Zeci de medici din Zalau, reclamati de pacienti

Zeci de medici din Zalau, reclamati de pacienti

Aproximativ 40 de pacienti s-au adresat anul acesta la Serviciul Reprezentantul Pacientului, majoritatea pentru a depune plangeri cu privire la ativitatea desfasurata in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Potrivit Adinei Bagarean, persoana care se ocupa de acest serviciu, cele mai multe plangeri raportate de pacienti au fost cu privire la comunicarea defectuoasa si atitudinea neprofesionala a cadrelor medicale, precum si nerespectarea programului de lucru de catre unii medici.

In urma cu doi ani, Medical Support Romania (MSR) -o organizatie non-guvernamentala din Anglia- a organizat in colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau un proiect pilot numit Serviciul Reprezentantul Pacientului, adresat tuturor pacientilor care calca pragul spitalului. Acest serviciu sta la dispozitia tuturor celor interesati pentru sugestii, recomandari sau sesizari de orice natura cu privire la activitatea desfasurata in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Anul acesta, dupa cum ne-a declarat Adina Bagarean, persoana care se ocupa de acest serviciu, aproximativ 40 de pacienti s-au adresat serviciului Reprezentantul Pacientului, majoritatea pentru a depune plangeri impotriva personalului spitalului. Cele mai multe nemultumiri sunt legate de comunicarea defectuoasa intre pacienti si cadrele medicale, in opt cazuri, la care se adauga alte cinci privind abuzurile verbale si atitudinea neprofesionala a personalului. De asemenea, sase pacienti s-au plans ca unii medici nu-si respecta programul de lucru, fiind lasati sa astepte ore intregi in fata cabinetelor spitalului, fara ca cineva sa le dea explicatii. Au fost persoane care au reclamat faptul ca trebuie sa platesca pentru accesul in spital si ca sunt obligate sa poarte botosei pe parcursul vizitelor, ne-a declarat Bagarean. Insa lista privind nemultumirile este cu mult mai larga, cuprinzand plangeri legate de birocratizarea accentuata a procedurilor – pacientul fiind purtat pentru documente de la un departament la altul, de calitatea actului medical, chiar si un caz recent de malpraxis, pacientului fiindu-i prescris un tratament fara ca medicul sa-l fi consultat si in urma caruia i-a fost afectata sanatatea. Unii pacienti spitalizati s-au plans ca au fost nevoiti sa-si cumpere din banii lor anumite medicamente sau alte produse de la farmacie, cand de fapt, spitalul ar fi trebuit sa le furnizeze in mod gratuit. Foarte important de retinut este faptul ca majoritatea plangerilor au fost solutionate, a precizat Adina Bagarean, adaugand insa si faptul ca nu toate au fost fondate. Au fost cazuri in care pacientul era cel care a avut un comportament necorespunzator fata de cadrele medicale. De aceea, tin sa mentionez ca a fi reprezentantul pacientului inseamna a fi mediator intre pacienti si cadrele medicale, si nu un avocat al uneia dintre parti, actionand independent si nefiind remunerat de spital, ci de Tenaris Silcotub Zalau, ne-a mai spus reprezentantul pacientului.

Pacientii se tem sa vorbeasca

Mita, un alt punct in lista plangerilor pacientilor, un aspect mai delicat, dar de maxima importanta si cu un mare impact asupra calitatii serviciilor medicale, nu a fost atins anul acesta de nicio persoana. Am avut cazuri in care pacientii veniti pentru recomandari au recunoscut faptul ca au dat bani unor medici, dupa cum spun ei, pentru a fi tratati mai bine. Insa niciunul nu a avut curajul sau nu a dorit sa faca o plangere in scris, a precizat Adina Bagarean, amintind si faptul ca, desi pe parcursul anului s-au inregistrat doar cateva zeci de plangeri, numarul real al celor nemultumiti este cu mult mai mare. Patrick Colquhoun, directorului MSR si cel care a infiintat serviciul Reprezentantul Pacientului la Zalau, spune ca principalul motiv pentru care pacientii nu isi declara nemultumirile este teama. Din pacate, oamenii nu sunt obisnuiti sa spuna ce nu le convine, in principal, pentru ca sunt speriati. Ei cred ca daca vin cu reclamatii, ar avea de suferit pe urma, ca nu vor fi tratati corespunzator. Insa ar trebui sa inteleaga faptul ca plangerile nu sunt neaparat o cauza negativa. Sesizarea in mod repetat a unor nemultumiri ar putea duce la eliminarea acestora, implicit la imbunatatirea calitatii serviciilor medicale. Important de retinut este faptul ca serviciul Reprezentantul Pacientului este independent, chiar daca functioneaza in cadrul spitalului, astfel incat conducerea unitatii este obligata sa dea curs reclamatiilor, a afirmat Colquhoun.

Astfel, daca pacientii sunt fie nemultumiti de cum sunteti tratati, fie daca doresc sa primeasca consultare ori sa aduca multumiri cu privire la intreaga activitate desfasurata in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Serviciul Reprezentantul Pacientului le sta la dispozitie de luni pana vineri, de la ora 9 pana la 15:30, la parterul spitalului, langa secretariat.

Leave a Comment