Poliţele RCA, obligatorii şi pentru maşinile trase pe dreapta

Proprietarii de maşini riscă amenzi de până la 2.000 de lei dacă nu cumpără o poliţă RCA, deoarece asigurarea de răspundere civilă (RCA) a devenit obligatorie pentru toate autovehiculele înmatriculate, chiar dacă acestea sunt sau nu folosite pe drumurile publice.

Şi asta după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre care stabileşte că o maşină înmatriculată, care încă este funcţională, trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă este ţinută numai pe o proprietate privată.

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), persoanele care au în posesie autovehicule înmatriculate trebuie să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente. Mai exact, dacă este vorba despre un autoturism nefolosit/abandonat, există riscul ca acesta să ia foc sau să plece de pe loc dacă nu este parcat corespunzător, avariind alte autoturisme. Aşadar, dacă proprietarul nu decide să radieze maşina din circulaţie (şi astfel s-o lase fără plăcuţele de înmatriculare), acesta este obligat în continuare să aibă o poliţă RCA valabilă.

„(…) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru şi poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenţionează să-l conducă”, scrie într-un comunicat de presă al CJUE, legat de decizia judecătorilor. În plus, CJUE a stabilit că, într-o asemenea situaţie, se pot cere despăgubiri atât persoanei responsabile de accidentul produs cu maşina neasigurată, cât şi proprietarului automobilului. Asta chiar dacă cel din urmă nu e responsabil civilmente pentru accident.

 

Radierea sau predarea plăcuţelor de înmatriculare

În România, conform Legii 132/2017, proprietarii de maşini erau deja obligaţi să aibă asigurare RCA indiferent dacă folosesc maşina sau nu. Conform actului normativ, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”. Mai mult, conform Legii RCA, proprietarii maşinilor pot cere suspendarea asigurării atunci când maşina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. Însă această opţiune vine la pachet cu obligaţia de a preda la poliţie plăcuţele de înmatriculare. Conform specialiştilor, regulile în funcţie de care se poate face suspendarea poliţei RCA trebuie stabilite, deoarece acestea nu există momentan.

Cu toate acestea, foarte mulţi proprietari de maşini nu mai încheiau asigurări obligatorii pentru autoturismele care nu erau folosite pe drumurile publice. Acum, însă, după hotărârea CJUE, singurele scenarii în care o maşina poate fi ţinută în curtea personală sau în garajul propriu fără RCA valabil sunt următoarele: maşina este radiată din circulaţie sau poliţa RCA este suspendată.

Leave a Comment