Dupa 20 de ani, oina din Dragu, pe un Drum Nou

Dupa 20 de ani, oina din Dragu, pe un Drum NouDupa o pauza de 20 de ani, echipa de oina Drum Nou Dragu a participat din nou, la finalul saptamanii trecute, la o competitie rezervata seniorilor

Chiar daca oina in comuna Dragu si-a facut resimtita prezenta din 2003 la nivelul elevilor si juniorilor, pana in acest an nu a avut posibilitatea sa se inscrie in competitiile de seniori. Asa ca, dupa o pauza de 20 de ani, echipa Drum Nou Dragu revine intr-o competitie rezervata seniorilor, participand la finalul saptamanii trecute la faza finala a Cupei Satelor ce a avut loc in localitatea Crasna, din judetul Gorj.

Depasind cu dificultate lipsa de fonduri s-a reusit totusi realizarea deplasarii la aceasta frumoasa competitie rezervata echipelor din mediul satesc. La faza finala s-au reunit echipe de renume cu o veche traditie in practicarea jocului de oina: Dinamic Coruia-Maramures, Victoria Surdila-Braila, Recolta Crasna-Gorj, CS Crasna, Drum Nou Dragu – Salaj si cea mai titrata echipa, de altfel si castigatoarea editiei 2008 si a celei din 2009 Biruinta Gheraiesti – Neamt.

Drum Nou Dragu a incercat in mod curajos sa treaca de la competitiile de juniori la cele de seniori prin promovarea jucatorilor formati in competitiile de la olimpiadele scolare si cele din campionatele de juniori.

Programul competitiei s-a derulat pe parcursul a doua zile 15-16 august, in comuna Crasna – Gorj, bucurandu-se de o deosebita atentie din partea autoritatilor locale si a Federatiei Romane de Oina. Cele sase echipe au fost impartite in doua grupe a cate trei echipe, primele doua urmand sa se califice in faza semifinalelor. Drum Nou Dragu a jucat in seria B, alaturi de Biruinta Gheraesti si CS Crasna, nereusind sa se califice in finala dar reusind sa ia contact cu oina de inalta performanta care sa dea speranta revenirii in circuitul marilor echipe.

La finalul competitiei, dupa festivitatea de premiere, a avut loc un meci demonstrativ de oina intre campioana Romaniei, Frontiera Tomis Constanta si castigatoarea Cupei Satelor, Biruinta Gheraiesti. Daca oina este frumoasa prin jocul in sine indiferent in ce imrejurari se practica, am avut ocazia sa vedem la cele doua echipe virtuozitatea si superlativul jocului de oina. A fost astfel atins obiectivul nostru de a vedea adevarata oina, unde suntem si unde vrem sa ajungem in practicarea acestui frumos joc, a declarat dupa competitie profesorul Dan Aluas, cel care se ocupa de destinele oinei in comuna Dragu.

Moto:Frumusetea jocurilor traditionale este izvorul nesecat al sanatatii spirituale si fizice al unei natiuni.

Cupa Zorile Voivodeni, editia a III-a

La finalul acestei saptamani, pentru echipa Drum Nou Dragu urmeaza o noua competitie organizata de Asociatia Sportiva Zorile Voivodeni, Cupa Zorile Voivodeni, ajunsa in acest an la cea de-a treia editie. Competitia se va desfasura pe terenul de sport din Voivodeni, urmand ca sedinta tehnica si validarea sa aiba loc vineri, la ora 20, iar sambata, incepand cu ora 10, sa aiba loc festivitatea de deschidere, dupa care urmeaza jocurile, festivitatea de premiere si masa festiva. Vor fi prezente cinci echipe: Dinamic Coruia – Maramures, Scoala Gimnaziala Riciu – Mures, AS Oina Dragu si Drum Nou Dragu – Salaj si Zorile Voivodeni – Salaj.

Leave a Comment