Din cauza „traseului nerentabil”, Elevii din Moigrad fac kilometri pe jos pentru a ajunge în Zalău, la şcoală

Elevii din localitatea Moigrad-Porolissum, care frecventează cursurile unităţilor din municipiu, sunt nevoiţi fie să parcurgă câţiva kilometri pe jos, fie să-şi încerce norocul la ocazie pentru a ajunge la şcoală. Problema mijlocului de transport pe acest traseu nu este una de ieri, de astăzi, fapt recunoscut de altfel de însuşi primarul comunei Mirşid, Călin Bereschi. “Într-adevăr, există o problemă cu transportul din această localitate. Operatorii de transport din judeţ au motivat că, din punct de vedere financiar, traseul Zalău – Moigrad-Porolissum este unul nerentabil. La ultima licitaţie organizată de autorităţile judeţene s-a prezentat o singură firmă de transport, însă din motive necunoscute reprezentanţii acesteia nu s-au mai prezentat să semneze contractul”, a explicat edilul. Potrivit primarului, în prezent, şcolarii vin până la ieşirea din Moigrad, de unde iau autobuzul care circulă pe ruta Jac- Brebi- Zalău, însă acesta este, de cele mai multe ori foarte aglomerat, iar operatorul de transport nu îşi poate permite să ia pasageri în plus faţă de numărul de locuri existent în mijlocul de transport. “Am avut o perioada asigurat transport pe această rută. Atât elevii cât şi alţi localnici au fost obişnuiţi ca autobuzul să intre până în mijlocul satului. Am făcut toate eforturile posibile de a rezolva această problemă sub o formă sau alta. În urmă cu aproximativ trei ani am subvenţionat, din bugetul local, costurile necesare, doar pentru a avea mijloc de transport pe acest traseu, însă Curtea de Conturi a considerat ilegală acordarea acelor subvenţii şi ni le-a imputat”, a mai spus Călin Bereschi.

Administraţia din Mirşid a apelat la Transurbis
Una dintre variantele luate în calcul de administraţia locală din Mirşid a fost acea de a propune firmei de transport local a municipiului prelungirea traseului Zalău-Ortelec. “Am luat legătura cu cei de la Transurbis. Ei oricum au cursă până în Ortelec şi le-am propus să prelungească traseul până în Moigrad. Am considerat că ar fi avantajos şi pentru ei. De altfel, reprezentanţii operatorului ne-au promis că vor participa la licitaţia organizată, la mijlocul acestei luni, de Consiliul Judeţean”, a precizat primarul comunei Mirşid.
De altfel, reprezentanţii operatorului de transport local al municipiului Zalău au confirmat, fără a putea furniza, deocamdată, mai multe detalii, participarea la licitaţie. “SC Transurbis SRL a primit solicitarea venită din partea primăriei din Mirşid şi pentru că societatea doreşte să-şi extindă serviciile şi totodată să ajute comunitatea din Moigrad-Porolissum va participa la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Sălaj”, a precizat Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al societăţii.

Nu se poate solicita microbuz şcolar
În cel mai rău caz, edilul sălăjean se gândeşte şi la varianta achiziţionării unui microbuz. “Au fost discuţii peste discuţii, dacă nu se va găsi nicio soluţie, nu se va ajunge la o înţelegere, va trebui să achiziţionăm un mijloc de transport, chiar dacă va fi necesar să facem un împrumut. Microbuz şcolar avem unul singur în centrul de comună, fiind asigurat astfel transportul elevilor din Popeni şi Firminiş. Pentru Moigrad-Porolissum nu putem solicita un astfel de autovehicul, pentru că sunt copii din clasele I-IV care frecventează cursurile unităţilor de învăţământ din Zalău, deşi există şcoală primară în localitate, unde, în ultima perioadă au fost efectuate o serie de investiţii”, a mai spus sursa citată. În total, potrivit primarului, ar fi vorba de circa 17 elevi care sunt înscrişi la şcolile din Zalău.

Zece şcoli sălăjene au solicitat microbuze şcolare
De altfel, în anul şcolar precedent, zece unităţi de învăţământ au solicitat atribuirea a câte unui microbuz pentru transportul elevilor. Este vorba despre şcolile din Crişeni, Treznea, Sîg, Hereclean, Sărmaşag, Surduc, Jebucu, Centrul Social pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, care a solicitat o maşină adaptată special nevoilor persoanelor cu dizabilităţi,  Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău şi Şcoala Gimnazială “Bathory Istvan” Şimleu Silvaniei. Microbuzele ar urma să fie atribuite judeţului după ce va fi finalizată procedura de achiziţie desfăşurată de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Alte articole

9 Thoughts to “Din cauza „traseului nerentabil”, Elevii din Moigrad fac kilometri pe jos pentru a ajunge în Zalău, la şcoală”

 1. Anonim

  Nici parintii nu stiu ce vor. Invatamantul din municipiu ofera un anumit avantaj de calitate, dar nu infinit.

 2. Anonim

  Sa cumpere un microbuz asa cum poarta jucatorii la fotbal si pe cei din gal,unde e fiul si fica vicelui.

 3. Anonim

  Au facut o copertina la scoala cu numai 9000 lei,care putea fi subventia pe semestrul II pt.acei elevi.

 4. sofer

  ce nu pot merge pe jos un kilometru puturosii aia de elevi deaia devin obezi aveau nesimtirea sa intri dupa ei chiar de era neaua de un jumate de metru.o spun din experienta mea de sofer care a fost de multe ori dupa ei ,niste puturosi .

  1. anonim

   sa mori tu ca iii numai un kilometru ? vi si tu cu un autobuz care se deschide usa in timp ce mergem mai sa picam din autobuz, fara caldura,intarzii la cursuri, abunament cu valoare de 130 de lei 11 km ……

  2. elev/a

   …… in fiecare dimineata mergem pe jos peste 3 km fara sa le pese……cei care sunt sus la spital la voievodul gelu pe zi parcurg peste 4 km …..dar nu avem ce face 😛 poate intro zi se vor gandi si la noi ca suntemi niste elevi foarte mici fara venituri peste masura….dimineata fara becuri pe intuneric….unii elevi sau gandit ca mai bine ar fi de sar lasa de cursuri…ATI PUTE SA FACETI UN PIC DE BINE PENTRU ELEVI… NU II LASATI SA SE IMBOLNAVEASCA MERGAND PRIN FRIH,PLAIE,ZAPADA etc…pana la urma si dumneavoastra aveti copii….va multumim pt implicarea voastra….acest mesaj sper sa va atinga la suflet …..mult succes

 5. Anonim

  niste incompetenti acesti edili ,daca ar sa mearga la scoala din Mirsid acesti elevi cu ce s-ar duce?Si pe unde ,ca drumul de legatura intre Moigrad SI MIRSID care a fost inaugurat cu ziaristi si televiziuni a tinut cateva luni.probabil ca cei care au participat nu mai circula prin zona.Aviz celor implicati Drumuri Nationale ,SALAJANUL ,primaria GRANDEMAR ,ETC

 6. Anonim

  SA ISI PLATEASCA ROVINETA CA ESTE D.N.

 7. anonim

  pana la urma o sa avem autobuz ? sau lasati totul sa treca de la sine ?

Leave a Comment