Ministrul Lucia Varga vrea la Zalău un proiect-pilot pentru vânzarea lemnului

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a propus Zalăul pentru implementarea unui proiect-pilot, prin care se urmăreşte trecerea de la vânzarea lemnului estimat, la vânzarea celui măsurat. Acest lucru ar urma să se întâmple în cadrul unor depozite, în care va putea fi realizată şi prelucrarea primară a lemnului.

Aflată la Zalău, în cadrul turneului naţional pe care îl desfăşoară pentru a identifica problemele din sectorul silvic, precum şi nevoile legislative, Lucia Varga a apreciat că în Sălaj lucrurile sunt „mai aşezate”, că „angajaţi silvici gestionează durabil şi eficient pădurea, poate şi pentru că este un judeţ cu resurse limitate. Tăierile ilegale sunt puţine, aproape inexistente, lemnul este vândut în rampe şi depozite în cea mai mare parte”. Din aceste motive, ministrul delegat consideră că Sălajul este judeţul potrivit pentru implementarea unui proiect-pilot pentru interzicerea vânzării lemnului pe picior şi trecerea la vânzarea lemnului măsurat.
Consilierul ministrului delegat, Ion Radu, a adăugat că viitorul depozit central va putea deveni centru de dezvoltare, unde materialul lemnos va fi sortat, fasonat şi măsurat şi unde se va putea realiza şi prima prelucrare a lemnului. „Pe aceeaşi platformă se poate face şi o unitate de producere a energiei termice şi electrice din biomasă”, a explicat Radu.
Lucia Varga s-a declarat încrezătoare cu privire la şansele de reuşită ale proiectului, mizând în acest sens şi pe sprijinul tehnic al fostului şef al Direcţiei Silvice Sălaj, Dorel Oros, acum director interimar al Direcţiei Silvice Cluj. Potrivit acestuia, doar 15 din cifra de afaceri a instituţiei sălăjene provine din vânzarea lemnului pe picior, în timp ce la Suceava, depăşeşte 80 la sută.
Reprezentanţii Departamentului de Ape, Păduri şi Piscicultură şi-au propus ca, pe viitor, astfel de depozite centrale să existe la nivelul fiecăruia din cele 465 de ocoale silvice din ţară.

Depozit găzduit de viitorul parc industrial
Sumele necesare înfiinţării depozitului în cadrul proiectului-pilot de la Zalău vor proveni fie din fonduri europene, fie de la bugetul de stat. Investiţia ar putea fi realizată şi printr-o asociere în participaţie, respectiv între agenţii economici şi autorităţile locale. O decizie în acest sens va fi luată de către consilierii municipali.
Primarul Radu Căpîlnaşiu s-a declarat de acord cu iniţiativa ministrului delegat, însă a ţinut să precizeze că „deocamdată este doar o idee, pentru că nu avem toate datele necesare pentru a vedea ce înseamnă acest depozit din punct de vedere al suprafeţei lui, al cantităţii lemnului ce urmează să fie depozitat”. În schimb, nu a exclus ca investiţia să fie realizată în cadrul viitorului parc industrial, pe care municipalitatea îşi doreşte să-l realizeze din fonduri prin POR 2014-2020.
Edilul i-a mulţumit ministrului pentru sprijinul acordat pentru lucrările efectuate la Valea Zalăului, exprimându-şi, în acelaşi timp, speranţa că va fi rezolvată si problema Poligonului de pe strada 22 Decembrie, unde să se realizeze barajul de retenţie, care este prins în Master-planul cu zonele inundabile din municipiul Zalău.

Sprijin pentru producătorii de mobilă
Varga s-a întâlnit la Zalău cu agenţi economici care procesează lemnul, cu firme de exploatare, cu ocoale silvice de stat şi private cu care a discutat pe marginea trecerii de la utilizarea acestei resurse doar ca materie primă, la utilizarea ei pentru dezvoltare locală. „Sunt situaţii în care agenţii economici au piaţă de desfacere pentru mobilă, pot să angajeze suplimentar, dar se confruntă cu problema accesului greoi la masa lemnoasă. Este şi cazul firmei Obelix de la Hida, care ar putea să-şi suplimenteze personalul de la 130, la 200, are comenzi pentru vânzarea mobilei, dar nu-şi poate asigura în mod ritmic masa lemnoasă necesară, astfel încât să-şi poată onora comenzile”.
Pentru firmele aflate în situaţii similare cu cea din Hida, ministrul delegat a anunţat că în noul Cod Silvic a fost introdusă asigurarea dreptului de preempţiune la vânzarea masei lemnoase pentru operatorii din industria mobilei.

Leave a Comment