Cartea Mircea Spatacean, un antrenor de campioni a fost lansata si la Zalau

Cartea Mircea Spatacean, un antrenor de campioni a fost lansata si la ZalauDupa aproape 40 de ani de activitate in presa locala din Maramures, perioada in care a lucrat ca ziarist la publicatiile Pentru Socialism si Graiul Maramuresului, ziaristul Mihai Muresan a decis sa scrie o carte si despre unul dintre cei mai renumiti antrenori romani de volei, cartea intitulandu-se Mircea Spatacean, un antrenor de campioni. Lansarea cartii a avut loc in mai multe orase cu care antrenorul Spataceanu a avut tangenta in decursul carierei de antrenor, la Zalau, evenimentul avand loc duminica seara, in sala festiva a Liceului cu Program Sportiv Avram Iancu Zalau. Am pornit de la urmatorul fapt. In acest an, Federatia Romana de Volei aniverseaza 80 de ani de la infiintare. Am considerat ca distinsul profesor Mircea Spatacean este unul dintre antrenorii care, in cei 32 de ani de activitate a obtinut cele mai frumoase performante in volei. Am considerat ca merita si el un loc in sfera voleiului. In aceasta carte se pune accentul pe biografia lui, a dezvaluit autorul acestei carti pentru cei prezenti, din pacate, in numar destul de mic. Este a treia carte scrisa de ziaristul Mihai Muresan, primele doua intitulandu-se: Trei decenii de volei juvenil la Baia Mare, carte aparuta in 2008 si Vorbe… printre ochiurile fileului de volei, carte scrisa anul trecut. Mihai Muresan intentioneaza sa mai publice si a patra carte, al carei titlu se doreste a fi: U Explorari – o dragoste eterna.

Tehnicianul Mircea Spatacean a afirmat ca tinut neaparat ca aceasta carte sa fie lansata si la Zalau, pentru ca o parte din rezultatele deosebite le-a obtinut cu echipa acestui oras, la acea vreme, Elcond Zalau. M-am intors cu mult drag la Zalau, pentru ca niciodata nu pot uita cele doua perioade petrecute la Zalau, oamenii cu care am colaborat si am obtinut rezultate deosebite. Zalaul a fost si a ramas pentru mine un oras pe care-l iubesc si unde vin cu placere. Eu vreau sa vorbesc mai mult despre autorul cartii, Mihai Mureasan, un reputat ziarist, spun eu, printre cei mai autorizati in domeniul voleiului, pentru ca sunt aproape 40 de ani de cand el scrie despre sport si, in special, despre volei. La un moment dat chiar am devenit prieteni buni, insa acest lucru nu a schimbat cu nimic atitudinea si profesionalismul ziaristului, in sensul ca nu a scris cronici pentru Spatacean sau sa ma laude fara sa fi avut rezultate. Din contra, cand echipa nu juca bine sau avea rezultate mai proaste, cronicile dansului erau pe masura, destul de acide. Imi amintesc ca la un moment dat, titlul unui articol suna cam asa: .

Printre cei prezenti la eveniment au fost si cativa prieteni buni si fosti colaboratori de-ai antrenorului: Vasile Streang, cu care a colaborat pe banca Elcondului, Mircea Ghiurco, cel care a ocupat functia de presedinte la Elcond, profesorul Dumitru Barjac, Alexandru Jako, directorul LPS Avram Iancu Zalau, Mircea Bardasu, presedintele Asociatiei Judetene de Volei Salaj, directorul CSS Zalau, Marin Silaghi si fizioterapeutul Claudiu Pop, toti acestia, luand, pe rand, cuvantul.

Sapte titluri de campion national a cucerit Mircea Spatacean in cariera sa de antrenor, doua cu juniorii de la CSS 2 Baia Mare, unul cu U Explorari Baia Mare, doua cu Elcond Zalau si doua cu Deltacons Tulcea. Cu Elcond Zalau si Deltacons Tulcea a castigat si doua cupe ale Romaniei.

Cu echipa din Zalau, cele trei rezultate deosebite au fost obtinute in perioada 1997 – 1998, in ultimul an castigand eventul cu Elcond, iar in urma rezultatelor obtinute, in data de 1 iulie 1998 i-a fost acordata diploma de Cetatean de Onoare al Zalaului.

2 Thoughts to “Cartea Mircea Spatacean, un antrenor de campioni a fost lansata si la Zalau”

  1. nemes ana

    MIRCEA FELICITARILE MELE;;MULT NOROC SI SANATATE DIN PARTEA MEA:::DACA PRIMESTI ADRESA MEA AS DORI SA COLABORAM :::TE PUP ANA NEMES

Leave a Comment