Zălăuanii au liber la distracție în Parcul Central

Lucrările de modernizare a Parcului Central din municipiu au fost finalizate, iar zălăuanii se pot bucura de acum de noile facilități și opțiuni de a-ți petrece timpul liber. Investiția de 3,3 milioane de lei, în mare parte din fonduri europene, a fost demarată în martie 2012, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc recepția tehnică a lucrărilor. ”Modernizarea parcului aduce un beneficiu tuturor care își vor petrece timpul liber în parc. Există posibilități de recreere pentru toți zălăuanii, și nu numai, indiferent de vârstă”, a declarat primarul Radu Căpîlnașiu. În urma lucrărilor de modernizare, spațiul verde a fost reamenajat, aleile pietonale au fost extinse și reabilitate, s-a construit o pistă de biciclete și s-au amplasat rasteluri, scările de pe mijlocul parcului sunt reabilitate, locul de joacă a fost dotat cu echipamente noi de joacă, cascada și fântâna arteziană au o cu totul altă înfățișare, iar pasionații de cățărături au posibilitatea de a practica acest sport pe noul perete amplasat în parc. De asemenea, tot parcul a fost dotat cu mobiler urban nou – bănci, coșuri de gunoi – și cișmele cu apă potabilă. Nu au fost uitate nici animalele de companie pentru care a fost amenajat un spațiu special. Împătimiții internetului au la dispoziție două antene wireless. Pentru persoanele vârstnice s-a amenajat o terasă cu mese de șah, dar și o terasă de șah mare. Tot în cadrul proiectului, lângă sala de sport din parc, a fost amenajată o parcare. Întreaga zonă de agrement este împrejmuită.

Amfiteatrul – locația ideală pentru teatru și film
De departe, cea mai impozantă lucrare în cadrul proiectului a fost modernizarea și acoperirea amfiteatrului. În urma investiției, locația poate fi utilizată în orice anotimp, indiferent de vremea de afară. ”Ne propunem organizarea de spectacole de teatru și film, dar și alte evenimente ale școlilor din municipiu. Ne-ar fi plăcut să mai avem și un paravan de protecție fonică înspre strada Gheorghe Lazăr, în spatele amfiteatrului. Asta nu înseamnă că nu-l vom putea realiza ulterior”, a adăugat Căpîlnașiu. Primarul mai spune că în perioada următoare vor mai avea loc însămânțări cu gazon, deoarece ”semințele de gazon au fost pe placul porumbeilor”. În ce privește obiectele decorative contestate de zălăuani, Radu Căpîlnașiu a ținut să precizeze că ”nu sunt creația Primăriei, ci a unor artiști plastici, iar până la urmă o să ne obișnuim cu ele și o să le înțelegem semnificația”.

Mai sunt lucrări de executat
În urma recepției tehnice s-au constatat anumite deficiențe, pe care primarul le consideră a fi inevitabile. ”S-a lucrat chiar și în sezonul rece și e posibil ca vopseaua să fie scorojită. Mai trebuie fixați niște stâlpi de beton și montate panourile informative – o legendă a parcului”, a precizat primarul Căpîlnașiu. Lucrările au o garanție de trei ani.
În proiectul de modernizare a parcului nu au fost cuprinse toaleta publică și nici fosta terasă a parcului, folosită în ultima perioadă ca sediu pentru administrația parcului. ”Când am depus proiectul la Fondul de Mediu am putut accesa fonduri doar pentru toaletări. După ce am depus proiectul s-au modificat condițiile de eligibilitate și am putut cuprinde și modernizarea de clădiri. Termenul de completare a dosarelor a fost scurt și am cuprins doar amfiteatrul și scările”, a explicat Doina Opriș, directorul Tehnic din Primăria Zalău.

Vandalii vor fi urmăriți cu ajutorul camerelor video
Conducerea Primăriei atrage atenția tuturor cetățenilor să întrețină și să nu distrugă de noile lucrări și facilități din Parcul Central. ”Există o tendință de vandalizare peste tot în oraș, la toate spațiile de joacă. Până acum, parcul era păzit de un angajat al constructorului, care nu putea acoperi toată suprafața. Din acest moment, Poliția Locală și doi angajați ai ADP vor monitoriza tot ce se întâmplă în parc. De asemenea, vandalii vor fi identificați cu ajutorul sistemului de camere de supraveghere”, a conchis primarul Radu Căpîlnașiu.

Leave a Comment