Ioan Ovidiu Sabău: „Ce se face la clubul Viitorul Zalău ar trebui să fie o lecţie pentru cei care îşi doresc să investească în copii”

Ediţia a IX-a a Cupei Viitorul a început, şi în acest an, cu un meci demonstrativ între echipa parlamentarilor, din care au făcut parte şi câteva foste glorii ale fotbalului românesc, iar de cealaltă parte, prieteni ai managerului Daniel Sabou.
Partida a avut loc luni seara, la Baza Sportivă „Viitorul” din Hereclean, dotată cu nocturnă, iar de curând, cu vestiare şi toalete. Managerul clubului ne-a dezvăluit că investiţiile nu se vor opri aici, fiindcă doreşte să facă şi o sală de mese, unde copii să mănânce la finalul antrenamentelor, dar şi câteva camere în care să poată locui juniorii veniţi din zone mai îndepărtate.
Printre fostele glorii ale fotbalului românesc, care au evoluat în partida de deschidere, s-a aflat şi Ioan Ovidiu Sabău. Din formaţia acestuia au mai făcut parte Dănuţ Lupu, Adrian Bumbescu, Mihail Majearu, dar şi câţiva parlamentari şi prieteni ai deputatului Lucian Bode, a cărora echipă a terminat la egalitate, 3 – 3, duelul cu prietenii managerului Daniel Sabou.
Nu puţine au fost momentele în care foştii internaţionali au reuşit faze spectaculoase de joc, la fel ca în anii de glorie, încheiate în aplauzele publicului prezent.
Cu o carieră impresionantă de jucător, adunând 385 de meciuri atât în campionatul intern, cât şi în cele din Italia şi Olanda, fostul component al echipei naţionale, Ioan Ovidiu Sabău, şi-a arătat modestia şi la finalul partidei, acceptând un dialog cu mass-media locală.
Reporter: Ce părere aveţi despre Baza Sportivă „Viitorul”?
Ioan Sabău: Este de apreciat că astfel de oameni încearcă să facă ceva, în primul rând pentru copiii. Văd că sunt mulţi copii la acest club şi este foarte bine că li se dă posibilitatea să joace fotbal şi să se dezvolte. Bineînţeles că cei mai talentaţi pot ajunge chiar la un nivel ridicat, însă numai în astfel de condiţii au posibilitatea să se dezvolte şi să crească în valoare. La acest club văd că s-a creat o emulaţie pentru fotbal. Probabil există nişte oameni sufletişti, care au făcut eforturi pentru a creea condiţii bune pentru copiii legitimaţi la acest club. Aici există oameni care, prin seriozitatea lor au reuşit să-şi convingă părinţii să-şi aducă copiii la acest club. Ce se întâmplă la acest club ar putea fi o lecţie pentru cei care îşi doresc să învestească în copii. Mi-aş dori foarte mult ca de aici să plece copii spre echipele de juniori republicani B şi A, apoi chiar către echipe de seniori, fiindcă la acest club, pe lângă faptul că s-a investit mult, s-a pus şi mult suflet.
Rep.: Astfel de turnee, cum este Cupa Viitorul, cu un număr mare de echipe participante, se organizează şi în alte zone ale ţări. Totuşi, rezultatele echipelor naţionale de juniori lasă de dorit. Care credeţi că este cauza acestor insuccese?
I.S.: Aria de selecţie este foarte mică şi au dispărut multe baze sportive. Nu există nici răbdare din partea multor antrenori, pentru a-i pregăti cum trebuie pe copii. Nu le creem condiţii optime copiilor, pentru a putea face sport de performanţă, iar ei găsesc bucuria în alte activităţi. Înainte de ’90 nu existau atâtea preocupări pentru tineri şi se făcea foarte mult sport atât în oraşe, cât şi în comune şi la sate.
Rep.: Cănd vă revedem pe banca tehnică a unei echipe din Liga I?
I.S.: Nu ştiu. Au existat nişte discuţii cu anumite echipe, dar aveau mari probleme financiare şi nici situaţia din clasament nu era prea bună, astfel că am considerat că încă nu e momentul să revin la un club la care nu pot să-mi fac meseria aşa cum ştiu să o fac.
Rep.: O bună parte din careira de jucător aţi petrecut-o la Rapid. Ce părere aveţi de ceea ce se întâmplă în acest moment la Rapid?
I.S.: Pentru mine rămâne o necunoscută, fiindcă nu ştiu pe ce s-au bazat cei de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv când au decis să excludă Rapidul din campionat. Părerea mea este că, până la urmă, toată lumea s-a compromis. Trebuiau să respecte un regulament şi cred că problemele se puteau rezolva. Dacă respectau regulamentele stabilite de comun acord nu se mai ajungea la atâtea discuţii, procese, TAS, iar noi numai de aşa ceva nu avem nevoie, fiindcă, şi aşa, multe cluburi au probleme financiare.
Rep: Naţionala de seniori va disputa două meciuri tari în următoarea perioadă, cu Ungaria şi Turcia, care vor fi decisive în ceea ce priveşte calificarea la meciul de baraj. Ce şanse are România să ajungă la Campionatul Mondial din 2014?
I.S.: Echipa naţională a arătat, chiar dacă nu la toate jocurile, că poate să fie o forţă în fotbal, dacă este bine pregătită psihic şi fizic. Cred că se poate lupta de la egal la egal cu echipele din grupă. Eu nu văd România sub Turcia sau Ungaria, în clasamentul final. Probabil, Olanda este este peste noi, ceea ce este normal, fiindcă au un fotbal mai de calitate şi o arie de seleţie mai mare. Sunt şanse reale să ne calificăm, dar va trebui ca Victor Piţurcă să aibă la dispoziţie jucători cât mai valoroşi, adică să nu se accidenteze nici unul dintre jucătorii ce urmează să fie convocaţi.
Rep.: Aţi auzit despre discuţiile din ultima perioadă dintre Adrian Mutu şi selecţionerul Piţurcă. Credeţi că Mutu ar trebui convocat la meciurile care au mai rămas de disputat în preliminariile Campionatului Mondial?
I.S.: Piţurcă este selecţioner şi el ştie cel mai bine ce jucători merită să fie convocaţi la echipa naţională. El are specialişti care-i urmăresc pe jucători şi sunt convins că Piţurcă îşi doreşte mult să califice naţionala la Campionatul Mondial.

2 Thoughts to “Ioan Ovidiu Sabău: „Ce se face la clubul Viitorul Zalău ar trebui să fie o lecţie pentru cei care îşi doresc să investească în copii””

  1. Anonim

    Bai Pocaitule care ai ingropat Rapidul te dai cu PDL-ul cretinelului Bode?

  2. Anonim

    Bai 1.27 daca esti redus mintal normal ca nu poti agrea portocaliii !!!!!

Leave a Comment