Start pentru înscrierea copiilor la grădiniţă

Părinții își vor putea înscrie copiii la grădiniță în cursul acestei săptămâni. Potrivit calendarului publicat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, înscrierile se fac în două etape, prima – dedicată micuţilor care sunt deja la grădiniţă şi o vor frecventa şi anul viitor – debutând luni, 8 martie, iar a doua, pentru nou-veniţi, al cărei start se dă în 22 mai. Fiecare grădiniță va avea un orar propriu pentru înscrieri, afișat la loc vizibil pentru toți cei interesați, inclusiv pe site-ul grădiniței (dacă există), și eventual pe site-urile inspectoratelor școlare. MEN…

Mai mult...

AJOFM Sălaj: formare profesională GRATUITĂ prin cursurile destinate șomerilor

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.O.F.M)  Sălaj, în baza Planului de formare profesională pentru anul 2017, va  organiza 18 cursuri de formare profesională în următoarele meserii: agent de securitate (2), bucătar, frizer coafor manichiurist pedichiurist (2 locuri), inspector referent resurse umane (2), lucrător în comerţ (2), lucrător în structuri pentru construcţii, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (2), cameristă, competenţe informatice, contabil, electrician electronist auto, formator şi îngrijitor bătrâni la domiciliu. La aceste programe vor fi cuprinse un număr de 388 persoane aflate în căutare de…

Mai mult...

Două tenismene de la CSM Zalău s-au calificat la cea mai importantă competiţie continentală rezervată mini-cadeţilor

Rezultate foarte bune la „Cupa Primăverii” pentru tenismenele Demjen Eszter şi Alesia Sfârlea, competiţie ce a însemnat criteriu de selecţie pentru Euro Mini Champ, cea mai importantă competiţie de tenis de masă din Europa rezervată categoriei de vârstă 11 – 12 ani. Cele două sportive antrenate de Victor Puie au avut o evoluţie foarte bună la competiţia desfăşurată la finalul săptămânii trecute, la Buzău, clasându-se pe primele două locuri la categoria 9 – 11 ani. La această categorie au fost cei mai mulţi reprezentanţi, participând 45 de sportive din România.…

Mai mult...

Concursul Judeţean de Majorete şi-a desemnat câştigătorii

Aproximativ 240 de copii şi tineri din Zalău şi Jibou, reuniţi în 16 echipe de majorete, s-au întrecut, la finele săptămânii trecute, în cadrul celei de-a opta ediţii a Concursului Judeţean de Majorete. Competiţia s-a derulat la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a fost structurată în două secţiuni – majorete hobby şi majorete tradiţional, fiecare împărţită pe categorii de vârstă: precadete (4-6 ani), cadete (7-11 ani), junioare (12-14 ani) şi senioare (peste 15 ani). Între probele de concurs, pe scenă au urcat micuţele balerine de la Arabesque, pregătite de…

Mai mult...

Zălăuanul Adrian Gontariu, la primul titlu naţional cu o echipă din municipiu

Multiplu campion al României cu Deltacons Tulcea şi Tomis Constanţa, campion al Germaniei şi Poloniei, voleibalistul zălăuan, Adrian Gontariu, a câştigat în acest an primul titlul naţional din carieră cu o echipă din municipiu Adrian Gontariu, unul dintre cele mai bune produse pe care le-a avut secţia de volei a Clubului Sportiv Şcolar Zalău, s-a întors acasă în vara anului trecut, semnând un contract valabil pe o perioadă de un an cu Volei Municipal Zalău. „Am decis să mă întorc acasă, fiindcă îmi doresc mult că fiu alături de familie.…

Mai mult...

Șezătoare cu povești despre tradiții și flori la Grădina Botanică Jibou

Florile de pe pajiștile transilvane sau din grădinițele de pe lângă gospodăriile din mediul rural și transpunerea lor în portul tradițional au fost subiectul unei inedite șezători ce a avut loc, sâmbătă, la Grădina Botanică din Jibou. Parte a proiectului itinerant „Șezători în țara Silvaniei”, inițiat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare locală AGAPIS, manifestarea de la Jibou a strâns laolaltă zeci de iubitori ai tradițiilor populare din Sălaj care, vreme de câte ore, au cusut, au făcut schimb de tehnici și modele de cusături tradiționale și au degustat mâncare…

Mai mult...

