Minerul Sărmăşag – povestea merge mai departe

„Exist-o înălțime-a adâncimii/Exist-o cale de-a sfida dureri/Există sacrificiul de-a fi primii/Există-n veci eroicii mineri”, spunea poetul Adrian Păunescu. Minerul Sărmăşag a dispărut de 14 ani de pe harta fotbalului românesc, dar povestea merge mai departe. La Sărmăşag nu a fost doar un club de fotbal, ci o adevărată familie, iar acest lucru s-a adeverit sâmbătă, 8 iunie, în sala de sport a Liceului Tehnologic din Sărmăşag.
La iniţiativa foştilor jucători, Florin Morar şi Marius Paşca, ultimul având şi calitatea de antrenor în ultimii ani de existenţă a clubului, fotbalişti, antrenori şi conducători ai Minerului s-au întâlnit la evenimentul „de suflet” intitulat – „Prietenie adevărată! Minerul Sărmăşag, o tradiţie care continuă”.
Reunirea a început cu intonarea Imnului Minerilor, emoţiile neputând fi ascunse de mulţi dintre cei prezenţi la acest eveniment. Florin Morar a făcut o scurtă prezentare a acestei acţiuni, dezvăluind şi motivul organizării acestui eveniment, apoi au adresat câteva cuvinte celor prezenţi şi invitaţii speciali: Dari Toma – inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi cadru didactic la Liceul Tehnologic Sărmăşag, Marin Gorgan – director adjunct la Liceul Tehnologic Sărmăşag şi viceprimarul comunei Sărmăşag, Kovacs Tiberiu. A fost invitat şi primarul Dombi Attila, dar acesta nu a putut fi prezent din motive personale. După discursul invitaţilor speciali s-a trecut la înmânarea fanioanelor şi tricourilor, începându-se cu persoanele din conducere, dintre foştii conducători fiind prezenţi Eugen Scurt, Ioan Gordan, Kovacs Ladislau şi Petre Iurişniţ. Nu mai locuieşte în Sărmăşag şi nici nu a făcut parte din conducerea echipei, dar a ţinut să fie prezent la eveniment şi Alexandru Pop, fost şef Sector Investiţii.
Au fost amintiţi şi cei care astăzi nu mai sunt printre noi, dar au făcut parte din conducerea acestui club, Morar Remus şi Măduţă Marin, pentru care s-a ţinut un moment de reculegere.
Li s-a înmânat câte un tricou şi foştilor antrenori ai clubului: Dorin Barbu, Vasile Stâncel, Marius Paşca, Augustin Man şi Vasile Mureşan. Dorin Barbu, cel care a mai ocupat funcţia de antrenor la Chimia Zalău, Laminorul Zalău şi Armătura Zalău, dar şi cea de director la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, este antrenorul cu care s-a reuşit ultima promovare a echipei Minerul Sărmăşag în Divizia C (actuala Liga a III-a). Era vara anului 1998 când „minerii” reuşeau să învingă Mecanica Bistriţa cu scorul de 3 – 0 pe terenul echipei CFR Cluj, actualul Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”, avându-l la centru pe cunoscutul arbitru Sorin Vădana.
S-au acordat tricouri jucătorilor prezenţi, dintre aceştia amintindu-i pe cei mai emblematici, din diferite generaţii: Szanto Andras, Toth Csaba, Ioan Meleg, Vasile Maşlinca, Valentin Niculăuţ, Daniel Tăut, Marius Paşca şi Cristian Boitor.
Foştii componenţi ai echipei s-au împărţit în patru echipe, jucându-se după sistemul „fiecare cu fiecare”, apoi finala mare şi finala mică, iar evenimentul s-a încheiat cu o masă la Căminul Cultural din localitate, unde s-au depănat amintiri, stabilindu-se că o astfel de acţiune va fi organizată şi în anii următori.
Reamintim că Minerul Sărmăşag s-a desfiinţat în vara anului 2005, ca urmare a promelor apărute în sectorul minier, ultimul meci disputându-se în data de 13 iunie, pe terenul echipei Ştiinţa Cluj.

Leave a Comment