Se anunță proteste fără precedent! Angajații Primăriei Zalău intră în grevă japoneză

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici anunță declanșarea acțiunilor de protest începând de joi, 25 mai, prin greva japoneză. Protestele  vor urma calea legală și vor putea ajunge până la greva generală ceea ce va însemna, la nivel național, paralizarea întregii activități din administrațiile locale și județene. La protestele ce vor fi declanșate, în unele localități, încă de miercuri, vor participa peste 120.000 de funcționari din administrațiile locale și județene. Sindicaliştii susţin că săptămâna viitoare, în funcţie de forma în care legea va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional, va fi organizat un miting de amploare.

Laurențiu Ghiuruțan, liderul sindical din Primăria municipiului Zalău, spune că joi va fi declanșată greva japoneză, pe tot parcursul zilei, iar la protest vor participa, cu excepția unor servicii, toți lucrătorii din Primărie afiliați la sindicat. ”În cursul zilei, vom strânge semnături pentru declanșarea protestului, deja am stabilit cu toți membrii sindicali toate amănuntele referitoare la protestul ce va fi declanșat. Pot să vă spun aproape toți angajații care fac parte din sindicat – peste 220 –  vor participa la proteste. Dorim ca sindicatele să nu mai poată fi date la o parte atunci când se stabilesc creșteri sau tăieri de salarii, nu este normal. Acolo unde există un sindicat, acesta trebuie să fie prezent atunci când se iau astfel de măsuri cruciale pentru angajați. Acolo unde nu există sindicat, reprezentanții salariaților trebuie să participe la luarea unor astfel de decizii. Vor fi proteste de amploare și este foarte posibil să fie organizat și un miting la nivel național”, spune Laurențiu Ghiuruţan. Un alt motiv de nemulțumire este lipsa de predictibilitate a veniturilor salariale fapt pentru care salariații nu au mari șanse în obținerea unor credite bancare pe termen lung. Liderii sindicali mai spun că legea salarizării în forma în care a fost adoptată, duce la politizarea totală a aparatului administrativ local și județean lucru care va pune în pericol evoluția în carieră a unor angajați care nu se aliniază doctrinei și intereselor  partidului aflat la putere în respectiva unitate administrativ teritorială.

Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a declarat: “Actuala forţă politică coordonatoare sfidează Constituţia României, exclude din legea salarizarii categoria administraţiei publice locale, sfidează legea privind statutul funcţionarilor publici, care prevede că salarizarea se face prin lege, nu prin decizii ale Consiliului Local sau Judeţean. Cu toate că am încercat să corectăm aceste derapaje, mesajul nostru e că fără proteste nu se poate corecta această lege. Suntem nemultumiţi de faptul că nu a fost introdusă o grilă de salarizare pentru funcţionarii din administraţia publică”. În ciuda anunţului făcut de sindicatele din administraţie, senatorii au adoptat, marţi, legea salarizării în forma propusă de Ministerul Muncii, stârnind valuri uriașe de nemulțumire în rândul angajaților din primării și consilii județene, nemulțumiri care vor degenera cu siguranță în forme de protest care vor afecta activitățile instituțiilor.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Se anunță proteste fără precedent! Angajații Primăriei Zalău intră în grevă japoneză”

  1. Anonim

    Smecherul ala din poza sa-si puna clopul in cap si sa faca ce face zilnic, adica sa se plimbe toata ziua prin oras si face mare strategie la ALDE pe viitor poate fi si lider de sindicat si politruc sau el face detoate si nimic nu iese….salarul sa vina!

  2. Anonim

    ce mai vreti mai putorilor? sunteti mai multi ca la primaria Cluj!!!! daca vrea omul o autorizatie este purtat zile in sir, va uitati la youtube toata ziua pe banii zalauanului. jigodii, cum e primarul, asa sunteti si voi, cu doua clase. rusine incompetentilor

  3. Anonim

    Ce e aia greva japoneza?

Leave a Comment