Zălăuanii au liber la fondurile europene pentru izolarea locuinţelor

Zălăuanii din 900 de blocuri pot solicita fonduri europene şi de la stat pentru reabilitarea termică a locuinţelor. Contribuţia fiecăruia va fi cuprinsă între 10 şi 30 de procente, în funcţie de venitul lunar mediu net pe membru de familie a mai mult de jumătate dintre locatarii blocului.

Zălăuanii care doresc să-şi reabiliteze blocurile în care locuiesc pot beneficia de sprijin financiar în acest sens, cu condiţia să fie constituiţi în asociaţii de locatari sau de proprietari. Până în prezent, susţine primarul Radu Căpîlnaşiu, cinci asociaţii din municipiu şi-au depus dosarele în cadrul proiectului „Sprijijirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
„Având în vedere oportunitatea realizării lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor cu sprijin european şi termenul scurt de depunere a cererilor de finanţare, invităm asociaţiile legal constituire să facă demersurile necesare înscrierii în program”, a declarat edilul. În aceste sens, a mai spus Căpîlnaşiu, administratorul asociaţiei trebuie să se prezinte la Primăria Zalău, Direcţia Patrimoniu – camera 37, pentru a obţine informaţiile necesare şi tipizatele.

Contribuţia locatarului, între 10 şi 30 la sută
Pentru derularea unor astfel de investiţii, Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest i-au fost alocate 22,8 milioane de euro. Fondul European şi bugetul de stat suportă 60 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, iar diferenţa trebuie asigurată de către autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari. Contribuţia celor din urmă variază în funcţie de venitul mediu lunar net pe membru de familie a mai mult de jumătate din locatarii imobilului ce urmează să fie reabilitat. Astfel, în asociaţiile în care mai mult de 50 la sută dintre proprietari au un venit pe membru sub 150 de euro, contribuţia individului va fi de doar 10 procente. În cazul în care venitul este de până în 350 de euro, contribuţia creşte la 20 la sută. Cel mai mult, adică 30 la sută din valoarea investiţiei, vor avea de plătit cei din blocurile în care majoritatea locatarilor au un venit mediu lunar net sub 500 de euro. „Foarte multe asociaţii se vor încadra la contribuţia de 10 la sută”, consideră Căpîlnaşiu.

Ajutoare de urgenţă pentru cazurile sociale
După modelul ajutoarelor de urgenţă acordate pentru achiziţia instalaţiilor de încălzire, Primăria Zalău intenţionează să-i sprijine şi pe zălăuanii care nu-şi pot acoperi contribuţia. „Ar fi păcat ca anveloparea unui bloc să nu poată fi executată din cauză unor locatari cu risc social. Tocmai de aceea, celor aflaţi în situaţii speciale le vor oferi un ajutor de urgenţă”, a precizat Radu Căpîlnaşiu.
Potrivit spuselor sale, în acest program pot accede asociaţiile de proprietari din blocurile de locuinţe de minim P+3, construite după proiecte realizate în perioada 1950-1990, cu menţiunea că nu vor fi eligibile reabilitările termice parţiale ale blocurilor formate din mai multe scări sau tronsoane. În acest sens, a dat ca exemplu blocurile din zona Perla. În Zalău există 900 de blocuri construite înainte de 1989 şi circa 70 de asociaţii de proprietari/locatari.
Şeful administraţie locale recunoaşte că principalele obstacole ce vor sta în calea accesării acestor fonduri sunt constituirea asociaţiilor şi acordul unanim al locatarilor unui imobil: „Aproape că nu există vreo scară de bloc, unde un proprierar să fi plecat la muncă în străinătate ori să locuiască la ţară. Aceştia nu sunt direct interesaţi de reabilitare, prin urmare vor fi greu de convins să-şi achite contribuţia”.

Tentativa anterioară nu a avut succes
În urmă cu doi ani, Primăria Zalău a finalizat demersurile pentru includerea în programul naţional de reabilitare a 13 blocuri de locuinţe. „Atât municipalitatea, cât şi asociaţiile de proprietari solicitante şi-au îndeplinit obligaţiile financiare, aşteptându-se alocarea fondurilor de la bugetul de stat pentru începerea lucrărilor. Nu am primit, însă, niciun răspuns”, a menţionat primarul, răspunzând, astfel, acuzelor venite din partea unui candidat la Camera Deputaţilor pe Colegiul Zalău, care consideră că autorităţile municipale sunt vinovate pentru că municipiului nu i s-au alocat fonduri pentru reabilitare termică.

Leave a Comment