„Artă în Grădină” aduce la Jibou artişti plastici din România şi Rusia

Cea de-a şasea ediţie a Simpozionul Internațional de Arte vizuale „Arta în Grădină” va avea loc în perioada 18-28 iulie, la Grădina Botanică din Jibou.
Evenimentul organizat anual de către Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou reuneşte artişti din România şi Rusia: Cornel Ailincăi (pictură, Cluj-Napoca), Liviu Suhar (pictură, Iași), Adina Mocanu (pictură, Bistrița), Mariana Șerban (pictură, Târgu Mureș), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca), Andrei Câmpan (pictură, Cluj-Napoca), și Ioan de Moisa (pictură, Cluj-Napoca). Din Rusia vor participa artiștii Iurii Protasov și Irina Golovanova.
Manifestarea este susţinută de către Primăria orașului Jibou, prin asociația Prietenii Grădinii Botanice, de Asociația Inceptus din Cluj-Napoca și de revista online Modernism.ro din București.
„Tema acestei ediţii se situează oarecum în contrabalans cu ediţia precedentă în sensul în care subliniază imaginea grădinii ca fiind nu doar un loc volatil, pneumatic, ci un loc clar circumscris, locuit şi ocrotit de puterile germinative ale lumii vegetale. Reflex metaforic al unei alte metafore ilustre, cea a Grădinii Paradisului şi, implicit, al purităţii unui loc consacrat, Hortus Closus sau Gradina Închisă subliniază ideea de gest păzitor al unei anume ordini şi al unui anume mister pe care Grădina îl conţine în raport cu lumea exterioară ei şi care o delimitează de ceea ce aparent însemană hazard, dezordine, întâmplare”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor. Potrivit sursei citate, tema doreşte să pună în valoare aspectul iniţiatic al unei plimbări în Grădina Botanică din Jibou, dar şi al scenografiei spectacolului vegetal pe care ea îl oferă odată pătruns dincolo de limita ei: „Pas cu pas, zi după zi, cei ce vor trece pragul Grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia, interpreta şi reintona magia acestui loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului Wesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice. Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că, aşa cum spunea Montaigne, istoria universală nu e decât istoria diferitelor intonaţii ale câtorva metafore. Grădina Închisă/Hortus Closus e una dintre acestea”.
În cadrul activităților culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură, susținute de prof. univ. Cornel Ailincăi, conf. univ. Ramona Novicov, critic de artă, Mircea Oliv, istoric și critic de artă, și de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.
Vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrările realizate în perioada Simpozionului, va avea loc la Grădina Botanică din Jibou, joi, 27 iulie, începând cu ora 18. Toate lucrările realizate de către artiști în această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou.

One Thought to “„Artă în Grădină” aduce la Jibou artişti plastici din România şi Rusia”

  1. leonardo

    Ce fain versinajul se nimereste de ZILELE JIBOULU va fi cu cantec si cu joc

Leave a Comment