Noutăţi medalistice: Măcăleandru

Măcăleandru (Erithacus rubecula) este noul produs, din cadru programului medalistic – sectiunea ”Flora și fauna României”, realizat de către Monetăria Statului.
Măcăleandrul sau „gușă-roșie” este una din cele mai admirabile păsări cântătoare care-și face cunoscută prezența prin trilurile vesele în păduri, grădini, livezi şi parcuri, de la câmpie până la munte. Cântecul acestei păsări mici, de marimea unei vrăbii, poate fi auzit îndeosebi vara, fiind asemănător cu al privighetoarii. Numele „guşă-roşie” provine de la roşul-portocaliu al pieptului, al gâtului, al guşii şi al frunţii, delimitat de cenuşiul-maroniu al restului penajului printr-o linie cenuşiu-argintie. Legenda măcăleandrului dezvăluie că roşul de pe piept este pricinuit de înţepăturile îndurate atunci când s-a străduit să scoată coroana de spini de pe creştetul Mântuitorului Iisus Hristos; o versiune atribuie roşul penelor pătate de sângele lui Hristos, în timp ce mica pasăre încerca să-I aline suferinţele, cântându-l.
Specie de pasăre cântătoare de talie mică, cu aspect distinctiv. Coloritul dorsal este relativ uniform, maroniu, iar ventral este alb. Pe piept și față coloritul este portocaliu intens. Sexele sunt asemănătoare. Juvenilii sunt maronii, cu pete mici, deschise la culoare. Lungimea corpului este de 12-14 cm, iar greutatea de 14 – 25 de grame. Specia are o distribuție largă vest-palearctică, fiind prezentă pe întreg continentul european și în partea vestică a Asiei. În nord ajunge până dincolo de Cercul Polar, iar în sud cuibărește inclusiv în nordul Africii. Populațiile migratoare iernează în zona Mediteranei. În România specia este prezentă pe întreg teritoriul, din zonele de câmpie până în zonele montane înalte. Specia cuibărește în România, fiind parțial migratoare. Populațiile din jumătatea nordică a țării sunt aproape complet migratoare (foarte puține exemplare rămânând în iernile blânde); în jumătatea sudică a țării, numărul exemplarelor ce rămân peste iarnă este mai mare. Specia iernează în zona Mediteranei. Măcăleandrul are un spectru trofic larg, consumând nevertebrate (insecte, păianjeni, viermi etc.), semințe și fructe. În cazul fructelor, sunt consumate în special cele de talie mică (soc, mure, afine etc). Este singurul reprezentant al genului Erithacus. Inițial specia era încadrată în familia sturzilor (Turdidae), însă studii recente au arătat că face parte din familia muscarilor (Muscicapidae).
Populația mondială a speciei este estimată la 130 000 000 – 201 000 000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 58 700 000 – 90 500 000 de perechi. Tendința la nivel european este considerată crescătoare. Specia este clasificată ca ”Risc scăzut”.
În România, populația estimată este de 2 250 000 – 6 000 000 de perechi. Tendința este deocamdată necunoscută. Perioada de reproducere începe în luna martie, când masculii sosiți din migrație ocupă teritoriile și le marchează prin cântec. Depunerea ouălor are loc începând cu luna aprilie, femela depunând 4-7 ouă, pe care le clocesc 12-21 de zile. Puii părăsesc cuibul după 10-18 zile. Perechile sunt teritoriale și cuibăresc izolat. Cuibul este elaborat, fiind construit din mușchi, iarbă uscată, legate cu fire de păr sau ierburi subțiri. Este amplasat în zone de tufărișuri dense, aproape de sol, în crăpăturile zidurilor sau ale pereților de stâncă, scorburi etc. Specia nu are amenințări severe. Singura amenințare serioasă este reprezentată de folosirea pe scară largă a pesticidelor, care au ca rezultat diminuarea resurselor de hrană.
Produsul medalistic „Măcăleandru” este format din medalie și carte falsă. Poate fi achiziționat, de la magazinele instituției noastre, la prețul de 812,97 lei/ set, pentru medalia din argint și de 254,24 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Caracteristicile tehnice ale piesei sunt următoarele:

• Material: Argint 925‰
– Diametru: 60 mm
– Greutate: 191 grame
– Calitate: patinată
# Tiraj fix: 40 bucăți

• Material: aliaj de cupru
– Diametru: 60 mm
– Calitate: patinată
# Tiraj fix: 60 bucăți

Leave a Comment