Toaletele publice din Zalău sunt bine întreținute, dar insuficiente

Un serviciu care nu ar trebui să lipsească din nicio localitate, cu atât mai mult dintr-un municipiu reședință de județ, este cel al toaletelor publice. De multe ori, aflându-ne în oraș, găsirea unui WC public reprezintă o adevărată problemă mai ales ținând seamă de faptul că atunci când cauți un astfel de obiectiv o faci dintr-un motiv pe cât de bine întemeiat, pe atât de urgent. În municipiul Zalău, toaletele publice arată satisfăcător, sunt curate, dotate cu un minimum de consumabile și sunt, dacă nu spre satisfacția, măcar spre liniștea noastră, departe de imaginea înspăimântătoare pe care toaletele publice o afișează în multe dintre localitățile țării. 

Conform datelor primite de la reprezentanții Primăriei Zalău, în municipiu există în prezent cinci toalete publice cu acces gratuit, toalete aflate în administrarea municipalității. Acestea sunt situate în Parcul Central (șase cabine), în incinta Clădirii Transilvania – curtea interioară (nouă cabine), Parcul Brădet (șase cabine wc), capela Cimitirului Municipal (cinci cabine wc) și Platoul de marmură, aici fiind vorba despre o toaletă publică cu o singură cabină, aceasta din urmă fiind momentan închisă pentru lucrări de îmbunătățire.

De departe, una dintre cele mai curate toalete publice este cea din Parcul Central, micul imobil fiind renovat complet în urmă cu trei ani, de municipalitate cu o sumă considerabilă – aproape 50.000 de euro. WC-ul public din centrul municipiului surprinde prin faptul că este foarte curat, igienizat corespunzător, în cabine nu băltește urina, nu ești întâmpinat de mirosuri sau imagini care te-ar putea determina să renunți imediat să intri, indiferent ce urgență ai avea. În mod surprinzător, în cabinele toaletei publice din parc exista o perie cu suport, ambele cu aspect curat, hârtie igienică și un săpun mic solid pe marginea chiuvetei, având în vedere faptul că recipientul pentru săpun lichid, aflat pe perete, a fost furat. Faianța este curată, oglinda de asemenea, nu există în nicio cabină cu ziduri (pe interior) mâzgălite, mesaje triviale sau grafitti. Chiuvetele și scaunele wc-urilor sunt curate, nu știm dacă sunt și dezinfectate, gresia de pe pardoseală complet uscată, toate acestea fiind lucruri absolut normale într-un oraș civilizat, dar care evident că surprind având în vedere faptul că discutăm despre o toaletă publică fără taxă și nesupravegheată.

Există în această “vilă wc” și o cabină specială, destinată persoanelor cu dizabilități, încăperea fiind de asemenea surprinzător de curată și dotată corespunzător destinației sale. Unul dintre motivele pentru care această toaletă este atât de curată ar putea fi și faptul că ea se află într-o zonă destul de puțin frecventată de localnici sau puținii turiști care ne vizitează municipiul, fiind amplasată pe una din aleile parcului, pe partea stângă, după urcarea din centru dinspre fântână. Și toaleta din curtea interioară a Clădirii Transilvania primește un calificativ de “bine”, fiind întreținută corespunzător fiind în ansamblu, destul de curată. Din aceasta lipsea însă, în cabina destinată bărbaților, hârtia igienică – însă, cu siguranță, aceasta nu este o regulă având în vedere faptul că zilnic în aceste toalete angajații pun hârtie în toate cabinele.

Mai există un număr de trei toalete publice care aparțin piețelor din Municipiul Zalău şi sunt în administrarea S.A.D.P Zalău (Hala Agroalimentară Central, Hala Agroalimentară Astralis – Piața Astralis și Piața Dumbrava Nord). Tarifele aplicate pentru aceste toalete publice sunt cele prevăzute Anexa 3 din HCL nr.384 din 29 noiembrie 2018, de 1 leu/intrare. Mai există toalete, evident, în cele câteva localuri de alimentație publică din oraș și în complexul Activ Plaza. Și toaletele cu taxă sunt întreținute corespunzător, însă nu excelează la capitolele “confort” și “curățenie”, fiind decente din aceste puncte de vedere. Chiar dacă zălăuanii, dar și cei aflați în tranzit, pot răsufla ușurați (în cazul în care presupunem că găsesc relativ ușor aceste obiective) numărul toaletelor publice din municipiu este insuficient. Nici localizarea acestora nu este atât de facilă, având în vedere faptul că sunt situate ori pe alei lăturalnice, greu de găsit, ori în curți interioare, nefiind dotate, în toate cazurile, cu indicatoare care să ghideze rapid și ușor o persoană aflată sub “cod” de urgență fiziologică.

 

Leave a Comment