Campionatul Naţional de maraton – subiect de scandal între atletele de la CSM Zalău

Ediţia din acest an a Campionatului Naţional de maraton, desfăşurat duminică, 6 octombrie, la Bucureşti, a provocat un adevărat scandal în cadrul secţiei de atletism a Clubului Sportiv Municipal Zalău. Antrenorii Gheorghe Guşet şi Lorena Boberschi susţin că CSM Zalău a fost privată de câştigarea unei medalii în clasamentul pe echipe, din cauză că Paula Todoran a refuzat să ia startul în cursa de maraton. „Este inadmisibil ca un club să piardă o medalie pentru simplu fapt că o sportivă nu doreşte, pur şi simplu, să alerge în cursa de maraton. Paula a anunţat că nu va alerga la maratonul de la Bucureşti, însă a fost prezentă la start şi a alergat semimaratonul, unde s-au acordat premii în bani. Fetele noastre (Daniela Cîrlan şi Alina Niţuleasa, n.r.) s-au rugat insistent de ea să participe la maraton, pentru a putea obţine o medalie cu echipa, dar ea nu a dorit. Putea foarte bine să alerge într-un tempo mai scăzut, fără să se forţeze şi aveam asigurată o medalie, indiferent de locul pe care ar fi terminat Paula cursa. Am înţeles că cei din conducerea clubului nici nu ştiau de participarea ei la semimaratonul de la Bucureşti. Voi face o sesizare în acest sesns la Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru că nu este normal ca o sportivă care beneficiază de o grămadă de bani din bugetul local să dea cu piciorul unei medalie”, a tunat Gheorghe Guşet.

De cealaltă parte, Mirel Seişanu, antrenorul Paulei Todoran, susţine că cei din conducerea CSM Zalău ştiau de faptul că atleta zălăuană va participa la concursul de la Bucureşti. „În şedinţa de marţea trecută, am anunţat conducerea clubului de faptul că dorim să participăm la concursul de semimaraton. Ni s-a răspuns că CSM Zalău nu o poate susţine financiar pe Paula la acest eveniment şi a făcut deplasarea pe banii ei, tocmai în dorinţa de a face o ultimă verificare înaintea Campionatului Balcanic de maraton (27.10.2013, n.r.). Având în vedere că Paula a câştigat ediţia de anul trecut a maratonului, nu putea să-şi permită să alerge în acest an doar de dragul cuiva şi să îşi dea tot programul peste cap. Indiferent cât de încet ar fi alergat, era vorba de 42 de kilometri. Nu cred că cineva este mai în măsură decât mine să-i întocmească Paulei un program de pregătire”, a replicat Mirel Seişanu.
Şi Paul Todoran consideră că antrenorii Gheorghe Guşet şi Lorena Boberschi nu au niciun drept să-şi exprime punctul de vedere asupra programului ei de pregătire. „Eu am anunţat după Naţionalele de semimaraton că nu voi mai participa la maratonul de la Bucureşti. Cei din Federaţie mi-au şi spus că nu am voie să particip la două concursuri de maraton într-o singură lună. Nu înţeleg cu pot aceşti oameni să-şi exprime punctul de vedere asupra progamului meu de pregătire sau asupra concursurilor la care particip. Eu nu m-am băgat niciodată în planul de pregătire al lui Guşet şi nici nu m-a interesat la ce concursuri participă. Participarea mea la semimaraton era stabilită dinainte şi nu puteam să-mi schimb planul cu o jumătate de oră înainte de concurs, doar de dragul de a obţine cineva o medalie. Nu ştiu de ce există atâta răutate din partea acestor oameni. Prefer să nu vorbesc prea multe şi să îmi văd de programul meu de pregătire”, a afirmat, dezamăgită, Paula Todoran.
Cele două reprezentante ale CSM Zalău, Alina Niţuleasa şi Daniela Cârlan, au terminat cursa de maraton în afara podiumului. Niţuleasa s-a clasat pe poziţia a şasea, cu timpul de 2 ore, 58 de minute şi 38 de secunde, în timp ce Daniela Cîrlan a fost nevoită să abandoneze cursa, din cauza unor probleme de sănătate apărute în timpul concursului.

