Var, lumea împletitorilor de nuiele

Var este localitatea sălăjeană unde tradiția împletirii nuielelor este adânc ancorată în vremuri vechi, o tradiție care a început să apună. Sunt tot mai puțini localnici care împletesc nuiele, iar cei mai tineri s-au orientat spre altceva, nu pot trăi din vânzarea coșurilor de răchită.

Cei care trec prin Var pot observa la porțile mai multor gospodării coșuri și alte obiecte de uz gospodăresc realizate prin împletirea nuielelor. Sunt puțini cei care le mai cumpără, mai degrabă străinii sunt atrași de talentul bătrânilor din sat. Unii mai opresc doar de curiozitate, întreabă de coșuri, de nuiele, dar și de numele satului. Sătenii zâmbesc, aici nu este var de vânzare, e doar un nume simplu. Am fost de nenumărate ori în Var, iar meșterul Petru Teglaș este cel care mi-a spus povestea sa. Ultima oară l-am întâlnit anul trecut. Era destul de supărat. Mi-a spus atunci că tot mai mulți cumpărători preferă plasticul, inclusiv coșurile din plastic, cele aduse din China. De această dată n-am mai fost în Var, dar am întâlnit la Zalău un alt împletitor de nuiele. Tot Teglaș este numele său. Dan Teglaș a venit cu produsele sale la un târg din municipiul Zalău. Împletește nuiele, iar din mâinile sale ies coșuri, coșulețe, piese de mobilier, diferite împletituri, nenumărate tipuri de suport, acoperă sticle cu împletituri, realizează inclusiv coșuri pentru cules ciuperci. Amabil, Dan Teglaș mi-a explicat că prelucrarea nuielelor este o adevărată artă.

S-a născut cu nuielele în casă

Dan Teglaș mi-a spus că împletește nuiele de 50 de ani, s-a născut cu nuielele în casă și a învățat meșteșugul împletirii lor de la părinți, de la familie. Își duce produsele în târguri, ajunge și în piețe. Bărbatul își asigură nuiele din plantații. Sunt tăiate, decojite, uscate, iar apoi sunt puse la fiert. Abia apoi sunt împletite. Dan nu e singurul din sat care deține secretul acestui meșteșug, dar cei mai tineri și-au pierdut interesul. Și sunt de înțeles.

Tăietorii de nuiele

Acum mai bine de o jumătate de secol, localnicii porneau după nuiele și străbăteau satele traversate de văi. Valea Agrijului și Someșul erau cursurile de apă ce reprezentau o sursă importantă de nuiele pentru împletitorii din Var. Familiile de împletitori plecau uneori și câte o vară întreagă pentru a găsi nuiele. Dormeau prin grajduri, în șura cu fân sau în coliba de la marginea apei. Nu a fost ușor, mi-a spus Petru Teglaș. Nuielele sunt aduse acum din plantații, nu le mai taie nimeni de pe văi. Vestea bună este că mai sunt localnici care se încăpățânează și duc tradiția mai departe.

Leave a Comment