Avem cea mai mare rată a mortalității infantile din regiune și printre cele mai ridicate din țară

În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90 la sută dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90 la sută dintre acești copii mor (Raport WHO Born too soon).

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20 la sută din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20 la sută din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2018. În regiunea Nord-Est media de mortalitate infantilă a fost în 2017 de 7,6 la mie, față de media națională de 7,2 la mie. 

Județul Sălaj este pe primul loc în cel mai sumbru top din câte există, potrivit acestui studiu întocmit de organizația Salvați Copiii,  cu o rată a mortalității infantile de 11,3 la mie, un procent foarte mare, mai ales comparativ cu județele învecinate sau chiar cu majoritatea județelor țării. Clujul are o rată a mortalității bebelușilor de 4,8 la mie, Bihor 6 la mie, Satu Mare de 7,8 la mie și Maramureș 8 la mie. Doar trei județe ne depășesc în această statistică tragică, este vorba despre Călărași, cu peste 12 la mie rată de mortalitate a nou-născuților, Botoșani, cu 12,9 și Caraș Severin cu 11,5 la mie. În aproape toate județele din țară mortalitatea infantilă este, de asemenea, mai mică decât în Sălaj. În Vaslui rata mortalității a fost de 5,7 la mie, în Suceava de 7,7, în Neamț de 5,8 la mie, Giurgiu 5,5, teleorman 6,3, Dolj 6,2, Sibiu 6,7 la mie.

Organizația “Salvaţi Copiii” a ajuns până acum în zona de Nord-Est a ţării cu 96 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de  607.000 de euro.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproape 4 milioane de Euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Companiile care doresc se pot implica în dotarea maternităților, prin sponsorizarea Organizației Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel: Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5 la sută din cifra de afaceri și 20 la sută din impozitul pe profit datorat.

Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20 la sută din impozitul pe venit datorat trimestrial. Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

 

Foto:  Organizatia Salvati Copiii

 

 

 

One Thought to “Avem cea mai mare rată a mortalității infantile din regiune și printre cele mai ridicate din țară”

  1. Anonim

    lasa ma, caci PSD da bani la biserici si nu la spitale si scoli ! romani sunt un popor prost, dar credicnios !!!

Leave a Comment