Alte articole

6 Thoughts to “Campionatul Naţional de maraton – subiect de scandal între atletele de la CSM Zalău”

 1. G

  “Stimabile domn “Seisan minti de ingheata apele! ca de obicei!!1-Tu nu ai participat la sedinta de martea trecuta ,nu stiu daca ai participat anul asta la 3 sedinte,noi a fost la sedinta!,2- \Federatia nu ia interzis Paulei sa alerge la doua maratoane ,CEI DIN FEDERATIE NE-AU INTREBAT DUMINICA DE CE NU ALEARGA PAULA LA MARATON SI ALEARGA LA SEMIMARATON ,CA AM AVEA ECHIPA COMPLETA!!!Ce declarati voi aici e praf in ochi pentru lumea neavizata ,noi stim ff bine ca nu este asa!:)) “Sa isi permita sa alerge de dragul cuiva “/:)))asta e ff tare!!Ea e vedeta si noi restul niste fraieri, sau?? Ea avea obiective clare stimabile la acesta competitie si am sa iti arat copia dupa originalul scris cu mana ta “domnule” in care scrie negru pe alb ce obiective are Paula anul acesta -si ca sa stie si lumea iti redau: o :medalie la individul Campionatul natIonal senoiri- la 10000, o medalie invividual la semimaraton , o medalie cu echipa la semimaraton, o medalie laCAMPIONATUL NATIONAL DE MARATON individul si o medalie cu echipa!!!!Realizare barem de participare la CAMPIONATUL MONDIAL!!, asta era planul tau de pregatire !TOATE ACESTE COMPETITI AU TRECUT!Deocamdata Paula anul acesta are rezultate: ZERO!!Paula avea de indeplinit niste obiective pentru club ,pentru 40000 ron banii investiti in ea,bani pe care ia primit si ea nu a alergat decat curse in interes personal,adica curse care nu puncteaza pt club iar in cursele pentru medalii se da accidentata!!!Noi nu ne bagam in programul de pregatire al nimanui ,vorbim in cunostinta de cauza ,dar nici voi nu va bateti joc de munca altora ,pentru ca pina una alta nu ne comparam ca valoare!! CINE SUNTEM NOI??? PAI NU EXISTA GRAD DE COMPARATIE STIMABIILOR. INTRE CE AM REALIZAT NOI SI REZULTATELE MEDIOCRE ALE PAULEI !VALOAREA VOASTRA ESTE AICI PE PLAN LOCAL UNDE VA LAUDA CATIVA DIN PRESA SI CAM ATAT.Pina sa ajungeti voi la rezultatele realizate de noi pentru SALAJ si pentru ROMANIA trebuie sa mai traiti zece vieti!Daca credeti ca puteti mintii la nesfarsit pe toata lumea va inselati amarnic!Iar noi suntem antrenori in cadrul clubului si avem tot dreptul sa ne spunem parerea ,pentru ca sunt banii publici cheltuiti cu voi si PAULA e o simpla sportiva ,fara valoare prea mare, ca sa isi permita vreodata sa ridice macar ochii in fata rezultatelor noastre sau a lui GUSET !Ca sa nu existe alte comentarii cum ca am fi spus asta pentru ca luam bani daca se castiga acea medalie , premierile la club sunt sistate de doi ani deci medaliile nu se platesc !

 2. spectator

  pentru G,oct 7, 11,45 : stau si ma intreb, cine sunteti „VOI” ?! ce ati tralizat „VOI” ?! care sunt „rezultatele noastre”?! Tot respectul pentru cele ale lui Guset! ar fi o placere deosebita sa aflam cine sunteti „voi” acesti mari specialisti in fondul romanesc? Nituleasa si Carlan, sportivele voastre? De la ca varsta le-ati crescut ?!

