Clubul FC Zalău a fost dezafiliat de la Federaţia Română de Fotbal

Clubul care la finalul sezonului trecut părea să intre cu adevărat în cursa pentru promovarea în Liga a II-a în ediţia viitoare de campionat, a devenit istorie. Deşi a fost înscrisă în campionat, FC Zalău a fost dezafiliată de la Federaţia Română de Fotbal în cursul zilei miercuri. Dezafilierea este una parţială, în speranţa că situaţia va reveni la normal până la începerea noului sezon, dar preşedintele clubului, Ioan Morar, a precizat că „mortul este deja în groapă”. „Este o situaţie cât se poate de penibilă. Din cauza unor interese…

Mai mult...

13 sălăjeni aufost admiși la Academia de Poliție și Academia Forțelor Terestre

Și în acest an, cele mai râvnite facultăți cu profil militar din țară, vor avea printre studenți și tineri din județul Sălaj. 12 sălăjeni au intrat la două dintre cele mai mari instituții de învățământ superior. Sălăjenii admiși la Academia de Poliție, facultățile de Drept și Ordine Publică, sunt Iulia Gudea (cea mai mare medie, 9,50), Andrei Negrean, Raul Gudea, Tudoran Lucian, Pojar Călin, Vedinaș Cătălin, Droj Roxana, Neaga Alina și Kengyel Laszlo. La arma Jandarmi sunt doi admiși din Sălaj, George Stana și Antonio Rus. La Facultatea de Pompieri din…

Mai mult...

Şeful IPJ Sălaj, Ovidiu Dosa, a intrat în pensie

În vârstă de doar 49 de ani, Ovidiu Dosa, cel care a ţinut, în ultimul an şi jumătate, frâiele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, s-a pensionat începând de marţi, 15 august. Până în acest moment, oficialii Inspectoratului General al Poliţiei Române nu au desemnat un interimar. Comisarul-şef Ovidiu Dosa a fost numit şef al IPJ Sălaj, prin împuternicire, la inceputul anului trecut, după pensionarea lui Iosif Ghiurca. În aprilie 2016, el a luat concursul organizat pentru acest post. Anterior a condus, pe rând, Biroul de investigaţii criminale, Poliţia Orăşeneasca Cehu…

Mai mult...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în minivacanța de „Sfânta Maria”

Polițiștii zălăuani, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Tudor Vladmirescu din municipiu, au oprit pentru control, vineri, 11 august la ora 7.30, autoturismul condus de un tânăr de 22 de ani, din Zalău. În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că autoturismul nu era înmatriculat. În aceeași zi, la ora 11.35, polițiștii Postului de Poliție Someș Odorhei au depistat un bărbat de 29 de ani, care conducea autoturismul neînmatriculat pe Drumul Comunal 18. O faptă de acest gen a fost constatată și de polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Șărmășag. Un…

Mai mult...

Zece victime pe drumurile sălăjene în urma accidentelor rutiere din ultimele zile

Alcoolul, neatenţia în conducere, oboseala accentuată la volan, neacordarea de prioritate, neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum, dar şi nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni au fost cauzele care au produs în minivacanța de „Sfânta Maria”, şapte evenimente rutiere pe şoselele din Sălaj, evenimente în urma cărora zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi investigaţii. Primul eveniment rutier s-a produs sâmbătă, 12 august a.c., la ora 3.10, pe DN 1G, în localitatea Bălan. Un tânăr de 26 de ani care conducea autoturismul proprietate personală a pierdut…

Mai mult...

„Amicii Muzeului”, la Festivalul roman de la Călugăreni

Membrii trupei de reconstituire istorică „Amicii Muzeului” din Zalu au participat, zilele trecute, la cea de-a cincea ediţie a festivalului roman de la Călugăreni, judeţul Mureş. Organizat pe fundalul sitului arheologic de la Călugăreni, Festivalul 4R (Roman) îşi propune să reconstituie şi să celebreze stilul de viaţă roman – economic, social, politic, cu aspecte de viaţă militară şi cotidiană, dar şi să promoveze situl. La eveniment, echipa „Amicii Muzeului” a fost prezentă cu 30 de persoane – soldaţi ai Legiunii a VII a Gemina, luptători sarmaţi şi germanici, civili –…

Mai mult...

