Explozie de muncă la negru în Sălaj

Munca la negru ia amploare în Sălaj. Numai în cursul lunii iulie inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj au depistat 33 de persoane care lucrau fără forme legale de muncă. De 11 ori mai multe persoane „fără acte de muncă” comparativ cu luna iunie. Pentru această abatere inspectorii au sancţionat ” falşi angajatori” cu amenzi în valoare totală de 310.000 de lei. Potrivit unor informaţii furnizate de Luminţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, în cursul lunii trecute, inspectorii instituţiei, în urma controalelor realizate la agenţii economici…

Mai mult...

Minorii sub 12 ani nu vor mai fi amprentaţi pentru paşapoartele electronice

Noile modificări în felul în care se vor elibera paşapoartele intră în vigoare luni, 12 august. Valabilitatea paşapoartelor electronice va fi de trei ani pentru persoanele sub 12 ani şi de cinci ani pentru cele cu vârste peste 12 ani. O altă modificare prevede schimbarea vârstei la care sunt amprentaţi copiii, precum şi modificarea duratei valabilităţii paşapoartelor. Astfel, amprentele pentru paşapoarte sunt obligatorii de la 12 ani, faţă de şase ani cât era anterior modificării legislative. În ceea ce priveşte valabilitatea paşaportului electronic, aceasta va fi de trei ani pentru…

Mai mult...

Un bărbat din Sânpetru Almaşului a murit, după ce a dat foc vegetaţiei uscate

Un bărbat, în vârstă de 76 de ani, din localitatea Sânpetru Almaşului, comuna Hida, a murit joi seara la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în urma unor arsuri suferite în timp ce încerca să-şi igienizeze terenul agricol.  Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Sălaj, echipajul medical ajuns la faţa locului l-a preluat din remorca unui tractor.  Acesta a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, în jurul orei 18,30, unde, potrivit Codruţei Puşcaş, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, a fost diagnosticat cu arsură de gradul II…

Mai mult...

Copil ars, transferat la Bucureşti cu un avion SMURD

Un copil de şapte luni din comuna Crasna a fost transferat ieri  la Spitalul de Arşi din Bucureşti, după ce s-a ars cu mâncare fierbinte. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Sălaj, minorul prezenta arsuri pe circa 20 la sută din suprafaţa corpului. Acesta a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în jurul orei 18, prezentând o arsură de gradul I şi II cu mâncare fierbinte, la nivelul feţei, toracelui superior şi a membrului superior stâng pe aproximativ 16 la sută din suprafaţa corporală.…

Mai mult...

Disponibilizările din toamnă tulbură „Apele” din Sălaj

Nu mai puţin de şase angajaţi ai Serviciul de Gospodărie a Apelor (SGA) Sălaj îşi vor pierde locurile de muncă chiar din această toamnă, cel mai probabil începând cu luna septembrie. Disponibilizările la nivel naţional în întreg sistemul Administraţiei Naţionale al Apelor Române a fost anunţat chiar de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Lucia Varga. Aceasa a precizat că la nivel naţional vor fi restructuraţi din sistem 384 de angajaţi. De această măsură nu va va scăpa nici SGA Sălaj care în prezent are un număr total…

Mai mult...

De la an la an, în Sălaj scade natalitatea

Sălajul „se stinge” încet şi nu pare a fi o noutate faptul că în ultimii ani în judeţ rata natalităţii a scăzut drastic. Dacă în urmă cu aproximativ 25-30 de ani, sălăjencele dădeau naştere în medie la doi-trei copii în mediul urban, chiar şi peste în mediul rural, în prezent cele mai multe mămici aduc pe lume doar un singur copil. Într-un top realizat la nivel naţional, privind rata natalităţii şi numărul copiilor născuţi vii în anul 2012, judeţul Sălaj se află la coada clasamentului, ocupând poziţia a treia. Conform…

Mai mult...

Proprietarii cailor cu anemie infecţioasă, despăgubiţi cu peste un milion de lei

Din 2010, când Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj a declanşat campania de eradicare a anemiei infecţioase la cai, 605 exemplare au fost diagnosticate în judeţ cu această boală şi, ulterior, sacrificate în abatoare, ne-a declarat director instituţiei, Mircea Martin. Potrivit acestuia, cei mai mulţi cai bolnavi au fost depistaţi în primul an al campaniei, numărul exemplarelor suferinde diminuându-se de la an la an. Astfel s-a ajuns ca de la începutul anului 2013 şi până în prezent, doar 16 animale să fie identificate cu anemie infecţioasă ecvină.…

Mai mult...