Măsuri pentru prevenirea inundațiilor la Șărmășag

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj efectuează ample lucrări de prevenire a inundațiilor în localitatea Șărmășag, pe malul râului Crasna. Este o lucrare prietenoasă cu mediul care constă în consolidări vegetative realizate din materiale locale: pari din lemn pe care se fixează împletituri din nuiele, cu umplutură de pământ. Lucrările au drept scop limitarea eroziunilor malurilor și asigurarea stabilității acestora împotriva acțiunii distructive a apelor. Anul trecut au fost executate lucrări similare pe cursul de apă. Astfel, comunitatea este mai protejată în cazul producerii unor viituri.  

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 2 Iulie

1838: se finalizează construcţia Primăriei din Zalău (Primăria veche) S-a întâmplat în 2 Iulie 1566 – A murit medicul şi astrologul francez Nostradamus (Michel de Nostre–Dame), autor al cărţii „Secole” ce conţine 966 de predicţii (n.14.12.1503). 1838 – A apărut, la Braşov, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, publicaţie condusă de George Bariţiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania”. 1853 – Armata rusă invadează Turcia; începutul războiului din Crimeea. 1893 – S-a născut Demostene Botez, scriitor şi publicist, membru corespondent al Academiei Române (m.18.03.1973). 1914 – A murit scriitorul Emil Gîrleanu („Nucul lui Odobac”, „Din lumea celor care nu cuvîntă”)…

Mai mult...

Începe ultima ediție a Festivalului Cultural „Curtea Artiștilor”

Nu, Festivalul Cultural „Curtea Artiștilor” nu dispare, ci se transformă, se dezvoltă, se adaptează, captează, totul din dorința de a oferi publicului sălăjean un serviciu cultural de calitate, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, tânărul actor zălăuan Darius Prodan, sufletul acestui proiect cultural deosebit. Este un festival care, în ultimii ani, a adus la Zalău nume sonore ale teatrului românesc. Azi, Darius a anunțat lansarea oficială a ediției din acest an a festivalului, unul care va cuprinde sute de spectacole și momente culturale inedite, demonstrații, evenimente, jocuri pentru copii,…

Mai mult...

Cum să citești o cotă la pariuri sportive

Pariul sportiv n-a fost niciodată doar despre emoţii şi ţinut pumnii unei echipe; este un joc de matematică aplicată în care cifrele îţi şoptesc poveşti. Imaginează-ţi tribuna plină, ultimele secunde de joc, iar tu îţi verifici biletul cu inima bătând ca un toboşar la concert. Cota e acolo, rece şi impasibilă, dar în acea mică cifră stă rezumat tot suspansul meciului. Dacă ştii să citeşti corect cotele, transformi pasiunea într-o experienţă calculată, nu într-o cursă după noroc pur. Acum, dacă ai început să cauţi ponturi bune şi ţi-ai dat seama…

Mai mult...

Sudul Europei, în alertă climatică

Un val de caniculă extremă s-a abătut asupra sudului Europei, stabilind recorduri istorice de temperatură şi declanşând măsuri de urgenţă în mai multe state, în contextul în care autorităţile se confruntă şi cu riscuri crescute de incendii forestiere şi efecte grave asupra sănătăţii populaţiei. Temperaturi istorice în Peninsula Iberică Spania a atins sâmbătă un nou record naţional pentru luna iunie: 46°C în oraşul Huelva, aproape de graniţa cu Portugalia, potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET). Duminică, a fost cea mai fierbinte zi de 29 iunie din ultimii peste 70 de ani.…

Mai mult...

Prognoza meteo (02.06. – 03.06.2025)

Prognoza pentru România Vremea se va menţine călduroasă în regiunile vestice, sudice şi pe arii restrânse în cele nord-vestice şi centrale. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu uşoare intensificări pe parcursul zilei în Moldova, Dobrogea şi la altitudini mari la munte. Temperaturile maxime se vor încadra de la 25…26 de grade pe litoral şi până la 34…35 de grade în sud-vestul ţării, iar cele minime între 5…6 grade în estul Transilvaniei şi 21…22 de grade în Dealurile de Vest. Prognoza pentru Bucureşti…

Mai mult...

