat la parterul acesteia, s-a numit în limba maghiară ”Vigadó” – ceea ce s-ar traduce prin ”loc de petrecere”. Construită în 1854, clădirea este un exemplu caracteristic de clădire în stil eclectic, existent în Transilvania la cumpăna dintre secolele XIX și XX. Este compusă din trei corpuri de clădire care, unite între ele, îi dau un aspect monumental. Conform informațiilor cuprinse în excelenta lucrare ”Zalău – locuri de poveste” apărută în 2012 la Editura Porolissum a Muzeului Județean de…

Mai mult...

161 de locuri de muncă pentru muncitori necalificați

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj pune la bătaie în această săptămână nu mai puțin de 161 de locuri de muncă, toate pentru muncitorii necalificați. Cel mai mare angajator este o firmă din Zalău, care angajează 50 de muncitori necalificați pentru punctul de lucru din municipiu și alți 35 pentru cel din Suplacu de Barcău, județul Bihor. O altă firmă din Sărmășag angajează 45 de muncitori necalificați. Față de săptămânile precedente, industria confecțiilor revine cu oportunități de angajare pentru confecționeri și muncitori necalificați. De asemenea, se caută…

Mai mult...

Orientarea turistică, alternativa împotriva calculatorului oferită de Şcoala Altfel

Circa 80 de elevi din clasele primare de la o şcoală din Zalău au participat, marţi, în cadrul programului Şcoala Altfel, la un concurs de orientare turistică în pădurea parc Brădet, scopul acţiunii fiind acela de a oferi copiilor alternative de petrecere a timpului liber în natură. „Astăzi am organizat în cadrul programului Şcoala Altfel un concurs de orientare sportivă pentru copii. În principiu, am vrut să le arătăm copiilor că există şi altceva în afară de calculator, iar frumuseţile naturii se pot vedea şi în realitate, nu doar la…

Mai mult...

Ce trebuie să ştii când te trezeşti cu inspectorii antifraudă la uşă

După „măcelul” pe care l-au produs în judeţ în luna ianuarie inspectorii antifraudă, când au împărţit, numai la nivelul municipiului Zalău, şi în doar o săptămână, amenzi în valoare de 100.000 de lei, echipele de control au revenit în aceste zile pe meleagurile sălăjene. Dacă la începutul anului, în vizorul inspectorilor s-au aflat unităţile de alimentaţie publică, de această dată a venit rândul magazinelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte să fie luate la puricat. Pentru o mai bună informare a agenţilor economici cu privire la controalele pe care le derulează personalul…

Mai mult...

Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” răspândeşte Lumina Sfintei Învieri semenilor încercaţi de soartă

Elevii Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău vor duce Lumina Învierii la cei nevoiaşi, la cei lăsaţi în voia sorţii care se bucură oricând de orice mică atenţie din partea oricui. Respectând obiceiul, de câţiva ani încoace, acest colegiu are o iniţiativă mai mult decât înălţătoare, prin care reuşeşte de fiecare dată să întărească şi să aducă credinţa şi nădejdea unor fiinţe neajutorate. Aceşti oameni împărtăşesc o lume cu tristeţi şi greutăţi comune: lipsa nemijlocită a dragostei unei familii, lupta sufletului cu o singurătate nemărginită şi povara istovitoare a…

Mai mult...

Concurs naţional pentru rromi, la Zalău

  Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” din Zalău va găzdui, în perioada 14-17 aprilie, Concursul naţional şcolar de istoria şi tradiţiile rromilor. Competiţia se adresează elevilor din clasele V-XII, care manifestă interes deosebit pentru dezvoltarea competenţelor istorice, a celor sociale şi civice, creativităţii, promovând, totodată valorile istorice şi culturale ale etniei rrome. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţan Sălaj, vor participa aproximativ 32 de elevi şi tot atâţia profesori din diferite judeţe ale ţării. Serviciile de cazare şi masă, precum şi oaganizarea şi…

Mai mult...

Fermierii din Cristolţ şi Zalha au încasat peste 100.000 de euro

Peste 100.000 de euro au intrat, în cursul zilei de marţi, în conturile a 306 crescători de animale din zonele defavorizate ale Sălajului, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj. Banii reprezintă contravaloarea ajutorului specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate, pentru anul de cerere 2013, având ca sursă de finanţare Fondul European pentru Garantare în Agricultură. „Este vorba despre 306 crescători din Zalha şi Cristolţ, care au primit subvenţii pentru 926 de capete eligibile. Valoarea totală…

Mai mult...

Ligia Bodea expune la Palatul Parlamentului

  Icoane pe sticlă, costume populare, precum şi obiecte tradiţionale, aparţinând Ligiei Bodea, cel mai tânăr colecţionar de artă populară din Sălaj, vor fi expuse la Palatul Parlamentului, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor. Vernisajul expoziţiei, intitulată „Icoana din inima mea”, va avea loc marţi, 15 aprilie, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Consiliul Judeţean Sălaj şi a deputaţilor Sonia Drăghici şi Iuliu Nosa. În prezent studentă la Cluj-Napoca, Ligia Alexandra Bodea, la cei 21 de ani ai săi, are toate şansele să…

Mai mult...