Bucureştiul devine, pentru zece zile, capitala şahului mondial

Săptămâna aceasta debutează în Capitală unul dintre cele mai puternice turnee de şah organizate la nivel mondial. Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, printre care şi primul jucător al ţării noastre, la acest moment, se confruntă în prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022. La ceremonia de deschidere, din 4 mai va fi present şi Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile. Cei 10 jucători de şah care concurează în etapa de la Bucureşti sunt: Alireza Firouzja (Franţa) – locul 2 în lume; Levon Aronian (SUA) – locul 6 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022; Fabiano Caruana (SUA) – locul 4 în lume, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022; Wesley So (SUA) – câştigător al GCT 2021 şi câştigător al etapei Paris Rapid & Blitz 2021; Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan) – locul 3 la GCT 2021 şi câştigătorul Superbet Chess Classic România 2021; Ian Nepomniachtchi (FIDE) – locul 5 în lume, challenger la titlul mondial în cadrul CM 2021, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022; Richard Rapport (Ungaria) – locul 10 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022; Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) – locul 2 la GCT 2021, câştigător al Cupei Sinquefield 2021 şi câştigător al GCT Croaţia 2021; Leinier Dominguez (SUA) – Primul an când joacă în circuitul GCT; Bogdan Deac (România) – cel mai bun şahist al ţării noastre (locul 59 mondial), a obţinut titlul suprem, de mare maestru internaţional în şah (GM) înaintea împlinirii vârstei de 15 ani, la doar 14 ani şi 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr GM din lume. A debutat în echipa naţională de seniori la 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume.

Cu importanţă strategică în stabilirea celui mai bun şahist al lumii, competiţia de la Bucureşti va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Inaugurarea turneului va avea loc miercuri, 4 mai, cu participarea extraordinară a multiplului campion mondial, Garry Kasparov, alături de directorul executiv al Grand Chess Tour – Michael Khodarkovsky, premierul României – Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României – Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor – Marcel Ciolacu. Competiţia de şah se va desfăşura la Sheraton Bucharest Hotel, din Capitală, în perioada 5-14 mai, cu o zi de odihnă pe 10 mai. Deschiderea fiecărei zile competiţionale se va face printr-o primă mutare făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România. Federaţia Română de Şah este co-organizator şi partener al etapei de la Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet. În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de ţări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Bucureştiul devine, pentru zece zile, capitala şahului mondial”

  1. […] Săptămâna aceasta debutează în Capitală unul dintre cele mai puternice turnee de şah organizate la nivel mondial. Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, printre care şi primul jucător al ţării noastre, la acest moment, se confruntă în prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022. La ceremonia de deschidere, din 4 mai va fi present şi Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile. Cei 10 jucători de şah care concurează în etapa de la Bucureşti sunt: Alireza Firouzja (Franţa) – locul… Citeste mai mult […]

Leave a Comment