Casa de Pensii Sălaj îi linişteşte pe seniori: nicio pensie nu va fi diminuată

Măsura recalculării pensiilor a adus și un val de îngrijorare în rândul unor pensionari, aceștia concluzionând, în urma deciziilor primite, faptul că pensia le va fi diminuată.

Noile măsuri legislative aplicabile unor categorii de pensii nu vor aduce, în toate cazurile, creșteri ale sumelor primte, așa cum ar fi fost firesc în opinia vârstnicilor. Astfel, există în Sălaj, ca de altfel în toate județele, situaţii în care pensionarii se vor alege cu punctaje mai mici de pensie. Oficialii Casei Judeţene de Pensii Sălaj îi liniştesc pe pensionari şi precizează că aceştia vor rămâne cu pensiile avute până la momentul recalculării în cazul în care, în situația lor, reiese un punctaj mai mic. Recalcularea pensiilor pentru cei care au beneficiat de grupele I şi a II-a ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, însă, din cauza faptului că procesul de recalculare a fost amânat, măsura a fost pusă în practică din luna iunie a acestui an. De fapt, recalcularea se va face în două tranşe.

„Această lege prevedea că în decurs de doi ani din ianuarie 2016 până la sfârşitul anului 2017 se vor recalcula pensiile pentru pensionarii care au ieşit la pensie înainte de 2011, care nu au beneficiat de aceste recalculări conform altor acte normative. Din diverse motive, recalcularea nu a început anul trecut, ci abia în acest an. Se va desfăşura în două tranşe: pentru pensionarii care s-au pensionat până în 1 aprilie 2001 se va face în prima tranşă care a început în luna iunie. Pentru ceilalţi care s-au pensionat în perioada 1 aprilie 2001 şi ianuarie 2011 se va desfăşura la finele anului, respectiv în lunile noiembrie – decembrie”, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj.

Din primele calcule a reieşit un punctaj mai mic pentru mai mulţi pensionari. În momentul în care au primit acasă deciziile, vârstnicii au intrat în panică, astfel încât au pus mâna pe telefon și au cerut explicații suplimentare celor de la Casa de Pensii. Instituția îi liniștește pe toți pensionarii din județ anunțând faptul că în nicio împrejurare, nicio pensie nu va fi micșorată. “La nivelul Județului Sălaj, aproximativ 2.000 de persoane ar urma să beneficieze de recalcularea drepturilor de pensie potrivit Legii nr. 192/2015. Pentru prima tranșă, la nivelul județului Sălaj au fost supuse recalculării 685 de dosare. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării, acest aspect este precizat și în subsolul deciziei pe care o primesc în urma recalculării.

În urma trimiterii deciziilor către pensionari, zilele trecute ne-am confruntat cu câteva solicitări din partea unor pensionari care au cerut explicații, deoarece au intrat în panică atunci când au văzut că au un punctaj mai mic. Nu este nicio problemă, pensia nu va fi diminuată. Cei mai mulți au înțeles, însă, că nu au motive de îngrijorare și, spre deosebire de alte județe, noi nu ne-am confruntat cu probleme majore în urma acestor modificări legislative”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al casei de Pensii Sălaj, Alina Tămaș. Prin urmare, toți pensionarii sălăjeni trebuie să stea liniștiți chiar și în cazul în care constată că pe Decizia pe care poștașul le-a adus-o sau le-o va aduce acasă, văd un punctaj mai mic: pensia va rămâne cel puțin la nivelul la care este acum și nu va fi în nicio împrejurare și în niciun caz, mai mică.

 

 

Alte articole

4 Thoughts to “Casa de Pensii Sălaj îi linişteşte pe seniori: nicio pensie nu va fi diminuată”

 1. Tăunu

  Mărirea cu 50 %pensiilor celor cu grupa I de muncă este o sfidare la adresa pensionarilor de rând. Cei care au lucrat în condiţii grele de muncă au fost recompensaţi de regimul ceauşist în timpul activităţii, spor salarial de muncă grea, zile în plus la concediu anual de odihnă, pensionarea mai rapidă, prioritate la repartizarea apartamentelor de la stat, ba chiar şi un litru de lapte zilnic gratuit !

 2. eu

  pentru ; taunul ,cumse face ca nu prea voiau sa lucreze decit putini ,,in conditii deosebite,(mina,anvelope,turnatorie,ind.chimica etc),si cei care lucrau nu ieseau la pensie mai repede in regimul ceaus-ist pentru in litru de lapte si o zi de concediu in plus ,dar de ce nu te legi de politicieni ,judecatori ,armata si alte gunoaie care au de 100 de ori pensii mai mari decit in mier,turnator sidelurgist ,chemist ?,daca ai inteles bine nu se maresc pensile cu 50% ci doar punctul pentru perioada lucrata in grupa

  1. Tăunu

   Bineînţeles că e vorba de perioada lucrată în grupa I dar, până la urmă, ai dreptate, îi cunosc pe mulţi care au lucrat în turnătorie, i-a mâncat silica. Întradevăr, este scandalos cu pensiile speciale, raportul dintre pensia minimă şi cea maximă este, fără aproximaţie, unu la o sută. Pe vremea dictaturii, era un corect raport de unu la şase !

 3. Anonim

  Pt Taunu. peirzi din vedere urmatorul lucru: Oamenii aia care au lucrat in conditii grele si au fost incadrati in grupa I e normal sa beneficieze (pe langa drepturile acordate in timpul activitatii) si de pensii mai mari decat cei care nu au lucrat in conditii grele / nocive. Trbuie sa se tina cont si la pensie de acest lucru, nu e nici o sfidare si e perfect normal pt ca aia au dus greul, si au facut productie si export,iar acum plamanii si sistemul cardio-vascular le e pe butuci.
  Asa ca, da, cei din grupa I merita alt regim de pensie decat cei care au lucrat in conditii normale.

Leave a Comment