Risc de întârzieri salariale și probleme la contractarea creditelor pentru unii angajați din construcții

La companiile care desfășoară activitate și în alte domenii decât în cel al construcțiilor, angajații riscă să aibă întârzieri la plata salariilor și să aibă probleme la contractarea creditelor, subliniază specialiștii Deloitte România. Asta pentru că angajatorii vor avea dificultăți la stabilirea salariilor nete, indiferent dacă se vor aplica sau nu taxele salariale reduse introduse de Guvern din acest an.

Una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite de către angajatorii din domeniul construcțiilor pentru a beneficia de taxe salariale reduse are legătură, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, cu cifra de afaceri, arată avocatnet.ro.

Aplicarea taxelor salariale reduse este legată, mai precis, de condiția ca cifra de afaceri realizată de agajator din activitățile de construcții să fie de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică taxele salariale reduse.

În acest caz, firmele care desfășoară și alte activități în afară de cele din domeniul construcțiilor vor avea dificultăți în a corela în timp util calculul cifrei de afaceri și plata salariilor nete. Asta indiferent dacă se aplică sau nu taxele salariale reduse.

Concret, există riscul ca salariații să-și primească banii cu întârziere și/sau, dacă de obicei sunt plătiți în două tranșe lunare, să-și primească banii numai într-o singură tranșă.

Așadar, imprevizibilitatea veniturilor nete lunare și riscul de a-și primi banii cu întârziere ar putea duce la o migrare a salariaților de la firmele care se ocupă de mai multe tipuri de activități la firmele care activează exclusiv în construcții.

Taxele salariale reduse pentru domeniul construcțiilor sunt următoarele:

  • scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
  • scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
  • cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
  • cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).

De exemplu, un salariat cu un venit brut lunar de 5.000 de lei se poate trezi că într-o lună are un salariu net de 3.937 de lei, iar în alta are un salariu net de 2.925 de lei, în funcție de aplicarea sau nu a taxelor salariale reduse.

Salariul brut este suma totală primită de un salariat de la angajator, iar salariul net este suma primită în mână de salariat, după plata taxelor și impozitelor la stat. Mai precis, salariul net este mai mic decât salariul brut.

Leave a Comment