Expoziţie cu fotografii artistice de la Complexul Arheologic „Porolissum”

Fotografiile realizate de către cei şapte absolvenţi ai cursului „Euro Foto Art”, derulat în urmă cu o lună în judeţul Sălaj, vor fi expuse în perioada următoare, la Zalău. Expoziţia intitulată „Porolissum”, ce reuneşte peste 100 de fotografii artistice semnate de către Bálint Tibor, Margin Iulian, Nichilciuc Robert, Olaru Ecaterina, Simișnean Amalia, Stoica Corina și Süle Dávid, va fi vernisată sâmbătă, 19 august, la ora 17, cu prilejul festivităţii de închidere a primului curs de tehnică și artă fotografică organizat la Zalău. La eveniment sunt invitaţi toti iubitorii de fotografie.…

Mai mult...

În boxa acuzaţilor pentru că şi-a ucis bebeluşul

Daniela Blăjan, sălăjeanca acuzată de către procurori că şi-a ucis fetiţa în vârstă de două luni, a fost trimisă în judecată pentru omor, infracţiune pentru care riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. Bebeluşul acesteia a fost găsit în stare avansată de putrefacţie în 3 iunie 2017, în anexa unei gospodării din satul Fodora, comuna Gîrbou. Potrivit anchetatorilor, micuţa şi-ar fi găsit sfârşitul în luna februarie a aceluiaşi an, după ce mama ei a aruncat o plapumă peste copil şi a părăsit locuinţa. La întoarcere, fetiţa nu mai…

Mai mult...

Minivacanța de “Sfânta Maria” a trecut. Când vine următoarea?

Românii au avut în 2017, până acum, cinci minivacanțe, formate din zilele libere ale sfârșitului de săptămână „lipite” de sărbătorile legale de pe parcursul anului. Astfel,  11 dintre cele 14 sărbători legale au picat în cursul săptămânii. Prima vacanţă scurtă am avut-o în luna ianuarie, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române. Pentru că 24 ianuarie a picat marţi, Guvernul a decis ca luni, 23 ianuarie, să fie liberă. A urmat o nouă vacanţă, de Paşte, de pe 15 pe 17 aprilie. Două săptămâni mai târziu, Ziua Internaţională a Muncii a…

Mai mult...

Cozi interminabile: schimbarea termenului de valabilitate al pașapoartelor- o necesitate

Paşapoartele românilor care au vârsta de peste 25 ani ar putea avea în curând o valabilitate de 10 ani. Este soluţia găsită de Ministerul Afacerilor Interne la cozile interminabile din fiecare an, mai ales în perioada verii, cozi formate la ghişeele pentru eliberarea paşapoartelor. “Există deja o propunere a de a prelungi valabilitatea pașapoartelor de la cinci ani la zece pentru cei care au împlinit 25 de ani și vă anunț că am demarat deja o inițiativă de modificare a legii și vom susține o astfel de măsură”, a spus…

Mai mult...

Campionatul Naţional de Radio Orientare: Alexandru STĂNESCU și OLÁH Ştefan, redivivus!

Radio Orientarea este o ramură sportivă a radioamatorismului, una cât se poate de complexă, unind în mod armonios radiotehnica, orientarea în teren şi alergarea. A apărut pe plan internaţional în anul 1954 în: Suedia, Olanda, Iugoslavia şi URSS (Rusia de azi), purtând numele de „fox hunting” (vânătoare de vulpi). Mai târziu, a fost adoptată actuala titulatură „ARDF”, adică „Amateur Radio Direction Finding”. De-a lungul timpului, în România, aceasta s-a numit: vânătoare de vulpi, radiogoniometrie de amator, radiogoniometrie operativă și radiogoniometrie. Prima competiţie internaţională a avut loc în Yugoslavia (la Ilidza,…

Mai mult...

Noutăţi filatelice: Colecţii de marcă

Daniel Mureşan Romfilatelia explorează domeniul fascinant al bijuteriilor, prin emisiunea de mărci poştale Colecţii de marcă. Asemenea timbrelor, cu dimensiunile lor mici, bijuteriile pot avea valori nebănuite şi sunt produsul unei atente şi migăloase lucrări de creaţie. Podoabele au fost dintotdeauna parte din cultura umană, ca o formă universală de decoraţie. Bijuterii create din scoică, piatră şi os au supravieţuit din vremuri preistorice. Este cel mai probabil ca de la început să fi fost purtate ca protecţie pentru pericolele vieţii sau un simbol al statutului sau rangului. În lumea antică,…

Mai mult...