Orientari meschine

Fara sa ne erijam intr-un popor de economisti, cei care au crezut ca Traian Basescu exagereaza vorbind despre Romania muribunda au toate motivele sa-l creada, si asta dupa ce baietii de la FMI au acceptat sa vireze a doua transa a imprumutului nu la BNR, ci la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, FMI a acceptat ca banii sa fie folositi, in principal, pentru plata pensiilor si a salariilor, altfel spus pentru ca statul roman sa nu intre in incetare de plati in raport cu propriii cetateni. Va mai amintiti cu cat patos au reactionat vajnicii nostri politruci cand, dupa incheierea acordului cu FMI, ziaristii isi exprimau temerea ca banii vor fi risipiti in cheltuieli curente? Ei bine, iata ca cele mai negre temeri au devenit realitate. In atari conditii, constatam ca Guvernul a imprumutat Romania cu dobanda pentru a sustine o birocratie imensa, inutila si, in majoritatea cazurilor, clientelara.

Din datele analistilor reiese ca, la aceasta ora, Romania sta mult mai prost decat Bulgaria si Ungaria, ca sa nu mai vorbim de Polonia care este deja pe crestere economica. Pai, cum sa fie altfel? Un guvern divizat, condus de un premier slab si cu o impozanta prea mica pentru o asemenea pozitie, un guvern cu interese clientelare si electorale imense, un guvern dominat de forte antirefomiste, care in an de criza nu numai ca nu a redus cheltuielile bugetare, ci chiar le-a amplificat, un guvern incapabil sa-si asume vreo decizie politica esentiala pentru restructurarea institutiilor statului nu avea unde sa duca Romania decat la… dezastru.

Revenind la banii de la FMI, este evident ca acestia se vor duce pe pensiile si salariile bugetarilor, adancind si mai mult criza.

In acest context, pentru ca actualul Guvern nu are nici o autoritate morala si profesionala sa mai conduca Romania, in timp ce fiecare zi pe care acesta o mai petrece la Palatul Victoria adanceste dezastul, consideram ca se impune cu forta evidentei dizolvarea actualului Cabinet Boc, poate cel mai slab Executiv pe care l-a avut Romania in ultimii 20 de ani. In acest moment, Romania muribunda ar trebui preluata, asa cum a fost preluata si Ungaria, de o echipa de tehnocrati, condusa de un specialist care sa faca ceea ce trebuie facut pentru salvarea tarii de la colaps, indiferent de costul politic. Iar daca aceasta Coalitie nu vrea sa-si lege numele de prabusirea Romaniei ar trebui sa acorde un sprijin politic total unei astfel de echipe. Dar, fiti convinsi ca vampirii rosii si portocalii vor sta agatati cu coltii si ghiarele de putere pana vor epuiza si ultima resursa disponibila, continuand sa se acuze reciproc in timp ce de pe degete li se prelinge mierea… Evident, scabros!

Leave a Comment