 3. rapidistul

  Cata invidie, cata rautate, gusetilor!…daca domnisoara Carlan a abandonat iar cealalta a realizat un timp penibil, ce pretentii de medalii aveti????? Pe ce stadion, si la ce ore le antrenati, gusetilor pe aceste doua sportive??? venim si noi sa le vedem, ok????

 4. MONEl

  Din cate se pare problemele la CSM Zalau nu se mai termina. Cred ca nu o sa se termine niciodata atata timp cat nu va exista o conducere asa cum trebuie la acest club. Nu o sa imi dau cu parerea sa spun cum ar fi trebuit procedat in situatia de fata pentru ca indiferent ce as spune ar deranja ambele parti.
  Cu toate acestea adevarul este undeva la mijloc daca este sa o luam asa.
  Sunt convins ca Paula avea obiectiv medalie la maraton dar nu poti alerga doua maratoane in mai putin de o luna. Un atlet care se respecta alearga 3, maxim 4 maratoane intr-un an de zile. Pe de alta parte cand e vorba de a alerga pentru Romania este o onoare. Astea au fost argumente oarecum pro Paula.
  De cealalta parte trebuie sa vedem care este interesul clubului. Medalia la balcaniada nu puncteaza pentru club, deci clubul nu are niciun avantaj, iar daca clubul a investit intr-adevar multi bani atunci oarecum sportiva ar fi trebuit sa alerge la nationale.
  Sincer stau si ma intreb ce as fi ales eu daca as fi fost in locul sportivei, sa alerg pentru Romania sau sa alerg pentru clubul care m-a sustinut atatia si atatia ani. Este greu de spus ce as fi ales…
  Din punctul meu de vedere acest scandal nu ar fi trebuit sa aiba loc din doua motive.
  1. Daniela Carlan a abandonat cursa si medalia nu avea cum sa vina (asta in cazul in care echipa nu a avut rezerva).
  2. Pentru toata situatia aparuta de vina este conducerea care nu a stiut sa gestioneze problema si sa urmaresca interesul sectiei de atletism si al clubului.
  O convocare la lotul national se face la club. Un conducator de club care are ca scop ridicarea sectiei de atletism ar fi vorbit la federatie pentru a o inlocui o alta atleta pe Paula la balcaniada pe motiv ca respectiva competitie nu puncteaza pentru club si in consecinta nu aduce beneficii clubului. Cred ca cei din federatie ar fi inteles problema. Cred insa ca si sportivii ar trebui sa inteleaga aceste aspecte, dar in cazul in care tot ceea ce se vehiculeaza este adevarat si la balcaniada se vor acorda premii consistente in bani asa cum s-a procedat la balcaniada de semimaraton atunci inteleg toata aceasta poveste.

  Daca cineva imi va face un repros dintre cele doua parti la ceea ce am scris aici atunci denota faptul ca niciuna diontre parti nu isi vede decat interesul personal.

  Astept replicile!

  O zi buna tuturor si multa bafta in pregatire.

 5. Anonim

  tanti sau nenea guset… in primul rand mai trebuie sa mergeti la scoala! aveti probleme mari in a scrie!!!

 6. Anonim

  Monel,fiecare are dreptul sa isi spuna parerea dar atunci cand cunoaste toate datele problemei si voi nu le cunoasteti!Nu am sa le expun aici pentru ca nu e cazul.Iti spun un singur lucru :Cirlan nu abandona daca aveam echipa completa!Ea spre deosebire de Paula nu avea obiectiv la aceasta competitie!!Paula are cea mai mare sustinere financiara din club si nu alearga competitii care puncteaza pt club..ceilalti sportivi de ce sa o faca?Cirlan a fost prima solicitata sa alerge la C balcanic si cand am anuntat asta in club ei au facut scandal,cum nu alearga la Cn maraton ,adica strica echipa????Cirlan strica echipa ,Paula nu..?/Ma opresc aici.restul spunem in alta parte

Leave a Comment