Retragerea Luceafărului Bălan din Liga a III-a, confirmată de patronul Radu Pop

Campioană judeţeană şi câştigătoare a Cupei României (faza judeţeană) în sezonul 2014 – 2015, Luceafărul Bălan a promovat în Liga a III-a în vara anului trecut, după ce a dispus cu scorul de 6 – 4 la general de Olimpia II Satu Mare. Echipa sălăjeană este nevoită, însă, să se retragă din Liga a III-a înaintea începerii returului, din cauza unui buget insuficient de care dispune clubul condus de Radu Pop.

Începând cu vara anului 2015, Sălajul avea, din nou, două echipe în Liga a III-a de fotbal, la fel cum se întâmpla în urmă cu şapte ani, când judeţul era reprezentat de FC Zalău şi Silvania Şimleu Silvaniei. Între timp, a doua echipă a promovat în Liga a II-a, dar avea să se retragă din competiţie după o perioadă destul de scurtă de timp. La finalul sezonului 2009 – 2010, în Liga a III-a a promovat o altă echipă sălăjeană, Benfica Ileanda, care a eliminat la loviturile de departajare formaţia bihoreană, Bioland Paleu. Din păcate, Sălajul a avut tot o singură echipă înscrisă în competiţie, FC Zalău, deoarece gruparea de pe malul Someşului nu şi-a permis să activeze în Liga a III-a din motive financiare.
În actualul sezon al Ligii a III-a, pe lângă FC Zalău a activat şi Luceafărul Bălan. Echipa condusă la acea vreme de Marius Paşca a câştigat campionatul Ligii a IV-a şi faza judeţeană a Cupei României, însă, rezultatele notabile nu s-au oprit aici. Gruparea de pe Someş a realizat o nouă performanţă la meciul de baraj pentru promovarea în al treilea eşalon, câştigând cu scorul de 6 – 4, la general, duelul cu Olimpia II Satu Mare.
Atât conducerea administrativă, cât şi cea tehnică nu era convinsă că se vor găsi resursele financiare necesare ca echipa să poată activa în campionat, dar, în cele din urmă, s-a luat decizia ca Luceafărul Bălan să meargă mai departe şi să se înscrie în Liga a III-a. Din păcate, rezultatele au întârziat să apară, iar după câteva etape, o parte dintre jucători în frunte cu antrenorul Marius Paşca s-au despărţit, din diverse motive, de echipa din Bălan. Nici după plecarea acestora nu s-au obţinut rezultate pozitive, Luceafărul încheind turul cu o singură remiză şi 12 înfrângeri. Chiar şi în aceste condiţii, patronul clubului, Radu Pop, născut în comuna Bălan dar stabilit la Braşov, nu a dezarmat. „Pentru noi, fiecare meci este o victorie, chiar dacă nu reuşim şi pe teren acest lucru. Suntem o echipă mică, dintr-o comună, dar am realizat o performanţă pe care multe echipe din România, mai puternice decât noi, nu au obţinut-o”, avea să afirme la un moment dat patronul clubului din Bălan.
În prima parte a campionatului, Luceafărul Bălan a beneficiat de 50.000 de lei din partea Consiliului Judeţean Sălaj, sumă pe care, patronul Radu Pop spera să o primească şi în returul sezonului. Situaţia nu a mai fost la fel şi pentru retur, astfel că echipa de pe malul Someşului urma să beneficieze de 25.000 de lei din partea autorităţilor judeţene, restul până la 50.000 urmând să fie alocaţi pentru turul sezonului următor.
Patronul Radu Pop a dat asigurări la începutul anului că echipa pe care o conduce va continua în Liga a III-a, însă, situaţia s-a schimbat radical după aflarea sumei ce urma să fie alocată clubului de către Consiliul Judeţean Sălaj.
„Având în vedere că bugetul promis de la Consiliul Judeţean Sălaj este de 25.000 de lei, adică jumătate din cât speram noi, era imposibil să continuăm în Liga a III-a. Cu aceşti bani puteam supravieţui doar câteva etape. Nu vreau să-mi bat joc de copiii care au fost alături de acest club şi care vor să joace în continuare în Liga a III-a. Dacă noi nu putem să le oferim condiţii, mai bine să plece la alte echipe. Banii care i-am primit de la Consiliul Judeţean Sălaj nu ar fi fost suficienţi nici pentru o echipă din Liga a IV-a. Am făcut tot ce a depins de mine pentru a putea merge mai departe dar, dacă nu pot să le ofer jucătorilor condiţii de Liga a III-a, mai bine ne retragem din competiţie. Acest club activează de 15 ani cu diferite grupe şi în diverse campionate. La început, a fost echipă de Liga a V-a, pe urmă, grupele de juniori republicani A şi B, apoi echipă de Liga a IV-a, iar acum, în Liga a III-a, acolo unde ne-a şi dorit să ajungem când am început proiectul. Nu am cerut până anul trecut nicio sumă de bani de la Consiliul Judeţean Sălaj, dar, acum am fi avut nevoie de susţinere. Din păcate, am primit mult mai puţini bani decât ne-am fi aşteptat. Am vrut să fac ceva pentru această comună în care m-am născut, dar văd că nu s-a putut. Îmi pare rău şi îmi cer scuze tuturor jucătorilor care au activat la echipă, antrenorilor, suporterilor, dar şi celorlalte persoane care au fost alături de noi. Vom continua cu grupele de copii şi juniori, iar din vară, vom încerca să facem, din nou, o echipă de seniori”, ne-a declarat patronul Radu Pop.
Acesta a ţinut să explice şi modul în care s-a despărţit de antrenorul Călin Pop, precizând că pe viitor ar putea începe o nouă colaborare cu tehnicianul zălăuan.
„Călin Pop nu şi-a dat demisia. Am stabilit, de comun acord, să nu mai continuăm în Liga a III-a dacă nu le putem oferi jucătorilor condiţiile minime. Din vară, s-ar putea să începem o nouă colaborare, deoarece Călin Pop este un om deosebit şi, după părerea mea, cel mai bun antrenor din Sălaj”, a mai afirmat Radu Pop.
Luceafărul Bălan a încheiat prima parte a campionatului pe ultimul loc, singura remiză fiind obţinută în duelul de pe teren propriu cu FC Zalău.

Leave a Comment