Nu, Festivalul Cultural „Curtea Artiștilor” nu dispare, ci se transformă, se dezvoltă, se adaptează, captează, totul din dorința de a oferi publicului sălăjean un serviciu cultural de calitate, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, tânărul actor zălăuan Darius Prodan, sufletul acestui proiect cultural deosebit. Este un festival care, în ultimii ani, a adus la Zalău nume sonore ale teatrului românesc. Azi, Darius a anunțat lansarea oficială a ediției din acest an a festivalului, unul care va cuprinde sute de spectacole și momente culturale inedite, demonstrații, evenimente, jocuri pentru copii, activități educaționale, motivaționale și multe alte surprize, totul într-o atmosferă care se anunță deosebită.
Timp de zece săptămâni, în perioada 4 iulie – 6 septembrie, locurile cunoscute ale orașului se transformă în spații de joc, dialog și întâlnire, cu peste 200 de evenimente dedicate publicului de toate vârstele. Deschiderea festivalului are loc vineri, 4 iulie, la Curtea Artiștilor (str. Morii 1/A), cu o întâlnire despre trecut, prezent și un toast pentru ultima ediție, un moment de reflecție, recunoștință și început simbolic. De la ora 19, actorul Florin Coșuleț prezintă monodrama „Nimeni nu știe ce e în inima mea”, urmată la ora 20 de Parada „Arta Cucerește Orașul”, care va colora traseul Curte -> Centru. În Piața 1 Decembrie 1918, de la 21:15, publicul este invitat la un spectacol stradal cu foc, pus în scenă de OȚET Light and Fire, iar noaptea se încheie cu petrecerea de deschidere la restaurantul Paseo, alături de DJ Daniel Crăete de la ora 23.
O vară cu multe spectacole
Sâmbătă, 5 iulie, pasajul pietonal devine spațiu de joacă pentru cei mici, cu ateliere de creație susținute de Muzeul Județean și cu spectacolul „Strada Baloanelor de Săpun nr. 10”. Pe Pietonala Unirii are loc vernisajul expoziției temporare realizate de elevii Liceului de Artă „Ioan Sima”, care propun trei instalații urbane inedite. În Foișorul din parc, tinerii muzicieni improvizează live în cadrul unui jam session. Seara aduce în prim-plan spectacolul „Gigel” al Teatrului Bulandra, în regia lui Vlad Zamfirescu, cu Gheorghe Ifrim în rol principal, iar de la 22:30 publicul este invitat în Piața Centrală pentru un spectacol monumental de videomapping proiectat pe clădirea Muzeului Județean.
Duminică, 6 iulie, de la ora 16, are loc vernisajul expoziției „Scări de bloc”, iar în Parcul Central, participanții sunt invitați la „Picnic și Poezie”, un eveniment relaxat în care mâncarea adusă de acasă se împletește cu muzică acustică și versuri rostite cu suflet. În fața Bibliotecii Județene, copiii pot participa la ateliere creative (orele 15 – 17), iar în Secția Adulți are loc o lansare de carte, cu Alexandra Felseghi, Elena Ivanca și Darius Prodan, moderată de Daniel Săuca. Seara continuă cu spectacolul „Atenție, cad îngeri”, jucat de Elena Ivanca într-un spațiu special, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime’’. Festivalul Curtea Artiștilor este co-organizat de Asociația Pro Teatru, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația DAAT și Casa Municipală de Cultură Zalău.
Proiectul este co-finanțat de Consiliul Județean Sălaj, Consiliul Local al municipiului Zalău și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Întreg programul poate fi consultat pe site-ul https://curteaartistilor.ro/.
Teatru de stat?
L-am rugat pe Darius Prodan să explice afirmația sa, declarație conform căreia este ultima ediție a acestui festival. Mi-a spus că festivalul nu dispare, ci se va transforma, va prinde o altă formă cu o altă denumire, cu multe alte noutăți. Cât despre afirmația sa referitoare la posibilitatea înființării unui teatru de stat în Sălaj, actorul zălăuan a precizat că nu a făcut această declarație la întâmplare și că urmează pași firești în această direcție.