De ce se strică electromotorul? Modalități de reparații și recondiționări

Electromotorul este dispozitivul ce are capacitatea de a transforma energia electrică în energie mecanică. Pentru a realiza acest lucru, se folosește de forțele electromagnetice. El este cel care antrenează motorul cu combustie internă, pentru a stabili pornirea de pe loc. Este fixat pe corpul motorului, iar dimensiunea lui este direct proporțională cu cea a puterii motorului. Defecționarea electromotorului necesită vizita la un service auto reparații și recondiționări electromotoare auto București. De aceea, orice problemă care intervine la nivelul electromotorului trebuie tratată cu foarte multă atenție. Care sunt cele mai comune…

Mai mult...

D’ale mafioților: să stăpânești o țară dezbinată

Cu siguranță, orice stat are nevoie de bugetari ca să poată funcționa. De altfel, nimeni întreg la minte nu ar putea susține că lipsa funcționarilor publici ar ajuta la ceva. Dimpotrivă. Însă, când un guvern (indiferent de culoare lui politică) își canalizează întreaga atenție asupra acestui segment, căruia îi dedică aproape întregul program de guvernare, neglijând complet mediul privat, cu siguranță ceva nu este în regulă. Chiar dacă înțeleg perfect strategia celor de la PSD, prin care își sprijină și, totodată, își fidelizează bugetarii şi pensionarii, nu pot fi de…

Mai mult...

Atleta Daniela Cîrlan, pe podium la un concurs de alergare montană

Calificată anul trecut pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, atleta Daniela Cîrlan speră să aibă şi în 2017 evoluţii bune în concursurile la care va lua startul. Anul a început destul de bine pentru atleta legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău şi pregătită de Lorena Boberschi, Daniela Cîrlan urcând pe podium la primele trei curse din acest an. Sâmbătă, Daniela Cîrlan a luat startul într-o cursă de alergare montană, desfăşurată la Moieciu, în cadrul evenimentului EcoMarathon. Traseul cursei în care a alergat Daniela Cîrlan a fost de 14 kilometri,…

Mai mult...

Studenţi clujeni, în vizită la Casa Memorială „Iuliu Maniu”

Casa Memorială „Iuliu Maniu” a primit sâmbătă, 6 mai, vizita unui grup de 50 de studenți și masteranzi ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. Tinerii au poposit pe meleaguri sălăjene în cadrul Școlii de vară „Dezvoltare comunitară”, un exercițiu practic în cadrul căruia studenții au avut prilejul de a aplica și de a completa noțiunile teoretice dobândite la cursuri. În cele patru zile de practică, studenții au vizitat diferite localități și puncte turistice sălăjene printre care și Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, obiectiv…

Mai mult...

Accident în apropiere de Nușfalău: o șoferiță a intrat cu mașina într-un copac

O femeie de 32 de ani a ajuns sâmbătă, 6 mai, la spital, după ce a intrat cu autoturismul într-un copac de pe marginea carosabilului. Evenimentul rutier s-a produs la ora 7, pe drumul național 19 B, între localitățile Zăuan și Nușfalău, și s-a soldat cu rănirea a conducătoarei auto. Din primele cercetări efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, într-o curbă la dreapta, din cauza neadaptării vitezei de deplasare, șoferița a derapat, a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un copac. Cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor…

Mai mult...

Tâlhar prins de polițiști, lăsat în libertate de magistrați

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au identificat și prins un bărbat, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată. În fapt, în data de 6 mai a.c., cel în cauză, un tânăr de 20 de ani, ar fi sustras prin folosirea violenței telefonul mobil al unei persoane care se deplasa pe strada Torentului, din municipiul Zalău. Prin fapta sa, bărbatul ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei. În urma sesizării persoanei vătămate, polițiștii au întreprins activități pentru identificarea și prinderea bărbatului, iar prejudiciul a…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: BULETIN DE AVERTIZARE

Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea bolilor foliare şi ale tulpinii (făinare, rugini, septorioza, pătarea în ochi a tulpinii, fuzarioză, înnegrirea cerealelor) la culturile de cereale păioase (grâu, orz, ovăz). Pentru prevenire şi combatere, recomandăm aplicarea a două tratamente, folosind unul din produsele de protecţie a plantelor: Acanto Plus – 0,5 l/ha; Amistar Xtra 280 SC – 0,5 l/ha; Orius 25 EW – 0,5 l/ha; Evolus – 1,0 l/ha; Topsin 70 WDG – 1 kg/ha; Mirage 45 EC – 1,0 l/ha; Impact 25 – 0,5 l/ha.…

Mai mult...

Fostul primar din Marca a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a luat mită

Fostul primar al comunei Marca, Dan Ioan Şumălan, a fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Sălaj, aceştia găsindu-l vinovat de săvârşirea infracțiunii de luare de mită. Fostul edil s-a ales cu o pedeapsă de trei ani de închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe timp de doi ani. În plus, inculpatului i s-au interzis drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte…

Mai mult...