O sălăjeancă apără poarta echipei naţionale de fotbal Under 19

Ideea că „sportul rege” este destinat doar bărbaţilor a fost desfiinţată de câţiva ani în ţări occidentale precum Franţa, Germania, Anglia, Suedia sau Norvegia, unde fotbalul se joacă la un nivel de performanţă. În Liga I din România activează 12 echipe, iar poarta uneia dintre formaţiile care evoluează în primul eşalon este apărată chiar de o sălăjeancă – Szoke-Nagy Krisztina, originară din Cehu Silvaniei.
Încă de când era copil, dorinţa acesteia era să joace într-o echipă cunoscută din fotbalul feminin românesc, iar în clasa a VIII-a, visul i s-a împlinit. A participat la o selecţie organizată la Cluj-Napoca, iar la vârsta de 14 ani a ajuns la Academia de Fotbal Feminin de la Cluj-Napoca. A fost legitimată la CFF Clujana – echipa de junioare de la Olimpia Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Postul de portar i-a plăcut întotdeauna Krisztinei, remarcându-se la început în echipa şcolii, cu care s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Regulamentul i-a permis să evolueze şi pe teren unde, chiar dacă s-a remarcat prin câteva goluri spectaculoase, a ales tot postul de portar. „Mă simt mai în siguranţă în poartă, îmi place să plonjez”, afirmă sportiva din Cehu Silvaniei.

Premiată de Michel Platini

La vârsta de 15 ani, Szoke-Nagy Krisztina avea să fie convocată la naţionala Under 17 a României, fiind remarcată de antrenorii Mirel Albon şi Maria Delicioiu. A participat cu reprezentativa de junioare la un turneu în Moldova, unde „tricolorele” au câştigat primul loc. În finala cu ţara gazdă, România s-a impus la loviturile de departajare, după ce Krisztina a apărat două lovituri de pedeapsă. La finalul turneului, atât ea, cât şi colege sale au fost premiate de preşedintele UEFA – Michel Platini.
Seriozitatea de care dă dovadă atât în pregătire, cât şi în timpul meciurilor, au făcut ca sportiva din Cehu Silvaniei să fie convocată pentru prima dată în toamna anului 2013 la naţionala Under 19, cu care a participat la turneul de calificare la Campionatul Mondial alături de Franţa, Suedia şi Polonia.
În această săptămână a avut loc o nouă acţiune a echipei naţionale, iar Szoke-Nagy Krisztina s-a remarcat din nou între buturi. „Tricolorele” au participat la „Kuban Spring Kup”, turneu organizat în Rusia, unde România a ajuns până în faza semifinală. În penultimul act al competiţiei, echipa pregătită de Florin Buga a întâlnit Slovacia, iar la finalul timpului regulamentar, scorul a fost 1 – 1. S-a trecut la loviturile de departajare, unde Krisztina a reuşit să apere două penalty-uri. România a pierdut, însă, calificarea în finală, deoarece colegele sportivei din Cehu Silvaniei au ratat patru lovituri de pedeapsă.
La nivel de club, Szoke-Nagy Krisztina evoluează la Independenţa Baia Mare, formaţie ce se situează pe locul trei în prima serie din Liga I.

Leave a Comment