În aşteptarea lui Moş Nicolae

În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.

Povestea darurilor împărţite de pe furiş de Moş Nicolae începe cu mii de ani în urmă. Tradiţia populară spune că însuşi Sfântul Nicoale a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind să le vândă pentru a scăpa de lipsuri şi datoriile acumulate. Sfântul Nicolae a auzit nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş, o pungă plină cu galbeni. Povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă, atunci când a venit vremea şi celei de a treia, tatăl a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, când tatăl stătea la pândă, Nicolae s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns drept într-o şosetă pusă la uscat. Când tatăl fetelor a văzut minunea a fost rugat de Nicolae să păstreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi ţinut. De atunci şi până astăzi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, semenii şi oamenii dragi în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae, daruri care sunt lăsate în cizme sau ghete, de regulă încălţăminte.

Iubitor şi protector al celor mici

În tradiţia populară, Sfântul Nicolae este foarte cunoscut în zona Transilvaniei şi sub numele de „Sân Nicoară”. Sfântul Nicolae este cel mai „popular” sfânt din Ardeal, zona Ardealului fiind de altfel una unde se află cele mai multe biserici din România care poartă hramul acestui sfânt. Sărbătoarea Sfântului Nicolae a creat un adevărat folclor, de la Sfântul „Neculai” cum este cunoscut în anumite zone rurale din Transilvania şi până la poveştile inedite despre minunile pe care le-a realizat. Tradiţia spune că este protectorul copiilor şi zeci de mărturii vorbesc de ajutorul pe care Sfântul Nicolae l-a acordat celor care s-au rugat lui, pentru trecerea examenelor dificile de la şcoală.

Viaţa Sfântului Nicolae

Istoria arată că Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor Diocleţioan şi Maximlian. S-a născut în provincia Lichia-Turcia în secolul al III –lea. Datorită bunăţăţii şi credinţei sale a fost prins de mai marii cetăţii şi a fost trimis în temniţă împreună cu alţi creştini ai vremii. Avea să fie scăpat de carceră, după ce credinciosul Constantin a ajuns împărat al romanilor, acesta dând poruncă să fie eliberaţi din temniţă toţi creştinii. Potrivit legedelor istorice, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea, conciliu ecumenic al bisericii creştine, la care au participat episcopii din întregul Imperiu Roman. Acesta a fost organizat în perioada de domnie a împăratului Constantin cel Mare şi a avut ca scop a combaterea arianismului, denunţat ca erezie. Când ninge, de ziua Sfântului Nicolae – 6 decembrie, se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul. Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate într-o biserică din localitatea Bari, în sudul Italiei.

Obiceiuri şi tradiţii în ziua de 6 decembrie

Tradiţia populară atestă faptul că în această zi de 6 decembrie – Sfântul Nicolae, la sate, există obiceiul ca feciorii să se organizeaze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou. Vârstnicii din mediul rural spun că, tot în această zi trebuie, este indicat mersul la slujba de la biserică şi rugăciunea pentru ajutor la boli şi lovituri, dar şi pentru sprijin acordat în anumite situaţii. În noaptea de Sfântul Nicolae, tradiţiile româneşti vorbesc şi despre ritualuri magice, farmece şi prognosticuri meteorologice. Astfel, se vor pune crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul următor. Se spune, în tradiţia românească, că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-şi scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuşi se întâmplă să nu ningă în ziua de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.

Peste 8.000 de sălăjeni vor sărbători de ziua numelui

La nivel judeţului Sălaj, 8.082 de persoane vor sărbători, în data de 6 decembrie, ziua onomastică. Potrvit unor informaţii furnizate de reprezentanţii departamentului Evidenţa Persoanelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj un număr de 5.016 de persoane poartă numele Nicolae, 363 poartă numele de Niculae, Nicolaie – 275, Nicu – 685 de persoane, Nicoleta – 1316, Niculina -167 persoane, Nicuşor -161 de persoane şi Nicolas – 99 de persoane.

One Thought to “În aşteptarea lui Moş Nicolae”

  1. Anonim

    INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP

    Autor: Cetateanul Consternat
    Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
    Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
    Grup Politic : Niciunul

    Obiectul interpelarii – Pana Cand?

    Stimabililor politicieni,
    Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu raspandirea unor zvonuri malitioase in legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?

    Cu deosebita consideratie,
    Cetateanul Consternat

Leave a Comment