Profesorii au încercat să încalce regulamentul la Cupa Văilor

Cea de-a 47-a ediţie a Cupei Văilor s-a încheiat săptămâna trecută, când a avut loc etapa judeţeană, fază în care au ajuns echipele clasate pe primele două locuri la etapa pe văi, respectiv primii doi sportivi la probele individuale. 75 de elevi au participat la faza finală la disciplina atletism; zece echipe, la minifotbal; şase, la handbal feminin; opt, la handbal masculin; 11 echipe, la volei feminin şi şase echipe, la volei masculin, totalizând un număr de aproape 480 de participanţi.
Elevii s-au întrecut la patru probe la disciplina atletism, iar la 60 de metri feminin, a câştigat Naomi Mureşan, de la Şcoala Cosniciu de Jos. La masulin s-a impus Claudiu Silaghi, de la Şcoala „Octavian Goga” Jibou. Naomi Mureşan a câştigat şi proba de săritură în lungime, în timp ce la masculin s-a impus Szabo Efraim, de la Şcoala Gimnazială din Camăr.
Ardai Beatrix, elevă la Şcoala Gimnazială „Petri Mor” din Nuşfalău, a câştigat proba de aruncare a mingii de oină la feminin, iar la băieţi s-a impus Szabo Efraim, elev la Şoala din Camăr.
Naomi Mureşan a fost cea mai bună şi în proba de 800 metri, iar la băieţi, primul care a trecut linia de sosire a fost Emil Mureşan, elev la Şcoala Gimnazială din Hereclean.
Echipa şcolii Gimnazile din Bocşa a fost cea mai bună la minifotbal, iar la handbal feminin, locul întâi a fost ocupat de Şcoala Gimnazială din Halmăşd. Şcoala Gimnazială din Bocşa a fost cea mai bună şi la handbal masculin. La volei feminin, elevele Şcolii Gimnaziale din Porolissum au ocupat locul întâi, iar la masculin s-a impus Şcoala „Silvania” din Şimleu Silvaniei.
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj a acordat cupe şi diplome elevilor clasaţi pe primele trei locuri la atletism, respectiv echipelor clasate pe primele trei locuri la handbal, volei şi minifotbal, iar ocupanţii primului loc au primit şi tricouri.
Organizatorii au ţinut să felicite atât conducerile şcolilor participante la eveniment, cât şi autorităţile locale, însă au existat şi nemulţumiri. „Nu putem să trecem cu vederea faptul că la „Cupa Municipiului Zalău” sunt şcoli (Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău, Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Zalău şi Şcoala Gimnazială „Porolissum” din Zalău) care desconspiră această competiţie, neînscriind niciun elev la cele patru probe din atletism, şcoli cu mai mulţi profesori calificaţi şi cu un număr mare de elevi, în discordanţă totală cu şcoli mici, cu număr mai mic de elevi, uneori cu profesori necalificaţi, dar care dau şansă elevilor de a se pregăti şi a participa la întreceri sportive”, se arată în comunicatul emis de DJST Sălaj la finalul Cupei Văilor.
„Stimaţi colegi, să ştiţi că nici profesorii din celelalte zone ale judeţului nu primesc bani în plus pentru pregătirea reprezentativelor şcolilor şi nici nu sunt atât de interesaţi de adeverinţe pentru salarii de merit fără să le merite”, a atras atenţia Nicu Ionel Lăpuşan, fost director al DJST Sălaj, actualmente consilier în cadrul instituţiei.
Au fost şi profesori care au încercat să încalce regulamentul, organizatorii fiind nevoiţi să excludă echipele respective din competiţie. La minifotbal, echipa Şcolii Gimnaziale din Valcău a avut în componenţă şi jucători legitimaţi, în timp ce echipa Şcolii Gimnaziale din Şimişna a avut în componenţă eleve legitimate la echipe din Cluj, cu toate că la această competiţie au drept de participare doar elevi nelegitimaţi.
„În final, credem că această competiţie merită să fie tratată cu mai multă atenţie din partea colegilor, pentru a da posibilitatea elevilor să se bucure de mişcare”, s-a mai arătat în comunicatul emis de DJST Sălaj la finalul competiţiei.
Cupa Văilor este cea mai mare competiţie de masă organizată la nivel de judeţ şi una dintre cele mai mari din ţară, fiind angrenaţi peste 3.500 de elevi.

Leave a Comment