Mașină furată în Vârșolț

Polițiștii din Nușfalău au fost sesizați, marți, 1 iulie, la ora 22.20, prin apel 112, de către un tânăr de 28 de ani, din comuna Vârșolț, cu privire la faptul că autoturismul mamei sale ar fi fost furat de către o persoană necunoscută. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au depistat în trafic autoturismul furat, în comuna Halmășd, iar la volanul acestuia era un tânăr de 24 de ani, din localitatea Dioșod. Totodată, s-a stabilit faptul că tânărul în cauză ar fi furat autoturismul de pe un teren agricol situat în…

Mai mult...

Placă omagială în memoria lui Kincs Gyula

Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 11, Asociația Muzeul Ardelean (Erdélyi Múzeum Egyesület) a organizat, în Sala Festivă a CNS, un eveniment de comemorare a 110 ani de la moartea lui Kincs Gyula (Zalău, 16.08.1859 – Zalău, 31.12.1915). În holul Colegiului Național Silvania a fost dezvelită o placă omagială în memoria lui Kincs Gyula. Evenimentul a fost închinat memoriei ilustrului profesor, care a fost directorul Colegiului Reformat din Zalău, redactor al ziarului Szilágy, istoric local, mentorul lui Ady Endre, dirigintele lui Iuliu Maniu. El a fost cel care contribuit în…

Mai mult...

Centura Zalăului, până când?

Fix o lună mai este până la expirarea termenului avansat de fostul ministrul al Transporturilor, Sorin Grindeanu, căruia, constructorul i-a dat asigurări că lucrările se vor încheia cel mai probabil în luna august a acestui an. Bine, investiția trebuia finalizată în primăvara anului trecut. Aici ne referim la tronsonul doi al acestui drum. Nici nu mai știu când au început lucrările la primul tronson. Să tot fie 15 ani, poate chiar mai mult, nici nu mai contează. Se lucrează la această șosea ocolitoare de parcă ar avea 1.000 de kilometri.…

Mai mult...

A treia zi de proteste la Finanțe

Azi a avut loc cea de-a treia zi de protest la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sălaj. Acțiunea vizează măsurile centrale de reducere a unor sporuri și alte drepturi. Astfel de acțiuni de protest au loc în mai multe instituții din țară, mai ales acolo unde volumul de muncă este extrem de mare. Salariații nemulțumiți sunt de acord să se reducă sporurile doar în instituțiile unde munca este mai redusă și nu acolo unde volumul de muncă este mare și de o importanță majoră. Protestul este unul spontan, deocamdată nefiind…

Mai mult...

Zvonoteca

# Plouă cu trotinete electrice pe trotuarele și în parcurile din Zalău. Mare grijă pe unde călcați, nu de alta dar s-ar putea să fiți loviți în plin de asemenea mașinării conduse cu viteză de mânji scăpați de sub control. # La Bucale se vorbește de bugete și sporuri tăiate. Naiba știe cum, în aceste vremuri cu sporuri tăiate, unii aleși locali poartă după ei adevărate armate de cosilieri foto-video și scribălăi, care nu fac altceva decât să-i ridice veșnic în slăvi mai ceva ca pe vremea Năzuinței din marea…

Mai mult...

Cine pe cine ascultă?

Daniel Săuca Știu: haos, haos, haos… Și, totuși, cine pe cine ascultă? Mai putem avea rațiunea de a asculta și alte puncte de vedere decât cele din „bula” noastră? În loc de editorial, un fragment dintr-o analiză care m-a pus pe gânduri. Sper să vă „prindă” și pe dvs. Victor Giosan: „În comparație cu țările din Uniunea Europeană și cu țările dezvoltate din OECD, România NU are un sector public excesiv, dimpotrivă este unul dintre cele mici. Mai mult dimensiunea sectorului public în România este determinată atât de populație, dar…

Mai mult...