Accize „pe proprie răspundere” pentru producătorii de ţuică

Din lipsă de personal, Fiscul va interveni în gospodăriile individuale ale ţăranilor care produc ţuică şi rachiu din recolta proprie şi va transfera pe umerii ţăranilor responsabilitatea înregistrării producţiei, pentru plata accizelor. Prin noua modalitate, se va renunţa astfel la sigiliul pus pe instalaţii şi îi va obliga pe producători să informeze pe propria răspundere despre producţia de alcool obţinută.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în prezent toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială având obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalaţii în perioada nefuncţionării. Atunci când proprietarul instalaţiei intenţionează să producă băuturi alcoolice trebuie să solicite în scris autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, iar în prima zi lucrătorae după expirarea perioadei de funcţionare a instalaţiei, autoritatea trebuie să resigileze alambicul şi să calculeze acciza datorată, în funcţie de producţie. Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorităţii vamale să se deplaseze până la respectiva gospodărie pentru a pune sau a scoate sigiliul şi pentru a-l informa pe proprietar cât anume are de plată – acciza la stat. Potrivit presei centrale, sistemul actual va fi modificat de Guvern, conform unui proiect de hotărâre, prin noi proceduri care transferă practic în sarcina proprietarilor de cazane responsabilotatea de a anunţa statul ce cantitate de alcool au produs şi de a solicita să le fie calculată plata. Modificarea va fi introdusă în contextul în care autorităţile fiscale au fost restructurate, prin reducerea schemei de personal.
În opinia lui Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Ţuică din judeţul Sălaj, noua măsura este una care ar încuraja şi mai mult furtul şi evaziunea. „Ar trebui să fie legalizat totul, nu aşa cum e acum sau cum s-a hotărât să fie.Vă daţi seama ce înseamnă să-şi declare ţăranul producţia la stat. Să fim serioşi, ar fi o măsură proastă, care ar încuraja şi mai mult evaziunea. Nicidecum nu va aduce bani la buget, din contră! Cine credeţi că va declara exact cât produce? Să fim serioşi”, a precizat Ardelean. Potrivit acestuia, în judeţul Sălaj sunt înregistraţi cu acte în regulă 360 de producători de ţuică, însă în realitate numărul producătorilor este unul mult mai mare. Cei 360 de producători sălăjeni plătesc accize la stat.

One Thought to “Accize „pe proprie răspundere” pentru producătorii de ţuică”

  1. Anonim

    ce accize pt productia si consumul propriu va trebuie?
    pai credeti ca cineva sta in genunchi sa culeaga prune pt a va da voua taxe.
    puneti taxe si pe sarbatori atuci

Leave a Comment