CASETA DE SĂNĂTATE: Totul despre importanța vaccinării pentru sănătatea copilului

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Programul naţional de vaccinare are ca obiectiv protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate ori fragmente ale acestora; în urma administrării lui, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.
Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90 la sută, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.
De ce vaccinăm copiii?
• Vaccinurile salvează viaţa copiilor şi reduc suferinţa.
• Vaccinurile previn bolile copilăriei care pot cauza infirmităţi permanente sau chiar moartea.
• Vaccinurile sunt sigure, în timp ce multe din bolile pe care le previn nu au tratamente eficiente.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor califică vaccinarea drept una din cele zece mari realizări medicale ale secolului XX. Toate bolile care pot fi prevenite prin vaccinare au scăzut semnificativ ca număr de cazuri în țările cu programe de vaccinare de succes reușite. Acolo unde ratele de acoperire a vaccinării sunt mari, ratele de îmbolnavire sunt mici. Beneficiile imunizării depășesc cu mult riscurile de a contracta boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Vaccinurile protejează pe toată lumea:
Direct: bebelușul/copilul vaccinat
Indirect: alți bebeluși, copii și adulți care sunt vulnerabili în fața bolii, ex: vârstnicii, cei cu sistem imunitar slăbit
Vaccinurile asigură copiilor și comunităților o viață sănătoasă.
• Administrarea de vaccinuri contra tusei convulsive sau antigripale părinților și aparținătorilor previne răspândirea infecțiilor la copii.
• Administrarea vaccinului pneumococic copiilor previne răspândirea infecției la bunici.
• Dacă un număr suficient de oameni se vaccinează împotriva unei boli, aceasta devine rară. Copiii care sunt prea mici ca să fie imunizați/ vaccinați, sau cei cu sistem imunitar slăbit au în mod clar mai puține șanse să vină în contact cu boala.
Protejarea familiei și a celor din jur
Când un număr suficient de membrii ai unei comunități se vaccinează/ se imunizează împotriva unei boli contagioase, majoritatea celorlalți membri este de asemenea protejată de infecție, deoarece șansa ca boala să se răspândească este foarte mică. Nou-născuții, femeile însărcinate sau persoanele cu sisteme imunitare slăbite pot să nu fie eligibile pentru anumite vaccinuri. Cu toate acestea, ei vor fi protejați într-o anumită măsură, deoarece răspândirea bolii contagioase este sub control.
Cum acționează vaccinurile?
Vaccinurile fie conțin o formă mult atenuată a virusului sau a bacteriei care cauzează boala, fie o mică parte din ace(a)sta. Când organismul detectează conținutul vaccinului, sistemul imunitar va produce anticorpii necesari pentru a lupta cu infecția și a elimina virusul/ bacteria care cauzează boala. Dacă ulterior copilul vine în contact cu virusul/ bacteria, sistemul său imunitar îl/o va recunoaște și va proteja copilul, producând anticorpii corespunzători. Deoarece vaccinurile au fost folosite cu succes in România, boli ca difteria, oreionul și tusea convulsivă aproape că au fost eradicate.
Fiecare germen declanșează un răspuns unic în sistemul imunitar, care implică un set specific de celule-T, celule-B și celule cu memorie. De obicei, imunitatea durează mulți ani, adeseori toată viața. Problema cu infecția naturală – ex. expunerea la rujeolă – este că virusul cauzează boala înainte să se dezvolte un răspuns imun. În cazurile grave, infecția poate să ducă la deces, sau pate cauza dizabilitate permanentă înainte să se instaleze imunitatea. Vaccinul stimulează anticorpii și limfocitele, creând memorie imunologică fără a cauza boala.
În materialele următoare, vom detalia principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Leave a Comment